Blog

Kako tvornički resetirati MacBook ili bilo koje Mac računalo

Baš kao što možete izbrisati sve s iPhonea i postaviti ga kao potpuno novi uređaj, tako možete učiniti i sa svojim MacBookom. Koraci za to su jednostavni, ali zahtijevaju vrijeme i strpljenje. Jednom kada izbrišete Mac, bit će interno svjež. Dopustite mi da vam kažem više o ovom procesu, a zatim ću vam pokazati kako resetirati MacBook i bilo koje Mac računalo na tvorničke postavke.

 • Zašto želite tvornički resetirati MacBook?
 • Što učiniti prije nego što resetirate MacBook?
 • Kako tvornički resetirati MacBook Pro ili bilo koji Mac

Zašto možda želite tvornički resetirati MacBook?

 • Ako prodajete svoj Mac, bitno ga je resetirati na tvorničke postavke. To će osigurati da se vaši osobni podaci ne prenesu novom korisniku.
 • Ako planirate trgovati na Macu s Appleom ili drugim takvim tvrtkama.
 • Također se preporučuje vraćanje Mac na tvorničke postavke ako ga prenosite članu obitelji ili prijatelju.
 • Uobičajeno je da se većina problema s Macom može riješiti bez ovog velikog koraka. Imamo nekoliko vodiča koji će vam pomoći u određenim problemima s macOS-om. Ali u slučaju da se čini da ništa ne radi ili ako unutarnji pogon nije čitljiv, možete izvršiti potpuno resetiranje.
 • Samo želite početi iznova s ​​čistim Macom!

Što učiniti prije nego što resetirate MacBook?

 • Izradite sigurnosnu kopiju svog Maca: Možete koristiti Time Machine za sigurno kopiranje svega. Ako imate manje podataka, možete ih ručno kopirati na vanjski tvrdi disk / SSD, pogon olovke, usluge pohrane u oblaku itd.
 • Odjavite se iz iTunesa: Ako ste na macOS Mojaveu ili starijoj verziji, otvorite iTunes, → kliknite Account na gornjoj traci izbornika → Autorizacije → Deauthorize This Computer → unesite svoj Apple ID i lozinku kada se to zatraži.
 • Odjava iz iClouda (vrlo važno): Na macOS Catalina ili novijoj verziji: kliknite Appleov logotip u gornjem lijevom dijelu → Postavke sustava → Apple ID → Pregled → Odjava. Na macOS Mojave ili starijoj verziji, kliknite iCloud unutar Postavke sustava i odaberite Odjava.
 • Odjavite se iz iMessagea: Otvorite aplikaciju Messages na vašem Macu. Kliknite Poruke na gornjoj traci izbornika. Zatim kliknite Postavke → Odjava.
 • Resetirajte NVRAM: Isključite Mac, a zatim ga uključite. Odmah nakon uključivanja pritisnite i držite zajedno Option + Command + P + R. Pustite tipke nakon 20 sekundi. Ako je potrebno, pogledajte ovaj detaljni vodič.

Nakon što slijedite gornje korake, vrijeme je da Mac vratite na tvorničke postavke. Prije nastavka provjerite imate li pouzdanu, sigurnu internetsku vezu.

Kako tvornički resetirati MacBook Pro ili bilo koji Mac

1. Isključite svoj Mac, ako već niste: Za to kliknite Appleov logotip u gornjem lijevom kutu i odaberite Ugasiti. Možete i vi Ponovo pokrenite Mac i odmah pritisnite tipke spomenute u sljedećem koraku.

2. Pritisnite gumb napajanja na MacBook-u ili iMac-u da biste ga uključili i odmah pritisnite i držite Naredba (⌘) + R tipke. Ostavite tipke kad na zaslonu vidite Appleov logotip, globus ili bilo koji takav element. Ako niste uspješni, pokušajte ponovo. Ovaj put nastavite pritiskati tipke čak i nakon što vidite Appleov logotip. Kad se traka napretka počne vrlo sporo pomicati, ostavite tipke.

