Blog

Apple Kill Switch smanjio je krađu iPhonea širom svijeta

Od primjene "prekidača za ubijanje" prošle godine, zločini povezani s pljačkom iPhonea znatno su opali u cijelom svijetu. U izvještaju koji je objavio New York Times, krađa iPhonea u Londonu pala je za 24%, San Franciscu za 38% i New Yorku za 19%.

U usporedbi s prošlom godinom ovo su velika poboljšanja i svi znakovi upućuju na dodavanje prekidača za ubijanje. Pogotovo ako uzmete u obzir da su ostale krađe povezane s mobilnim uređajima i dalje u porastu ili su ostale iste. Iako broj iPhone-a u upotrebi nastavlja rasti, broj krađa je opao zahvaljujući značajci daljinskog prekidača za ubijanje.

Kako postaviti i koristiti prekidač za ubijanje

Prekidač Apple lock ili zaključavanje aktivacije značajka je dodana u iOS 7 koja korisnicima omogućuje daljinsko zaključavanje i brisanje iPhonea u slučaju da im telefoni budu ukradeni ili izgubljeni. Da biste omogućili ovu značajku, prvo morate omogućiti "Pronađi moj iPhone". Ići Postavke -> iCloud -> Prijavi se svojim Apple ID-om -> Uključi Find My iPhone.

Ako vam se telefon izgubi ili ukrade, za aktiviranje prekidača za ubijanje:

Korak 1. Posjetite icloud.com/find

Korak 1.Prijavite se svojim Apple ID-om i postavite telefon na "izgubljeni način".

Imat ćete mogućnost prikaza telefonskog broja i poruke u slučaju da je telefon izgubljen i pronađen od strane nekoga dovoljno lijepog da vam ga vrati.

Inače možete daljinski izbrisati sve svoje podatke i oni će biti zaključani.

Uz iCloud aktivaciju, kao odvraćanje od lopova, ako se iPhone daljinski izbriše i zaključa, potrebno je izvorno korisničko ime i lozinka za ponovno aktiviranje telefona za upotrebu s bežičnim nosačem.

Bez ovih vjerodajnica, iPhone ostaje šifriran i zaključan, sprečavajući bilo koga da ga koristi.

Značajka, međutim, nije savršena; sigurnosni stručnjaci objašnjavaju da postoje načini da se zaobiđe prekidač Apple kill.

Na primjer, da bi se aktivirala brava, na vaš iPhone mora se poslati signal, ako lopov uspije smjestiti vaš iPhone u način rada u zrakoplovu blokirajući sve dolazne podatke prije nego što implementirate prekidač za ubijanje, vaš telefon neće primiti signal za brisanje i zaključati se. Također smo izvijestili o grešci koja vam omogućuje da zaobiđete potrebnu iCloud lozinku.

Slijede Microsoft, Samsung i Google

Ovi problemi, međutim, ne oduzimaju veliki uspjeh koji je prekidač kill donio na tržište. Toliko da Google i Microsoft sada rade na implementaciji vlastitog prekidača za ubijanje za svoje uređaje.

Kako je krađa Samsungovih uređaja temeljenih na Androidu koji ne uključuju prekidač za prekid porasla za 51% u New Yorku, Samsung je za svoj vrhunski uređaj, S5, implementirao vlastitu verziju prekidača za ubijanje.

Zaključavanje ponovnog aktiviranja zahtijeva da korisnici izrade račun izravno sa Samsungom i provjere autentičnosti svog telefona putem drugog podešavanja sličnog onom zaključavanja iOS-a 7 Microsoft surađuje s CTIA-om kako bi poboljšao svoju značajku "Pronađi moj telefon" omogućavajući korisnicima daljinsko zaključavanje i brisanje njihovi telefoni ako su izgubljeni ili ukradeni i sprečavaju ponovno aktiviranje bez odgovarajuće vjerodajnice. Međutim, ne postoji krajnji rok kada će ove nove značajke biti dostupne.

Dakle, ovo je jedna od najboljih i korisnih značajki koju su korisnici iPhonea pronašli, siguran sam da je i vama pomogla.