Blog

Što je 3D Touch i kako djeluje?

S nekoliko definirajućih inovacija koje su promijenile način na koji gledamo na tehnologije, Apple je postao sinonim modernizma. Nešto što se nekad vjerovalo da je složeno, tvrtka sa sjedištem u Cupertinu učinila je to nevjerojatno jednostavnom. Bez obzira radi li se o mišu ili ultra naprednom pametnom telefonu s velikim zaslonom koji ima samo jedan gumb, Apple je bio pionir u donošenju inovativne tehnologije u svijet.

Tehnički div prvi je predstavio Multi-touch koji je donio revolucionarnu promjenu u načinu na koji se krećemo aplikacijama pomoću Tap, Swipe i Pinch na iOS uređajima. Nije ni čudo što je tehnologija dodira trenutno osvojila korisnike iPhonea i iPada.

Što je 3D Touch? Force Touch: tehnologija osjetljiva na pritisak

Zatim je stigla Force Touch - tehnologija osjetljiva na pritisak isključivo na Apple Watchu, koja je kasnije stigla na MacBook, MackBook Pro i Magic Trackpad 2.

Force Touch razlikuje različite razine sile koja se primjenjuje na uređaj. Koristeći Force Touch tehnologiju, korisnici mogu brzo izvršiti određene zadatke. Kao na primjer, možete prisiliti podsjetnike na klikove i datume da biste ih proširili i mogli izvršiti više radnji.

Što je 3D Touch?

Podignuvši Force Touch tehnologiju na potpuno novu razinu, Apple je lansirao 3D Touch na iPhone 6s i 6s Plus. Budući da je osjetljiviji od Force Toucha, 3D Touch razvijen je za rad pomoću kapacitivnih senzora integriranih u zaslon.

Kako djeluje 3D dodir?

Izvor slike: Apple.com

Što se tiče funkcionalnosti, 3D Touch je stvarno pametan. Omogućuje vam trenutno izvršavanje određenih zadataka brzim radnjama.

Ne trebate pokretati aplikaciju za obavljanje uobičajenih radnji. Na primjer, ako želite snimiti selfie, ne trebate pokrenuti aplikaciju Kamera. Jednostavnim laganim pritiskom na aplikaciju Kamera dobit ćete opciju Snimanje selfija izravno na početnom zaslonu.

Zaviri i pop

Da biste savladali 3D Touch, morate razumjeti Peek i Pop. Dok se prva odnosi na lagani tisak, druga je na tvrdi tisak.

Ako želite zaviriti u poruku, samo je trebate lagano pritisnuti. A ako želite ući u poruku za cjelovit prikaz, trebate je pritisnuti malo dublje. Tako to djeluje!

Razlika između Force Touch i 3D Toucha

Force Touch je dovoljno pametan da otkrije pritisak na zaslonu. Može otkriti ne samo više dodira na zaslonu, već može izračunati razliku u pritisku na različitim točkama zaslona.

Međutim, dok reagira na vaš dodir, Force Touch nije tako brz kao 3D Touch. Munjevit odgovor 3D Touch-a nastao je zbog stapanja kapacitivnih senzora i mjerača napona. Ovu fuziju usavršava "Taptic Engine".

Budućnost Touch tehnologije

Znajući značaj koliko su 3D Touch cijenili korisnici iPhonea 6s; touch tehnologija postat će puno bolja u budućnosti. Uz nevjerojatnu mogućnost da vlasnicima iPhonea omoguće da svoj uređaj koriste s više praktičnosti i brže, on je tu da ostane.

Proizvođače pametnih telefona Android već je očarala ova nova tehnologija i žele je unovčiti kako bi poboljšali korisničko iskustvo svog uređaja.

To je sve, prijatelju!

Podijelite s nama povratne informacije u komentaru u nastavku.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found