Blog

5 najboljih aplikacija za šah za iPhone i iPad u 2021. godini (recenzirano)

Šah je drevna strateška igra koja se razvijala tijekom godina i stekla ogromnu popularnost na mreži. Stoga je privuklo mnoge ljude da vježbaju i razvijaju svoje vještine u pokretu putem mobilnih aplikacija. Iako su dostupne mnoge aplikacije, može biti izazov pronaći onu koja vam daje pravi balans značajki i iskustva. Srećom, ovdje smo da vam pomognemo, poput viteza u sjajnom oklopu (namijenjena igra riječi).

Testirali smo preko deset najpopularnijih iOS šahovskih aplikacija kako bismo vidjeli koje doista pružaju ono što obećavaju. Bez obzira jeste li početnik ili ste stručnjak u ovoj društvenoj igri, nastavite čitati kako biste otkrili najbolje šahovske aplikacije za iPhone i iPad.

Naši kriteriji za odabir najboljih šahovskih aplikacija za iOS

Aplikaciju je najbolje pregledati kroz opsežnu upotrebu i testiranje. I upravo smo to učinili s desetak popularnih šahovskih aplikacija dizajniranih za iPhone i iPad. Odigrali smo bezbroj utakmica (ne kažemo koliko smo ih dobili: D) kako bismo temeljito razumjeli svaku prijavu.

Evo na čemu smo temeljili svoje odluke:

 • Korisničko sučelje
 • Načini i opcije igre
 • Cjelokupno iskustvo

Nekoliko aplikacija ima značajke koje vam omogućavaju da naučite i izgradite svoj skup vještina, čineći Šah više od igre. Programeri zasigurno osvajaju bodove kada naprave nešto što je istovremeno i edukativno i zabavno!

Pa, poduzeli smo sve ispravne korake kako bismo ga filtrirali na pet koji vrijede vašeg vremena ako se ozbiljno bavite učenjem, igranjem ili poboljšanjem igre.

Najbolje aplikacije za učenje i vježbanje šaha na iPhoneu i iPadu

 1. Igraj i uči šah
 2. Učite šah s dr. Wolfom
 3. Šahovski svemir Igraj i uči
 4. Pravi šah 3D
 5. Šah

1. Igraj i uči šah

Krenimo od aplikacije koja se ističe kao najbolja šahovska igra na iPhoneu i iPadu. Može se pohvaliti čistim i intuitivnim korisničkim sučeljem, zajedno s nizom mogućnosti za ljubitelje šaha razine vještine. Kada otvorite aplikaciju za šah, na raspolaganju je sedam mogućnosti, i to:

 • Igrajte računalo
 • Igrajte na mreži
 • Slagalice
 • Trener vizije
 • Video
 • Dnevna slagalica
 • Članci

Jednom kada uđete u bilo koji od ovih odjeljaka, postoji prošireni izbornik s više opcija. Na primjer, možete pristupiti forumima kako biste razgovarali o svemu o šahu, od analize igre do savjeta za početnike i šire. To je sjajan prostor za produbljivanje znanja i izoštravanje vještina.

Bilo da igrate protiv računala ili putem interneta, postoji play-by-play pregled vaših igara, koji kritizira vaše poteze i govori vam što ste mogli učiniti bolje. To vam pomaže steći razumijevanje tehnike i strategije.

Posebno mi je bio zanimljiv solo šahovski način. Daje vam niz zadataka da uhvatite komad pri svakom pokretu dok jedan ne ostane na ploči. Počinje sa samo dva komada na ploči, a zatim postaje sve zamršenije dok se deset dijelova ne nađe na ploči. To istovremeno izaziva i uvježbava vaš um da osmisli pobjedničke strategije.

Nadalje, čak možete prilagoditi temu tako da odgovara vašim bojama i stilskim preferencijama. Uz to, postoji mnoštvo članaka i vijesti koji će vas informirati o onome što se događa u svijetu šaha.

Međutim, imajte na umu da morate stvoriti račun da biste koristili punu funkcionalnost ove aplikacije, poput značajke Slagalice, koja vam stvara više od 65 000 šahovskih ploča. Sveukupno, riječ je o nevjerojatno orijentiranoj aplikaciji koja će ponuditi korisno šahovsko iskustvo za početnike i profesionalce. Dostupan je i na Apple Watchu.

Cijena: Besplatno (Zlatno članstvo počinje od 4,99 USD)

preuzimanje datoteka

2. Učite šah s dr. Wolfom

Evo aplikacije za sve koji žele naučiti partiju šaha ispočetka ili poboljšati svoju igru ​​na sljedeću razinu. Ima interaktivno sučelje u stilu chatbota zbog kojeg se osjećate kao da pohađate privatne poduke. Prva tri treninga su besplatna, nakon čega se možete odlučiti za pretplatu.

Sa svakim vašim potezom, dr. Wolf objašnjava što radi, a osmišljen je kako bi vas natjerao da poboljšate svoju igru. Također postoji dvadeset i pet detaljnih lekcija koje objašnjavaju različite šahovske koncepte i nude brojne mogućnosti za vođenu vježbu.

Ono što sam posebno volio je kako dr. Wolf zvuči prijateljski, nadahnuto, nježno, a ponekad i duhovito! Stvara zanimljivo iskustvo igranja koje vas vraća po još. Postepeno uvodi nove koncepte, a vi osvajate bodove kada koristite novu vještinu u igri.

