Blog

iPhone mikrofon ne radi? Evo popravka!

Mikrofon je jedan od bitnih elemenata vašeg iPhonea ili bilo kojeg pametnog telefona. O tome ovise pozivi, video snimke, zvučne bilješke i razne aplikacije. Međutim, ako iPhone mikrofoni ne rade ispravno, imat ćete osakaćeno iskustvo jer FaceTime pozivi neće biti jasni, određene aplikacije neće raditi kako se očekivalo itd. Za rješavanje svih ovih problema, evo nekoliko učinkovitih rješenja za rješavanje problema s iPhone mikrofonom.

Započnite s jednostavnim testom i pregledajte iPhone mikrofon

iPhone uređaji imaju više mikrofona za poboljšanje ulaza zvuka. Na modernim modelima nalaze se na dnu (blizu rešetke zvučnika), straga (blizu stražnje kamere) i sprijeda (unutar rešetke za slušalice). Popis u nastavku govori vam točan broj.

 • iPhone 8, X i noviji - 3 mikrofona
 • iPhone 6s, 6s +, 7 i 7 plus - 4 mikrofona
 • iPhone 5, 5c, 5s, 6, 6 plus i SE (1. generacija) - 3 mikrofona
 • iPhone 4 i 4s - 2 mikrofona
 • Originalni iPhone, iPhone 3G, 3GS - 1 mikrofon

  Ljubaznost slike: Verizon

Sada ćemo obaviti neke brze testove mikrofona.

A. Ispitajte primarni donji mikrofon

Pretpostavimo da vas druga strana teško čuje tijekom standardnih poziva i FaceTimea. Da bismo se pozabavili tim problemom, uzmimo trenutak da provjerimo radi li donji mikrofon iPhonea ili ne.

Otvorite ugrađenu aplikaciju Voice Memos i dodirnite crveni gumb za snimanje. Sada iPhone držite vodoravno na ustima i govorite na dnu (blizu rupe za mikrofon). Nakon 10-15 sekundi pritisnite isti crveni gumb da biste zaustavili snimanje. Sada pustite glasovnu notu. Ako jasno čujete što ste snimili, čestitamo, vaš primarni mikrofon ispravno funkcionira.

B. Ispitajte prednji i stražnji mikrofon

Otvorite aplikaciju Kamera i prijeđite prstom do VIDEO. Pritisnite gumb okidača za početak snimanja. Sada govorite na vrhu iPhonea. Nakon nekoliko sekundi zaustavite snimanje.

Sada dodirnite maleni gumb za odabir kamere i prebacite se na prednju kameru iPhonea. Snimite novi videozapis dok normalno govorite s gornje strane uređaja. Zatim reproducirajte oba videozapisa. Ako čujete svoj zvuk, to znači da prednji i stražnji mikrofon rade ispravno.

Je li vaš iPhone prošao oba gornja testa mikrofona? Ako je odgovor da, nastavite čitati. Najvjerojatnije ćemo riješiti problem. U slučaju da bilo koji test nije uspio, možda ćete se morati obratiti Appleovoj podršci i zatražiti pregled uređaja (više o tome kasnije).

Rješenja za popravljanje iPhone mikrofona koji ne radi

 1. Očistite mikrofone
 2. Ponovo pokrenite iPhone
 3. Omogućite pristup mikrofonu aplikacije
 4. Odspojite Bluetooth slušalice i žičane slušalice
 5. Onemogući Otkazivanje buke
 6. Ažurirajte na najnoviju verziju iOS-a
 7. Poništi sve postavke
 8. Obratite se Apple podršci

1. Očistite mikrofone

Rupe za mikrofon su malene, pa je stoga posebna pažnja potrebna za njihovo čišćenje. Morate koristiti meku četku bilo koje vrste (to može biti četkica za zube) za pažljivo ribanje roštilja. Kad to učinite, pripazite da iPhone držite tako da gravitacija odradi svoj posao. Na primjer, ako čistite donji mikrofon, pokušajte držati telefon okomito tako da nečistoća lako padne.

Nakon toga, odvojite nekoliko minuta da pažljivo očistite 3,5 mm priključak za slušalice ili Lightning priključak.

Osim toga, vitalno je osigurati da ne koristite futrolu ili zaštitnik zaslona koji djelomično ili u potpunosti blokiraju rupe na mikrofonu. U slučaju da to učinite, riješite ih se.

2. Ponovo pokrenite iPhone

U gornjim rješenjima govorili smo o hardverskoj strani stvari. E sad, što ako mikrofoni ne funkcioniraju zbog privremenog softverskog kvara!

Prvo rješenje je ponovno pokretanje iPhonea. Da! Jednostavna radnja poput isključivanja uređaja i ponovnog uključivanja može riješiti nekoliko manjih problema!

