Blog

Mac aplikacije se neprestano ruše? Saznajte zašto i popravci!

Jeste li se susreli sa zamrzavanjem aplikacija ili padovima vašeg voljenog MacBooka? Iako se to događa rijetko, normalno je da se vaš Mac tako ponaša. Na računalu se ponekad može pokrenuti previše aplikacija i nema dovoljno RAM-a da bi sve funkcionisalo bez problema. Apple je izvrsno obavio svoj posao s optimizacijom hardvera i softvera, ali ponekad se aplikacija može zamrznuti ili srušiti.

Nema potrebe za panikom ako se Mac aplikacije sruše. Čitajte dalje da biste saznali zašto se to događa i što možete učiniti.

 • Zašto se moja aplikacija Mac stalno zamrzava ili ruši?
 • Što učiniti kada se vaše Mac aplikacije sruše ili zamrznu?
  • Ponovo pokrenite ili ažurirajte aplikaciju na Macu
  • Prisilno napustite aplikaciju
  • Provjerite kompatibilnost aplikacija
  • Izbriši datoteku s postavkama
  • Izbriši predmemoriju

Zašto se moja aplikacija Mac stalno zamrzava ili ruši?

Vrlo je rijetko da se Mac računalo zamrzne ili padne. Međutim, siguran sam da je većina korisnika Maca barem jednom vidjela ‘kolovrat smrti’ na svom sustavu. To se obično događa kada se pokreće previše aplikacija ili nešto nije u redu sa samom aplikacijom. Postoji nekoliko drugih razloga zašto se vaš Mac može zamrznuti ili srušiti. Pogledajmo neke od ovih razloga.

 • Nekoliko aplikacija koje istodobno rade troše sve RAM i CPU resurse
 • Previše procesa u pozadini
 • Pad aplikacije
 • Spori i nereagirajući preglednik s previše kartica
 • Tvrdi disk koji nema prostora za pohranu
 • macOS ispunjen sistemskom smećem, predmemorijom i nije ažuriran na najnoviju verziju
 • Problem s hardverom s RAM-om ili uređajem za pohranu
 • Mogući zlonamjerni softver (vrlo rijetko)

Glavni krivac, većinu vremena, je aplikacija koja ne reagira. Srećom, pad ili zamrzavanje aplikacije neće srušiti vaš Mac, ali aplikaciju nećete moći koristiti. Nabrojao sam neke metode koje možete slijediti u takvoj situaciji.

Što učiniti kada se vaše Mac aplikacije sruše ili zamrznu?

Ispod su neka uobičajena rješenja za slučaj pada ili zamrzavanja vaših Mac aplikacija. Osim ako s vašim Macom postoji hardverski problem, ovi bi popravci trebali riješiti vaš problem.

Popravak 1. Prisilno napustite aplikaciju

Ako se pokazivač miša pretvori u vrteću se duginu kuglu za plažu, to znači da aplikacija ne reagira i zamrznula se. Kada se to dogodi, aplikaciju nećete moći zatvoriti klikom na gumb zatvori na izborniku. Morat ćete prisilno napustiti aplikaciju da biste je ponovno počeli upotrebljavati. Aplikacija se može zamrznuti ili srušiti ako nema dovoljno RAM-a ili CPU resursa za upotrebu ili ako nešto nije u redu s aplikacijom. Evo kako prisilno napustiti aplikaciju na Macu.

 1. Dvaput kliknite ikonu aplikacije na Docku i ako je aplikacija zamrznuta, trebali biste vidjeti Prisilno prestani opcija.
 2. Također možete pokrenuti Prisilno prestani pritiskom na tipku Opcija + Naredba + Esc tipke zajedno.
 3. Odaberite aplikaciju koja ne reagira i kliknite Prisilno prestani.
 4. Opcija Force Quit također je dostupna na traci izbornika. Kliknite Appleov logotip i odaberite Prisilno prestani za prikaz popisa svih pokrenutih aplikacija.

Popravak 2. Ponovo pokrenite ili ažurirajte aplikaciju na Macu

Sad kad ste prisilno napustili aplikaciju koja ne reagira, možda ćete htjeti provjeriti postoji li dostupno ažuriranje. Moguće je da trenutna verzija aplikacije može imati pogrešku, a u tom ćete slučaju morati instalirati najnovije ažuriranje. Možete i pokušati ponovo pokrenuti aplikaciju da biste provjerili radi li.

Ponovo pokrenite svoj Mac

Jednostavno ponovno pokretanje vašeg Maca može riješiti probleme s padom ili zamrzavanjem aplikacije. Da biste ponovno pokrenuli Mac računalo, kliknite Appleov logotip na traci izbornika → odaberite Ponovo pokrenite opcija. Vaš će Mac sada automatski zatvoriti sve pokrenute aplikacije i procese, što bi obično trebalo riješiti sve probleme povezane s aplikacijom nakon ponovnog pokretanja.

Ako je vaš Mac zamrznut i ne možete kliknuti Appleov logotip, pritisnite Control + Command zajedno držeći tipka za napajanjeili držite tipka za napajanje 10 sekundi. Ovo će ponovno pokrenuti vaš Mac i nadamo se da će riješiti problem.

Također možete pokušati ponovno pokrenuti Mac u načinu oporavka.

