Blog

Kako prepoznati i prijaviti Apple-u phishing e-poštu i druge prevare

Vaša digitalna prisutnost, ako nije odgovarajuće zaštićena, može izazvati neke probleme u obliku krađe identiteta e-poštom, virusima, lažnim pozivima i drugim prevarama. Kao korisnik morate biti na oprezu zbog nekih upozorenja. Ovaj članak daje dubok uvid u to kako prepoznati i prijaviti krađu identiteta te kako izbjeći prevare.

Apple nikad ne razmjenjuje takve phishing prevare na mreži, pa tvrtka traži od korisnika da se jave Appleu u slučaju da se pojave sumnjive poruke ili e-poruke. Apple također možete prijaviti krađu identiteta i druge zlonamjerne aktivnosti.

Kako identificirati i prijaviti Apple phishing e-poštu

Phishing je varanje korisnika slanjem e-maila ili poruka istinskog izgleda kako bi se dobili privatni podaci, bankovni račun, broj socijalnog osiguranja, lozinke i drugi detalji. Ponekad se ta aktivnost obavlja i lažnim pozivima. Srećom, postoje neki načini za identificiranje takvih prevaranata koji su aktivni u aktivnostima krađe identiteta.

Provjerite Izvor

Kad primite SMS ili e-poštu na svoj telefonski broj ili e-adresu, provjerite izvor pošiljatelja. Najčešće je to nepoznati izvor koji šalje takvu e-poštu i tekstualne poruke. Sadržaj krađe identiteta nema legitiman izvor.

Generički pozdrav

Obično se podla poruka obraća tisućama korisnika. Prevaranti tepihom bombardiraju ljude linkovima koji vode do tajanstvene web stranice. Koriste generičke pozdrave jer ne znaju imena prijamnika. Dočekat ćete se kao "Dragi kupče."

Loša gramatika

Kad pročitate poruku ili e-poštu, možete uočiti nekoliko gramatičkih pogrešaka. Nije dobro sastavljena e-pošta ili poruka koja objašnjava bilo koji proizvod ili uslugu. Najčešće je to tekst koji vas mami da kliknete na neku vezu, fotografiju ili videozapis.

Veze do lažnih web stranica

Kad kliknete bilo koju vezu, fotografiju ili video, odvest će vas na nesigurno web mjesto ili stranicu. U pregledniku Safari morate provjeriti tu ikonu brave prije URL-a. U slučaju da ne vidite ovu ikonu, odmah zatvorite prozor.

Prevaranti traže da podijelite svoje osobne podatke poput broja kreditne kartice ili lozinke računa. Veze koje dijele prevaranti izgledaju istinito, ali kad kliknete web mjesto, njegov se URL ne podudara s adresom web mjesta tvrtke.

Pozivi s nepoznatog broja

Vaš telefon prikazuje ime pozivatelja ili broj koji niste spremili na uređaj. Ali kad vas nazove nevaljalac, telefon prikazuje ili nepoznati broj ili prazan zaslon. Ponekad skandalozni pozivatelji koriste softver / aplikaciju koji na zaslonu vašeg telefona prikazuju međunarodni broj. Ne biste trebali obraćati pažnju na takve pozive.

Skočni prozori za zlonamjerni softver

Skočni prozori obično se pojavljuju na web mjestima. Traže od vas da kliknete vezu ili sliku da biste osvojili nagrade, proizvode ili besplatne usluge. Skočni vas prozori ponekad upozoravaju na vaš uređaj i izgledaju kao da su s MacOS-a ili iOS-a. Ova upozorenja mogu tražiti da nazovete lažni broj ili preuzmete / instalirate aplikaciju. Najbolji način za rješavanje takvih skočnih prozora je što brže zatvaranje web stranice.

Jednom kada saznate za takve neželjene napade na vaš iPhone i Mac, možete unijeti neke promjene u svoj Apple ID, lozinku ili iCloud podatke.

Preporučujem četiri akcije: svoj Apple ID možete promijeniti na iPhoneu, iPadu ili Macu; možete promijeniti sigurnosna pitanja Apple ID-a; možete promijeniti podatke o plaćanju Apple ID-a i možete promijeniti adresu e-pošte povezanu s Apple ID-om. Ove će četiri radnje osigurati vaš Apple ID i vaše podatke.

Koju radnju / izvješće trebate poduzeti kada primate neželjenu poštu ili phishing e-poštu / poruku?

  • Brzo ih izbrišite. Ovo bi trebao biti vaš prvi korak. U slučaju da ste otvorili vezu, zatvorite prozor i prijavite se Appleu
  • Takve phishing e-poruke i sumnjive poruke možete prijaviti Appleu
  • Apple traži da takvu e-poštu proslijedite na [email protected]
  • Obavezno proslijedite e-poštu s punim podacima o zaglavlju Appleu
  • Pošiljatelji neželjene pošte mogu ciljati i vašu ulaznu poštu iCloud.com, me.com ili mac.com. Takvu neželjenu poštu možete prijaviti na [email protected]
  • Kad primite bilo kakvu sumnjivu poruku u svom iMessageu, možete dodirnuti Prijavi smeće ispod poruke

To je sve narode!

Odjava ...

Vaša mrežna sigurnost financija i identiteta presudna je. Da biste zaštitili oboje, možete se osloniti na gore navedene podatke. Budite oprezni dok pregledavate web stranice na Mac i iOS uređajima.

Ne propustite:

  • Kako trajno izbrisati Apple ID račun
  • iPhone nastavlja tražiti lozinku za Apple ID: Kako to popraviti?
  • Kako dodati sredstva na svoj Apple ID na iPhoneu, iPadu i Macu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found