3. U uslužnom programu macOS kliknite Uslužni program za diskNastaviti.

4. U uslužnom programu Disk vidjet ćete sve pogone. Ispod naslova "Interno" vidjet ćete unutarnje Mac pogone. Izbrisat ćemo ovo / ovo.

Ako ste na macOS Catalina ili macOS Big Sur:

U odjeljku "Interno" vidjet ćete najmanje dva pogona. To će biti "Macintosh HD" ili "vaše ime". Ovaj disk samo za čitanje sadrži operativni sustav. Ispod njega drugi pogon nosio bi naziv ‘Macintosh HD - Podaci‘Ili‘ vaše ime - podaci. ’Na ovom su disku vaše datoteke pohranjene.

Odaberite drugi pogon, a to je onaj s riječju ‘- Podaci' u tome. Sada kliknite na Uredi s gornje trake izbornika, a zatim kliknite na Izbriši APFS glasnoću. Sada odaberite Izbrisati. Ne birajte Delete Volume Group. Neka se postupak dovrši.

Sada otvoreno Uslužni program za disk ponovno i odaberite prvi disk, ispod riječi ‘Internal.’ Slijedite iste korake da biste izbrisali i ovaj volumen.

Ako tijekom brisanja ovog pogona vidite poruku o pogrešci, odaberite je i odaberite Demontirajte. Dalje, iz Uslužni program za disk, ponovno odaberite ovaj disk i odaberite Izbriši. U formatu odaberite APFSi kliknite Izbriši. Uslužni program Disk prema zadanim postavkama prikazuje kompatibilni format. Slijedite upute na zaslonu.

Nakon ovoga kliknite na Uslužni program za disk s lijeve strane gornje trake izbornika i odaberite Zatvorite uslužni program za disk. Uspješno ste izbrisali sve podatke i operativni sustav. Sljedeći neophodni postupak uključuje ponovnu instalaciju macOS-a (korak 5).

Ako ste na macOS Mojaveu ili starijoj verziji:

Ovo je relativno jednostavnije od gornje metode. Najvjerojatnije ćete u odjeljku "Interni" vidjeti samo jedan disk. Odaberite gornji i odaberite Izbriši. Nastavite s uputama na zaslonu. Možete mu dati željeno ime. U formatu odaberite APFS ili Prošireni Mac OS (u časopisu) (za starije Mace). Uslužni program Disk prema zadanim postavkama prikazuje kompatibilni format.

Kada se završi, kliknite na Uslužni program za disk s gornje trake izbornika → Zatvorite uslužni program za disk. Sada, ponovo instalirajmo OS.

5. Važno: Ponovo instalirajte macOS - Za ovo kliknite na Ponovo instalirajte macOS. Povežite se s Wi-Fi mrežom ili žičnom vezom. Klik Nastaviti, slijedite upute na zaslonu, odaberite disk za instaliranje macOS-a i dopustite da se instalacija dovrši. Trebat će poprilično vremena. Tijekom ovog postupka, Mac se može ponovno pokrenuti više puta. [Ovaj post o Kako pokrenuti Mac u načinu oporavka s Interneta mogao bi vam pomoći.]

6. Jednom kada je macOS instaliran, vidjet ćete pomoćnika za postavljanje. Ako ćete koristiti Mac, nastavite s jednostavnim postupkom postavljanja na zaslonu. Međutim, ako prodajete ili poklanjate ovaj Mac, pritisnite Command + Q da napusti asistenta. Zatim isključite stroj. Novi će ga vlasnik postaviti sa svojim Apple ID-om i željenim postavkama.

Odjava

Na ovaj način možete u potpunosti resetirati svoj Mac. Očito je da su gornji koraci primjenjivi na sve Mace poput iMac, iMac Pro, Mac mini itd. I prijenosna prijenosna računala poput MacBook Pro, MacBook Air itd. Ako imate pitanja, pitajte u komentarima dolje.

PROČITAJTE DALJE:

 • Kako zaštititi mapu lozinkom na Macu
 • Kako se koristi Spotlight na vašem Macu
 • Više koraka za snimanje zaslona na Macu
 • Kako stvoriti zajedničke albume na vašem Macu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found