Blog

Kako postaviti i koristiti otkrivanje pada na vašem Apple Watchu

Apple Watch može biti spas u vrijeme nevolje. Uz pomoć svojih inovativnih senzora na uređaju, sat može automatski prepoznati pad, pomoći nazvati hitnu službu i kontakte te upozoriti ljude u blizini. Dopustite mi da vam kažem više o ovoj značajci koja može spasiti život i da vam pomognem u postavljanju i korištenju otkrivanja pada na vašem Apple Watchu (u nepredviđenim okolnostima).

 • Apple Watch modeli koji podržavaju otkrivanje pada
 • Kako otkrivanje pada djeluje na Apple Watchu?
 • Kako uključiti otkrivanje pada na Apple Watchu
 • Provjerite svoju povijest pada na iPhoneu

Apple Watch modeli koji podržavaju otkrivanje pada

 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Kako otkrivanje pada djeluje na Apple Watchu?

Kada pretrpite slučajni snažni pad, Apple Watch na vašem zapešću automatski ga prepoznaje. Pruža vam dodir u zapešću, reproducira alarm i upozorenje se pojavljuje na zaslonu sata.

Scenarij 1: Kada ste u padu i krećete se nakon pada:

Na ovom zaslonu upozorenja imate mogućnost kontaktirati lokalnu službu za hitne slučajeve ili odbaciti upozorenje. Da biste nazvali hitnu službu, pomaknite SOS klizač udesno. Ako vam ide dobro i ne trebate pomoć, možete odbaciti upozorenje. Za to dodirnite ‘Dobro sam, Ili dodirnite "Zatvoriti'U gornjem lijevom kutu ili pritisnite Digital Crown.

Scenarij 2: Kad ste u nesvijesti i nepokretni nakon pada:

U scenariju 1, ako Apple Watch otkrije da se selite, neće automatski nazvati hitnu službu. Čeka vas da odluku donesete na zaslonu upozorenja (objašnjeno gore).

Međutim, kada Apple Watch otkrije da se neko vrijeme niste pomaknuli (oko minute), pokrenut će odbrojavanje od 30 sekundi. Istodobno će tapkati po zglobu i zvuk upozorenja koje će postupno postajati sve glasnije. To je tako da netko u blizini može doći do vas. Možete dodirnuti „Otkaži“ u roku od 30 sekundi. Ali ako to ne učinite, vaš Apple Watch automatski će nazvati hitnu službu nakon završetka ovog odbrojavanja.

Kad hitna služba preuzme poziv, vaš Apple Watch reproducirat će zvučnu poruku koja ih obavještava o vašem teškom padu. Sat također s njima dijeli vašu trenutnu lokaciju. Uz to, vaš medicinski ID može poslati i hitnim službama (ako ste u postavkama medicinskog ID-a omogućili 'Dijeljenje tijekom poziva u nuždi'). Tijekom ovog poziva vi ili netko u blizini također možete razgovarati sa hitnom službom.

Nakon pozivanja hitnih službi, Apple Watch poslat će poruku kontaktima za hitne slučajeve obavještavajući ih o vašem padu. Ova poruka sadrži i vašu lokaciju kako bi vas prijatelj ili obitelj što prije mogli kontaktirati.

Imati na umu:

 • Ako vaša zemlja ima više od jednog broja za hitne slučajeve, Apple Watch nazvat će broj službe hitne pomoći.
 • Morate omogućiti otkrivanje zgloba. U suprotnom, Apple Watch neće automatski nazvati hitne službe čak i ako je otkrio težak pad.

Sada znate kako funkcionira otkrivanje pada. Stoga je sljedeći korak naučiti kako to omogućiti. Dopustite mi da vas vodim.

Bilješka: Tijekom postavljanja sata ili popunjavanja pojedinosti aplikacije Health, ako ste dobnu dob unijeli u 55 ili više godina, otkrivanje pada automatski je omogućeno. Ali ako imate 18 godina i više, slijedite korake kako biste ručno omogućili otkrivanje pada.

Kako uključiti otkrivanje pada na Apple Watchu

 1. Otvori Gledati aplikacija na uparenom iPhoneu.
 2. Od Moj sat karticu, odaberite Hitni SOS.
 3. Omogućiti Otkrivanje pada i potvrdi.

Slijedite iste korake da biste ga isključili.

Važno:

 • Nakon omogućavanja otkrivanja pada, obavezno postavite svoj medicinski dokument i dodajte mu svoje hitne kontakte za poboljšanu pomoć pri otkrivanju pada.
 • Također, unutar iPhonea Gledati aplikaciju dodirnite Lozinka, i pobrinite se Otkrivanje zgloba je uključeno.

Provjerite svoju povijest pada na iPhoneu

 1. Otvorite iPhone Zdravlje aplikaciju i dodirnite pretraživati.
 2. Dodirnite Ostali podaci.
 3. Dodirnite Broj puta palih.

Čuvajte se!

Vjerujem da ste sada u toku s otkrivanjem pada na vašem Apple Watchu i kako ga koristiti. Ako vaši roditelji, bake i djedovi, starija braća i sestre također imaju Apple Watch, zamolite ih da uključe ovu značajku. Može spasiti život kao što je to bilo za nekoliko ljudi.

PROČITAJTE DALJE:

 • Kako koristiti Cardio Fitness na iPhoneu i Apple Watchu
 • Kako koristiti prečace na Apple Watchu u watchOS 7
 • 40 korisnih savjeta i trikova za Apple Watch: Budite profesionalac!