Blog

Kako defragmentirati Mac tvrdi disk

“Korisnik sam Windowsa od vremena kada sam počeo koristiti računalo. Bilo je to prvi put da sam se prije nekoliko dana dočepao Mac računala. Redovito defragmentiram svoj tvrdi disk sa sustavom Windows kako bih računalo radilo bez problema. Međutim, na Macu ne nalazim način da defragmentiram tvrdi disk. Što učiniti?"

Ovo je čest problem kod svih novih korisnika Mac računala. Ako također pokušavate pronaći način za defragmentaciju tvrdog diska Mac, znajte da verzije Mac OS X-a kasnije od 10.2 ne trebaju defragmentaciju. Apple je ugradio ugrađene zaštitne mjere koje sprečavaju fragmentaciju. Međutim, kad se dogode ažuriranja, nadogradnje, instalacija ili ponovna instalacija, možda ćete ih trebati defragmentirati jednom u nekoliko godina. Ovdje je siguran način na koji se možete prilagoditi defragmentiranju tvrdog diska vašeg Mac računala.

Prije pokretanja postupka, znajte da samo tvrdi diskovi trebaju da ih defragmentirate, ali ne i SSD-ovi. Štoviše, ako loši sektori leže na tvrdom disku, brzina se smanjuje.

Kako defragmentirati Mac tvrdi disk

Korak 1. Neka vaš pogon za pokretanje bude lakši smanjenjem broja glomaznih datoteka, poput filmova i drugih video datoteka. Smanjite ga na manje od 50% jer je prvi dio pogona mnogo brži od drugog zbog velikog broja sektora.

Nije obavezno smanjiti upotrebu prostora na tvrdom disku ispod 50%; međutim, to ubrzava performanse. Imajte na umu da pogon za pokretanje koji zauzima više od 80% ukupnog kapaciteta diska neće raditi. Datoteke možete smanjiti pomoću programa Monitor aktivnosti. Također, ponovno pokrenite pogon nakon završetka postupka.

Korak 2. Posložite prazan svježi vanjski pogon i klonirajte pogon za pokretanje vašeg Mac OS X. Za kloniranje pogona možete upotrijebiti Macov softver za sigurnosnu kopiju Carbon Copy Cleaner.

Korak # 3. Pritisnite i držite tipku opcije / alt dolje za ponovno pokretanje sustava. Sada ste spremni za upotrebu klona za pokretanje računala pomoću Upravitelja pokretanja. Provjerite neko vrijeme radi li klon u redu. Ako se pronađu problemi, prijavite ih.

Korak # 4. Kada za pokretanje koristite klon, izbrišite internu particiju za pokretanje ili kompletan pogon pomoću uslužnog programa Disk ako particija Boot camp nije dostupna. To će sve bitove postaviti na 'nulu'. Štoviše, ako se na particiji pronađu loši sektori, preslikajte ih tako da se na njih nikad ne mogu upisati podaci.

Vrijedno je to učiniti jer je za čitanje iz loših sektora potrebno više vremena. Pazite da ne pomičete tvrdi disk dok je u akciji.

Korak # 5. Kada završite s prethodnim korakom, klonirajte svoju vanjsku particiju na unutarnju particiju. Nakon toga izvršite Disk Utility i Repair Permissions na obje particije, kao i na svim aspektima Onyxa, koji se koristi za čišćenje predmemorija i njihovu ponovnu izgradnju.

Sad ćete u jednoj seriji moći riješiti sljedeće:

  • Problem loših sektora
  • Problem s oštećenim predmemorijama
  • Problem defragmentacije
  • Problem s particijom kampa za podizanje sustava

Izvrsno je imati sigurnosnu kopiju za pokretanje.

Ako ustanovite da se brzina pogoršava nakon ažuriranja, nadogradnje, instaliranja ili ponovne instalacije softvera, možete izvesti kloniranje ili obrnuti klon kako biste riješili problem.

Pa, možda ćete također otkriti da zadani postupak nije uspješno funkcionirao, a izvedba je i dalje ista. To može biti zbog sljedećih razloga:

  • Nedovoljno prostora u RAM-u
  • Neuspjeli tvrdi disk
  • Neažurna verzija OS X-a

Sve je bilo u tome kako možete ukloniti fragmentaciju s tvrdog diska Mac.

Podijelite s nama povratne informacije u komentaru u nastavku.