Provjerite i primijenite ažuriranja softvera

Ako aplikacija uzrokuje pad ili zamrzavanje vašeg Mac računala, aplikacija vjerojatno ima pogrešku. Ako se radi o poznatoj programskoj pogrešci, tada bi je programer ispravio i izdao ažuriranje za aplikaciju. Morat ćete instalirati ovo ažuriranje da biste se riješili problema. Evo kako možete provjeriti ima li ažuriranja aplikacija na vašem Macu.

 1. Pokrenite Trgovina aplikacijama s doka i kliknite na nadopune dugme.
 2. Ako je dostupno ažuriranje za problematičnu aplikaciju, tada instalirati to.
 3. Sada pokrenite ažuriranu aplikaciju da biste provjerili ostaje li problem i dalje.

Ako se radi o aplikaciji treće strane, morat ćete prijeći na web mjesto za programere kako biste provjerili ima li ažuriranja. Također možete pokrenuti i provjeriti ima li ažuriranja u aplikaciji.

Popravak 3. Provjerite kompatibilnost aplikacije

Uobičajeni razlog pada ili zamrzavanja aplikacija na Mac računalima je povezanost s kompatibilnošću. Moguće je da aplikacija nije kompatibilna s verzijom macOS-a koju koristite ili sa vašim hardverom. U ovom slučaju, jednostavno Google pretraživanje trebalo bi donijeti rezultate o kompatibilnosti aplikacije s vašom trenutnom verzijom macOS-a i uređajem. Većina programera aplikacija spomenut će ako njihova aplikacija nije kompatibilna s određenom verzijom OS-a.

Također možete provjeriti ima li nekompatibilnih aplikacija pomoću opcije System Report na vašem Macu. Evo što trebate učiniti.

 1. Kliknite Appleov logotip na traci izbornika i odaberite O ovom Macu.
 2. Trebali biste vidjeti svoju trenutnu verziju macOS-a i ostale pojedinosti o proizvodu. Pritisnite Izvješće o sustavu dugme.
 3. Sada se na lijevoj ploči pomaknite prema dolje do Prijave ispod Softver odjeljak.
 4. Ovdje ćete moći vidjeti popis svih instaliranih sustava i korisničkih aplikacija. Provjerite zaglavlje koje kaže Ljubazan potražiti bilo koju nespojivu aplikaciju.

Vidjet ćete da sam na svom MacBook-u instalirao nekoliko aplikacija temeljenih na Intelu s čipsetom M1 na gornjoj snimci zaslona. Te se aplikacije mogu susresti s problemima jer nisu u potpunosti kompatibilne s čipom M1 i pokreću se pomoću prevoditelja aplikacija Rosetta 2.

Popravak 4. Izbrišite datoteku s postavkama

Ako vam nijedan od gore navedenih koraka nije uspio, isprobajte ovaj. Brisanje datoteke postavki problematične aplikacije može riješiti probleme. Kada nešto nije u redu s datotekom s postavkama aplikacije, ona se može ponašati čudno, zamrznuti, pa čak i srušiti. Morat ćete prijeći u mapu Biblioteka na vašem Macu da biste pristupili tim datotekama.

Evo što trebate učiniti da biste pronašli mapu Knjižnica.

 1. Pokrenite Finder na vašem Macu.
 2. Pritisnite Ići na traci izbornika i pritisnite tipku Opcija tipka za prikaz Knjižnica opcija.
 3. Klik Knjižnica da biste pregledali sve mape i promijenili prikaz u Popis.
 4. Potražite Postavke mapu. Sve datoteke postavki aplikacije sada bi trebale biti vidljive. Pronađite onu za problematičnu aplikaciju.
 5. Opterećenje datoteku preferencija za aplikaciju na radnu površinu i odjavite se s Maca.
 6. Ponovo se prijavite i otvorite a Terminal prozor i unesite naredbu killall cfprefsd i pogodio Povratak.

To bi trebalo resetirati datoteku s postavkama aplikacije i nadamo se da se ne bi smrzavala ili rušila.

Popravak 5. Izbriši predmemoriju

Sve Mac aplikacije imaju mapu predmemorije koja sprema sve vrste podataka i koja se s vremenom može napuniti. To može uzrokovati zamrzavanje ili pad aplikacije. Nužno je povremeno očistiti predmemoriju, a za to možete koristiti nekoliko aplikacija. Međutim, iz biblioteke možete očistiti i predmemoriju aplikacije. Evo kako to učiniti.

 1. Još jednom, idite na Knjižnica mapu pomoću prethodne metode.
 2. Potražite Predmemorija mapu.
 3. Zatvorite aplikaciju ako je pokrenuta, a zatim povucite mapu Cache aplikacije na Otpad.

To biste trebali učiniti samo ako se aplikacija neprekidno ruši ili zamrzne.

Rješavanje problema s Mac aplikacijama ruši se i zamrzava

To su bili neki od načina za popravak Mac aplikacija koje se sruše ili zamrznu. To se obično događa ako nešto nije u redu s aplikacijom ili hardverski problem s Macom. Nadamo se da ste ovim vodičem uspjeli riješiti probleme na Macu. Ako aplikacija i dalje ne radi ispravno, možda ćete htjeti potražiti alternativu, obratiti se razvojnom programeru ili obnoviti sigurnosnu kopiju Time Machine-a podizanjem sustava Mac u načinu oporavka.

Voljeli biste pročitati i ove postove:

 • Savjeti za rješavanje problema s načinom oporavka Mac koji ne radi
 • Riješite problem s pregrijavanjem MacBook Pro
 • 6 jednostavnih popravaka za samoodređivanje problema s IP adresom na Macu
 • Kako popraviti Zoom koji ne radi na Macu