3. Omogućite aplikaciji pristup mikrofonu

Aplikacije trebaju vaš pristanak prije nego što mogu pristupiti iPhone mikrofonima. Kad prvi put otvorite aplikaciju ili izvršite aktivnost u aplikaciji koja zahtijeva mikrofon, pojavit će se skočni prozor koji traži vaše dopuštenje. U slučaju da odaberete "Ne dopustiti", evo kako preinačiti tu odluku.

 1. Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite Privatnost.
 2. Dodirnite Mikrofon.
 3. Uključite prekidač za željenu aplikaciju kako biste joj omogućili pristup mikrofonima.

Dodatna metoda: Možete se pomaknuti prema dolje aplikaciji Postavke, dodirnuti naziv aplikacije i izvršiti gore navedenu radnju.

Zatim prisilno zatvorite aplikaciju i ponovno je pokrenite.

4. Odspojite Bluetooth slušalice i žičane slušalice

Mi smo ljudi i često zaboravljamo stvari. Ponekad možete pokušati pustiti glazbu, pogledati video, uputiti pozive ili poslati glasovnu bilješku samo da biste utvrdili da stvari ne funkcioniraju. To je možda zato što su Bluetooth slušalice spojene na iPhone i usmjeravaju glas na njega plus pomoću mikrofona na slušalicama. Da biste se riješili ovoga, evo kako odspojiti bežične slušalice.

 1. Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite Bluetooth.
 2. Isključite njegov prekidač. Ovo će isključiti sve Bluetooth uređaje.
 3. Ako ne želite isključiti Bluetooth, dodirnite (i) pored određenih bežičnih slušalica. Na sljedećem zaslonu dodirnite Prekini vezu.

Savjet: Ako koristite AirPods, dodirnite (i) i provjerite je li uključeno Automatsko otkrivanje uha je uključeno. To će osigurati da kad god su pupoljci povezani, ali ne u vašem uhu, neće na njega emitirati zvuk niti koristiti njegov mikrofon. Uz to možete dodirnuti i ‘Mikrofon‘I po potrebi prilagodite postavke.

Za žične slušalice isključite ih. Nakon toga, iPhone mikrofoni služit će za pozive i druge srodne funkcije.

5. Onemogućite Otkazivanje buke

U nekim situacijama, poput telefonskih poziva, može vam pomoći ako se protivite normi i isključite poništavanje šuma. Dopustite mi da vam pokažem kako.

 1. Unutar Postavke aplikaciju, dodirnite Pristupačnost.
 2. Dodirnite Audio / vizualno.
 3. Onemogući Otkazivanje telefonske buke.

6. Ažurirajte na najnoviju verziju iOS-a

Podsjećamo vas da svoj iPhone ažurirate u gotovo svim vodičima. Ispravlja bugove, uvodi nove značajke i poboljšava iskustvo. Budući da se suočavate s problemima s mikrofonom, bilo bi dobro provjeriti postoje li nadogradnje softvera na čekanju i instalirati ga, ako postoji.

7. Resetirajte sve postavke

Nekoliko se kvarova može uspješno ukloniti vraćanjem zadanih postavki iPhonea. Izvršenjem ove radnje neće se izbrisati osobni podaci poput glazbe, fotografija, videozapisa ili aplikacija.

Međutim, uklonit će se sve postavke koje ste promijenili. To uključuje lozinke za Wi-Fi, spremljene Bluetooth uređaje, izgled početnog zaslona, ​​obavijesti, postavke privatnosti i još mnogo toga.

 1. Pokrenite Postavke aplikaciju i dodirnite Općenito.
 2. Dodirnite Resetirati.
 3. Dodirnite Poništi sve postavke.
 4. Unesite lozinku za iPhone i potvrdite radnju.

8. Obratite se Apple podršci

Napokon, ako vam nijedno od gore navedenih rješenja ne uspije, vrijeme je da kontaktirate velike ljude! Suština je u tome što, ako vaši iPhone mikrofoni ne rade zbog softvera, gornji koraci (i vraćanje) mogu se pobrinuti za to.

Ali ako postoji fizička smetnja na pločici, konektorima ili mikrofonima, vaše se mogućnosti svode na posjet Apple Storeu ili ovlaštenom servisnom centru.

Odjava

Vjerujem da su gornja rješenja bila korisna i riješila problem za vas. U slučaju da imate povezane upite, slobodno ih stavite u komentare dolje.

Mikrofoni su zanimljivi! Bez njih ne možemo obavljati osnovne zadatke poput poziva, video razgovora, video snimanja. A istodobno, možda nam je neugodno razmišljati kako bi HomePod, Alexa, Google Home ili drugi takvi pametni uređaji mogli neprestano slušati moje privatne razgovore!

PROČITAJTE DALJE:

 • AirPods mikrofon ne radi? Evo popravaka!
 • Kako ukloniti ikonu mikrofona s tipkovnice na iPhoneu i iPadu
 • iPadov mikrofon ne radi? Evo popravka
 • Zaustavite Safari pristup iPhone-ovoj kameri i mikrofonu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found