Blog

iPhone protiv Androida: Pogled na konkurentnu prošlost i budućnost

Iako jedan vlada cjelokupnom industrijom pametnih telefona u smislu tržišnog udjela, drugi dominira ljestvicom zarada unatoč tome što ima relativno nisku prisutnost na tržištu. Bitka između iPhonea i Androida oduzima dah. Otkako je ime pametni telefon počelo šarmirati ljude, ovo dvoje vladaju nadmoćnošću.

U posljednjem desetak godina bilo je mnogo trenutaka koji definiraju povijest. Budući da i iPhone i Android nisu raspoloženi za dopuštanje drugom da pobjegne s uspjehom, natjecanje i dalje postaje zanimljivo svakim danom. Rivalstvo je tako intenzivno, teško je proglasiti pobjednika. Međutim, pogledat ću prošlost i pokušati pronaći onu koja se istakla. I, zavirite u budućnost kako biste predvidjeli kamo ide ovo rivalstvo i koje će imati prednost u sljedećem desetljeću.

iPhone protiv Androida: Vječno rivalstvo

Prodaja iPhonea u posljednjem desetljeću

Apple bi 2007. mogao prodati samo 3,7 milijuna iPhonea, iste godine kada je Steve Jobs lansirao kultni pametni telefon. Međutim, uspio je prodati masivnih 231,5 milijuna jedinica u 2015. godini, što je najbolje do danas. Od 2009. godine tvrtka sa sjedištem u Cupertinu bila je pet najboljih dobavljača pametnih telefona na svijetu. Od 2012. godine Apple zadržava mjesto drugog najpopularnijeg dobavljača pametnih telefona na svijetu.

“Apple je među prvih 5 svjetskih dobavljača pametnih telefona od 2009. Padom Nokije i RIM-a, tržišnih lidera u jednom trenutku, i Apple i Samsung povećali su prisutnost na tržištu. Samsung je preuzeo vodstvo i od 2012. drži udio od 20 do 30 posto. Korejska elektronička tvrtka isporučila je više od 320 milijuna pametnih telefona širom svijeta 2015. Apple je neprestano najbliži Samsungov konkurent, zadržavajući poziciju drugog najpopularnijeg dobavljača pametnih telefona u svijetu. svijet od 2012. Appleov tržišni udio varirao je između 14 i 21 posto tijekom godina. Appleova prodaja iPhonea neprestano se povećavala tijekom posljednjih nekoliko godina, prelazeći s gotovo 170 milijuna jedinica u 2014. na više od 230 milijuna iPhonea prodanih samo u 2015. godini. " - Statista

Android brojevi u posljednjem desetljeću

Od 2010. godine Android predvodi tržišni udio s velikom razlikom. U usporedbi s iOS-om s tržišnim udjelom od 13%, Android ima preko 85% prisutnosti na globalnom tržištu. Kao što grafikon jasno pokazuje, Android je imao značajnu prednost u odnosu na iPhone u pogledu prodaje i najvjerojatnije će i dalje voditi ljestvicu.

Predvođen Samsungom, koji predvodi tržište s preko 20% udjela u svijetu, Android je vidio kako se njegov broj povećava iz snage u snagu.

„Očekuje se da će više od 1,8 milijardi pametnih telefona biti isporučeno širom svijeta do 2019. godine, što je predviđeni rast od više od 400 milijuna jedinica u odnosu na brojku iz 2015. godine. Samsung prednjači u industriji u pogledu isporuka. Brojke tvrtke posljednjih su se godina brzo povećavale, što je Samsungu omogućilo da se udalji od svojih konkurenata. Južnokorejska tvrtka krenula je od isporuke 2,4 milijuna pametnih telefona širom svijeta u prvom tromjesečju 2010. na preko 85 milijuna jedinica samo u posljednjem kvartalu 2015. godine. U 2015. godini Apple je u prosjeku isporučivao gotovo 58 milijuna jedinica po tromjesečju. "

