Blog

Kako ukloniti korijenske certifikate s iPhonea ili iPada

Nedavno je Apple uklonio jednu od aplikacija Been Choice iz App Storea. Aplikacija je u osnovi dizajnirana za blokiranje oglasa dok pregledavate internet. Kasnije je aplikacija krenula korak dalje blokirajući oglašavanje unutar aplikacija.

To je postavilo ozbiljno pitanje o privatnosti korisnika. Ovo je samo jedan od primjera od mnogih; određene aplikacije instaliraju korijenske certifikate koji im omogućuju pristup vašim osobnim podacima, iako to nije moguće bez vašeg pristanka. Mnogo puta jednostavno dodirnemo gumb Trust bez razmišljanja o posljedicama.

U slučaju da imate bilo koju takvu aplikaciju koja je instalirala Root certifikate, evo vodiča za njihovo uklanjanje. Slijedite upute date u nastavku:

Kako izbrisati korijenske certifikate s iPhonea ili iPada

Korak 1. Pokrenite Postavke aplikacija → Dodirnite Općenito.

Korak 2. Pomaknite se prema dolje i dodirnite Profili → Ako ništa ne pronađete, nemate se zbog čega brinuti. Ali ako to učinite, pročitajte sljedeći korak Dodirnite profil koji želite izbrisati.

Korak # 3. Sada dodirnite "Izbriši profil." Ponovno dodirnite Izbriši za potvrdu.

To je to. Root certifikat je sada izbrisan.

Završavati…

Postoje razlike u mišljenjima, jer mnogi korisnici žele da aplikacije poput Been Choice blokiraju oglašavanje. Istodobno se postavlja ozbiljno pitanje kako takve aplikacije prolaze kroz App Store s potencijalno visokim rizikom.

Prema najnovijem ažuriranju primljenom sa službenog Twitter računa Been Choice, vratit će se u App Store uvođenjem promjena u svojoj aplikaciji koje će biti u skladu s Appleovim pravilima o privatnosti.

Možda biste se voljeli pozvati i na:

  • Najbolje VPN aplikacije za iPhone i iPad: Najveća privatnost u svim opasnostima
  • Top 5 sigurnosnih značajki Apple Watcha: udvostručite privatnost
  • Rocket VPN iPhone App: Pregledajte Internet bez arhiviranja kako biste zaštitili svoju privatnost
  • Najbolji VPN-ovi za Mac u 2019.: Recite NE nesigurnom pregledavanju

Ne zaboravite podijeliti svoje povratne informacije s nama u komentarima.