Dalje, čak se možete odlučiti za određene lekcije o raznim aspektima šaha, poput onoga što učiniti na početku, kako napadati različitim dijelovima snage, kako obraniti viseće figure itd.

Također prati vašu statistiku i postignuća kako bi stekao uvid u to kako napredujete s vremenom. Jedna je od najboljih šahovskih aplikacija za unapređivanje vaših vještina i učenje glatke igre.

Cijena: Besplatno (Mjesečni trening započinje od 4,99 USD)

preuzimanje datoteka

3. Šahovski svemir Igraj i uči

Slatka i živopisna tema ove iOS šahovske igre izdvaja je od ostalih. Možete igrati besplatne online igre s igračima uživo, poduzimati šahovske zadatke, otključavati slatke likove, emojije, šahovske ploče i setove.

Izazovite se protiv sedam razina AI, rješavajte zagonetke i saznajte o pobjedničkim potezima nekih legendarnih igrača poput Bobbyja Fischera i Garryja Kasparova. Tu je i značajka chata u igri za povezivanje s protivnicima i dodavanje zabavnog elementa igranju.

Za vježbanje možete odabrati igrati protiv AI ili igrati protiv prijatelja. A kad budete spremni, možete ići na zahtjevnije igre s odbrojavanjima od 30 sekundi, 1 minute, 3 minute, 5 minuta, 10 ili 15 minuta po potezu.

Osim toga, postoji odjeljak povijesti utakmica koji vam omogućava da posjetite bilo koju online utakmicu koju ste upravo igrali. I možete znati o svojim prošlim greškama pomoću značajke analize koja se lako koristi.

Jedan od najzanimljivijih aspekata sučelja je da se možete zabavljati prilagođavajući svoj izgled jedinstvenim avatarima. Međutim, jedan je nedostatak učestalost oglasa koji se pojavljuju u ovoj aplikaciji. Ali nagrade i bonus bodovi i dalje čine to podnošljivim i vrijednim provjere!

Cijena: Besplatno (kupnje putem aplikacije)

preuzimanje datoteka

4. Pravi šah 3D

Ovaj je u vodoravnom načinu. Na početnom zaslonu imate mogućnost započeti novu igru ​​ili prilagoditi izgled prema vašim željama. Možete odabrati između nekoliko različitih opcija za ploču, dijelove, obrube i stol.

Na istom uređaju možete igrati protiv računala ili drugog uređaja. U načinu za dva igrača perspektiva se mijenja nakon svakog poteza tako da vi i vaš partner možete igrati svoje poteze. Nadalje, štedi vaš napredak, tako da možete nastaviti igru ​​s mjesta na kojem ste je ostavili.

Njegova prepoznatljiva značajka je 3D prikaz koji je teško dostupan u drugim aplikacijama. Možete koristiti prste za pomicanje i rotiranje ploče za prilagođene poglede. To mu daje realniji osjećaj, a posebno je pogodno za reprodukciju na većem zaslonu poput iPada.

Najbolji dio je umirujuća glazba koja promiče koncentraciju i dopunjuje uglačano korisničko sučelje.

Cijena: Besplatno (3,99 USD za uklanjanje oglasa)

preuzimanje datoteka

5. šah

Ako tražite jednostavnu šahovsku aplikaciju, ovdje je izvrsna opcija za vas. Ima ugodnu shemu boja poput smeđeg drveta i intuitivne mogućnosti. Kada otvorite ovu aplikaciju, imat ćete mogućnost odabrati način rada za jednog igrača ili dva igrača, zatim odaberite razinu težine i započnite.

Igra ima pravi osjećaj i zvuk. Dakle, svaki komad možete osjetiti dok ga pomičete, gotovo kao da ima mramorni osjećaj s filcastim dnom. Jednostavno je igrati i prikladno je na mobilnom uređaju. Postoji i mogućnost poništavanja poteza.

Iako je prilično osnovno i pojednostavljeno, posao je završen. Automatski sprema vaš napredak tako da se možete vratiti na igru ​​u kojoj ste je ostavili. Grafika i zvučni efekti su na mjestu, a vi imate mogućnost konfiguriranja imena igrača i rezultata zapisa.

Nema mnogo mogućnosti za isprobavanje, ali ako vam je cilj igrati šah, ovo je savršeno. Međutim, ne postoji način da se promijeni zadana shema smeđe i bež boje, a ponekad oglasi umanjuju doživljaj. Ali imajte na umu da je potpuno besplatan za upotrebu, što ga vrijedi.

Cijena: Besplatno

preuzimanje datoteka

Mat!

Eto, evo, naš pregled prvih pet šahovskih aplikacija za vaš iPhone i iPad. Baš kao i kraljica, i vi imate puno izbora kojim putem krenuti. Tvoj potez!

Ne zaboravite podijeliti svoje misli s nama u komentarima u nastavku. Možda biste željeli pročitati i o najboljim puzzle igrama za vaš iPhone.

Čitaj više:

 • Najbolje Sudoku igre za iPhone i iPad
 • Detektivske igre za iPhone i iPad
 • Najbolje igre grebanja za iPhone i iPad