Blog

Zašto iPhone uređaji od 16 GB imaju samo 12 GB prostora za pohranu?

Koliko često vam iPhone 16GB ponestaje prostora? Pa, ako instalirate neke teške programe ili ste nedavno ažurirali operativni sustav, to može zauzeti puno prostora na vašem iPhoneu. Ali je li to jedini razlog koji znate, zar ne? Ako da, onda to nije stvarni odgovor na vaše pitanje "Zašto iPhone od 16 GB ima samo 12 GB prostora za pohranu?"

Svi znamo da je Apple ranije tužen zbog smanjenja pohrane na uređaju od 16 GB koji je iznosio samo 12,7 GB. U odgovor na to Apple je rekao da je to prostor koji zauzima operativni sustav i nekoliko unaprijed instaliranih aplikacija. No je li to sve oko OS-a i unaprijed instaliranih aplikacija?

Zašto iPhone uređaji od 16 GB imaju samo 12 GB prostora za pohranu?

Ne mislim tako osobno. Ja imam drugačiju perspektivu o istom. U tom bih slučaju želio objasniti čitateljima jednostavnu metodu koja se koristi za izračunavanje memorije iPhonea.

Sve je u binarnim i decimalnim proračunima

Proizvođači iPhonea i softver koji izračunavaju prostor tijekom proizvodnje uređaja razlikuju se. Ljudi uzimaju 1 GB u decimalama, dok softver koristi binarne brojeve za izračunavanje prostora.

Ako je 1 GB u decimalu 1000 MB, prema binarnom sustavu, 1 GB bi bio 1.073.741.824. Dakle, sveukupno ako izračunate 16 GB u decimalnom sustavu to bi bilo isto kao 16 GB, ali kad ga softver prebroji u binarnom sustavu, rezultati će biti drugačiji. 16.000.000.000 (decimalni broj od 16 GB) podijelit će se s 1.073.741.824 (binarni broj od 1 GB), a na kraju će preostali prostor biti samo 14,9 GB.

To gotovo smanjuje 1,1 GB prostora zbog pogrešnih izračuna. Pa, mislite li da je to jedino zbog čega se prostor smanjuje? Ako je tako, opet griješite. Postoji još jedan razlog za znati.

Previše operativni sustav troši puno prostora

Sasvim je očito da će operativni sustav zauzeti malo prostora na vašem uređaju. Možda ste primijetili isto kada koristite Windows računalo da pogoni "C" imaju malo prostora, čak i ako ništa niste spremili. Isto vrijedi i za iPhone i iPad.

U iPhoneu je malo softvera i unaprijed instaliranih aplikacija koji su neophodni za nesmetan rad iPhonea. Procjenjuje se da gotovo 2,7 GB prostora zauzimaju unaprijed instalirane aplikacije, softver i operativni sustav u iPhoneu. Tako napokon na uređaju imate samo 12,2 GB.

Sad biste mogli biti prilično jasni zašto iPhone sa 16 GB ima upravo 12 GB prostora čak i ako u njega ne instalirate niti jednu aplikaciju ili ne pohranite datoteku. Ako i dalje ne možete razumjeti koncept, možete komentirati ispod svojih upita da biste saznali više.

To je sve narode! Nadam se da ste sada dobili odgovor. Podijelite svoje povratne informacije u komentaru u nastavku.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found