„Veliki dio Samsungovog uspjeha u industriji pametnih telefona može se pripisati uvođenju linije pametnih telefona Galaxy 2009. godine. Zahvaljujući ovoj liniji proizvoda, tvrtka je preuzela vodeću poziciju u globalnoj prodaji pametnih telefona u 2011. Galaxy S, Samsung Galaxy S5 Mini, Galaxy Note 5 i Galaxy S6 nekoliko su Galaxy modela koje proizvodi Samsung. " - Statista

Ko je pobijedio u bitci kad je potrebno zaraditi više novca? Nema nagađanja ovdje ...

Ako su sve najnovije brojke, Apple oduzima oko 90% sve dobiti u poslovanju s pametnim telefonima; ostavljajući tek 10% za rivale da se potuku. To je nevjerojatno, zar ne?

„Smanjivanje na duži povijesni prikaz pokazuje da je Appleova iPhone strategija od početka ostala uglavnom nepromijenjena. Tvrtka Cupertino bila je izuzetno dosljedna u održavanju cijene pametnog telefona negdje blizu 700 dolara i privlačenju većeg broja korisnika godišnjim dodavanjima i poboljšanjima. S druge strane, cijene Android telefona ne kontrolira jedinstveno tijelo i stoga pokazuju sve znakove brutalnog cjenovnog rata koji su nam svima poznati. Cijene uređaja padaju svake godine od 2011. godine, a prosječni Android telefon sada košta otprilike trećinu prosječnog iPhonea. " - Rub

Pa, tko je od njih dvojice dobio bitku?

Da budem iskren, izuzetno je teško isključiti Android jer uživa ogroman uspjeh. Ako je čak i proizvođač povrća danas u mogućnosti posjedovati pametni telefon, velika zasluga trebala bi pripasti Androidu. Doista je odigrao veliku ulogu u prenošenju pametnog telefona u gotovo svaki dom. U najmanju ruku, to je nevjerojatno postignuće. Dok je iPhone nakupio novac uglavnom zahvaljujući onome što donosi na stol - vrhunskim performansama, neusporedivim OS-om i izvrsnim korisničkim iskustvom.

Ako na uspjeh gledate iz perspektive dobiti, Apple je taj koji je odlučno pobijedio. Ali, ako pogledate postignuća Androida i koliko je to dobro koristilo običnom čovjeku, morat ćete ići s njim.

Za sve rečeno i učinjeno, Apple mora dobiti naslov pobjednika jer je zaradio daleko više od suparnika.

Što će vladati 2017. i nadolazećim desetljećem?

Čak i sa samo 13% tržišnog udjela, ako uspijete zaraditi oko 90% dobiti od ukupnog poslovanja pametnih telefona, daleko ste ispred konkurencije. Rekao bih da uopće nema konkurencije između Androida i iPhonea. Iako je previše igrača s druge strane spektra, nitko drugi nego iPhone vlada iOS ekosustavom; za koji se vjeruje da je vrhunski i napredniji te sigurniji od suparnika.

Suprotno tome što mnogi ljudi predviđaju da moćni iPhone više neće postojati u budućnosti, a Appleovo doba više nema, rekao bih da će iPhone i dalje biti najisplativiji pametni telefon na svijetu (ako to nije proizvod) i stoga će nastaviti biti novčani proizvod za tvrtku sa sjedištem u Cupertinu. Da, njegovi se prodajni brojevi s vremena na vrijeme mogu smanjiti, ali to je previše masivan bik da bi propustio prvo mjesto - barem u bliskoj budućnosti. Napokon, posjeduje neusporedivi kombinirani paket softvera i hardvera; koji možda neće cijelo vrijeme zabavljati obožavatelje i kritičare, ali ima dovoljno da bude najbolji u poslu. I to je ono što mu omogućuje da zaključi posao - na kraju!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found