Blog

Kako prenijeti svoju iTunes knjižnicu s jednog računala na drugo

Ako imate više računala u kući ili ako nadograđujete na novi sustav, svoje iTunes filmove i pjesme morate premjestiti na drugo računalo.

Prijenos datoteka u početku se može činiti zbunjujućim jer program iTunes ne čini alate vrlo očitim, ali zapravo postoje četiri različita načina prijenosa datoteka na temelju vašeg softvera i osobnih preferencija. Trebalo bi potrajati oko sat vremena ili manje, ovisno o tome koju ste metodu odabrali.

Prijenos biblioteke iTunes s jednog računala na drugo

Dijeljenje kuće

Ovo je vjerojatno najlakši način prenosa vaše iTunes biblioteke s jednog računala na drugo i omogućuje da cijela knjižnica ostane sinkronizirana na različitim platformama. Jedini problem ove metode je što ne stvara trajnu sigurnosnu kopiju, ali to možete popraviti spremanjem medija na vanjske memorijske uređaje.

Zahtjevi za dijeljenje kuće vrlo su lagani. Trebate samo iTunes 9 ili noviju verziju na oba računala, funkcionalnu internetsku vezu i App Store ili iTunes račun. Ako trenutno nemate Apple ID, tada ga možete besplatno stvoriti putem web mjesta Apple.

Započnite tako što ćete uključiti dijeljenje kuće na starom računalu ili onom na kojem se nalaze sve datoteke. Ako imate iTunes 9 ili 10, idite na "Advanced", a zatim "Turn On Home Sharing". Ako imate iTunes 11 ili noviji, kliknite "File", "Devices", a zatim "Turn On Home Sharing". Unesite svoj Apple ID u sljedeći novac.

Idite na svoje novo računalo i kliknite karticu "Trgovina", a zatim "Autoriziraj računalo". Unesite isti Apple ID i uključite Home Sharing na ovom računalu. Pojavit će se izbornik s različitim vrstama medija, poput "Knjige" i "Glazba". Kliknite vrstu medija koju želite podijeliti, a zatim odaberite "Uvezi". Time je prijenos završen.

Vanjski pogon

To zahtijeva vanjski tvrdi disk, CD-ove, DVD-ove ili iPod za prijenos datoteka sa starog računala na novo. Ova metoda traje više vremena od dijeljenja kuće, ali dobro je ako imate nepouzdanu internetsku vezu.

Pronađite mapu iTunes tako što ćete otići na "iTunes", a zatim "Preferences" ako koristite Mac ili "Edit", a zatim "Preferences" na računalu. Kliknite "Napredno" da biste pronašli mjesto mape.

Otvorite iTunes i konsolidirajte mapu tako da možete lako sagorjeti sve. Ako koristite iTunes 9 ili noviju verziju, idite na "Datoteka", "Biblioteka", "Organiziraj knjižnicu", a zatim "Objedini datoteke". Ako koristite stariju verziju iTunesa, idite na "Datoteka", "Biblioteka", a zatim "Objedini".

Sada izgorite sve datoteke na vanjski medijski uređaj. Otvorite iTunes na novom računalu i umetnite vanjski medijski uređaj u računalo. Kopirajte datoteke na tvrdi disk računala, a zatim ih uvezite u iTunes.

Snimanje svih datoteka potrajat će neko vrijeme, ali njihov uvoz trebao bi biti prilično brz. Vanjski medijski uređaj možete koristiti i kao sigurnosnu kopiju u slučaju da se išta dogodi s vašom iTunes bibliotekom.

Pomoćnik za migraciju sustava Windows

Ako prenosite svoju iTunes biblioteku s računala na Mac ili Mac na drugi Mac, tada možete koristiti Windows Migration Assistant za brzi prijenos datoteka. Započnite s preuzimanjem programa na računalo. Program Windows Migration Assistant možete pronaći putem Apple Support. Ovaj bi softver trebao biti unaprijed instaliran na vašem Mac računalu.

Otvorite program na računalu, kliknite "Nastavi", a zatim pričekajte. Idite na svoj Mac i otvorite ovaj softver putem mape "Utilities". Kliknite izbor "S drugog računala" kada se pojavi, a zatim kliknite "Nastavi".

Ako se u blizini vašeg mjesta nalazi nekoliko računala, kliknite ono s informacijama o iTunesu. Pričekajte nekoliko sekundi i na ekranu bi se trebao pojaviti broj. Vratite se na svoje računalo ili drugo računalo i pričekajte da se pojavi isti kôd. Kada se to dogodi, kliknite gumb "Nastavi".

Pojavit će se izbornik koji prikazuje sve informacije koje se s ovog računala mogu prenijeti na novije. Idite u svoju iTunes mapu i osigurajte da pored nje postoji kvačica. Ako postoje druge datoteke koje želite prenijeti, osigurajte da i one imaju kvačice.

Pritisnite “Nastavi” posljednji put i datoteke će se početi prenositi sa starog računala na novo. Trebao bi se pojaviti izbornik koji vam govori koliko dugo treba trajati prijenos. Kad završi, sve što trebate je zatvoriti program i otvoriti iTunes na novom računalu kako biste osigurali da je sve pravilno preneseno.

Premjestite ovlaštene kupnje

Ovo je definitivno najbrži način za prijenos vaše iTunes biblioteke s jednog računala na drugo. Istodobno, ograničena je metoda jer će prenositi samo datoteke kupljene putem iTunesa. Ako se većina vaše biblioteke sastoji od pjesama i filmova s ​​DVD-a i CD-a, to vam neće biti od velike koristi.

Sinkronizirajte sve kupnje s iPodom, iPadom ili iPhoneom prije nego što započnete ovo.

Otvorite iTunes na novom računalu i kliknite karticu "Store". Odaberite popis "Autoriziraj ovo računalo". Pojavit će se novi izbornik koji traži vaš Apple ID. Unesite podatke i odaberite gumb "Autoriziraj".

Povežite svoj Apple uređaj s novim računalom. Pojavit će se izbornik s dvije mogućnosti. Kliknite opciju "Prijenos kupnji". Ako se izbornik nije pojavio, možete otići na "Datoteka", "Uređaji", a zatim "Prijenos kupnji".

Uvoz svih prenesenih datoteka na novo računalo trebao bi proći najkasnije 30 minuta. Ako na uređaju imate datoteke koje nisu kupljene putem iTunesa, one se neće prenijeti na vaše novo računalo.

Zaključak

Prijenos vaše iTunes biblioteke s jednog računala na drugo obično je prilično jednostavan postupak, a postoji mnogo načina za to. Iako je opcija Dijeljenje doma vjerojatno najbolja u cjelini, možete koristiti bilo koji od četiri načina za brzo dodavanje datoteka na novo računalo.

To je sve, prijatelju!

Možda će vam se svidjeti i tor read:

  • Podijelite iTunes knjižnicu u više mapa!
  • Kako resetirati iTunes knjižnicu na Macu
  • Strimirajte glazbu na više zvučnika pomoću AirPlay 2
  • Kako premjestiti iTunes knjižnicu s jednog računala na drugo