Blog

Kako ispraviti pogrešku u pogrešnoj strukturi čvorova na Macu

Disk Utility je dobar u rješavanju manjih pogrešaka koje se javljaju na Macintosh HD-u ili drugim particijama. Tužno je priznati ako Mac naiđe na pogrešku 'Invalid Node Structure' (pogrešna struktura čvora) tada DU neće biti od pomoći. Sama je ova pogreška ozbiljna i sigurno će dovesti do naglog ponašanja tvrdog diska ako se ne popravi na vrijeme. Ukratko, oštećenje strukture direktorija tvrdog diska Mac naziva se Nevaljana pogreška čvora.

Uključite svoj Mac samo da biste ustanovili da se zaglavio na Appleovom logotipu i da neće ići dalje. Kada ponovo pokrenete sustav, imate problema s nadzornom pločom i nekoliko se aplikacija počne ponašati neobično. Ako se nađete u sličnoj situaciji, sigurno biste se uputili na popravak pomoću Disk Utility-a. Nije iznenađenje da je Disk Utility odabir za većinu korisnika Maca, jer prilično lako može riješiti probleme s oštećenjem diska. Međutim, možda neće ispraviti sve pogreške u vašoj strukturi direktorija. Može izvršiti samo popravke za koje je programiran.

Kredit za sliku: Apple.StackExchange.com

Čest je slučaj da korisnici Maca naiđu na pogrešku "nevažeća struktura čvora". Disk Utility ovu pogrešku ne može popraviti, pa mnogi i dalje nisu svjesni činjenice da je moguće riješiti se ovog problema. Bilo bi bolno u vratu sve sigurnosno kopirati na vanjski pogon, a zatim ponovno instalirati OS X i sve programe na vašem Macu kako bi mogao raditi kao i prije. Činjenica je da sve to možete sami učiniti pomoću nekih podešavanja i slijedeći jednostavan postupak. Sve što trebate jest klonirati svoj unutarnji tvrdi disk na vanjski pogon, provjeriti možete li se pokrenuti s njega i da li on dobro funkcionira, a zatim klonirati sve natrag na unutarnji pogon.

Kako ispraviti pogrešku "Nevažeća struktura čvora" na Macu

Za posao kloniranja možete koristiti uslužni program Disk ili bilo koji od besplatnih alata na tržištu. Sljedeći postupak vodit će vas kako vratiti sustav i pokrenut nakon suočavanja s pogreškom "nevažeća struktura čvora":

Korak 1. Preuzmite bilo koji besplatni softver za kloniranje koji je dostupan na webu kako biste izvršili pouzdanu i bezrizičnu kloniranje.

Korak 2. Uzmite FireWire pogon i spojite ga na svoj Mac. Pomoću uslužnog programa Disk stvorite dvije particije na ovom disku, a zatim poništite sve podatke pohranjene na njemu. Možete stvoriti veću particiju "A" veličine veće od one vašeg unutarnjeg tvrdog diska i manju particiju "B" (približno 8 GB za smještaj osnovnog OS X paketa.)

Korak # 3. Izvršite osnovnu instalaciju OS X na particiju „B“ i pazite da ne instalirate nikakve dodatne programe poput iPhoto, iTunes itd. Pokušajte pokrenuti sustav s FireWire pogona i provjerite radi li u redu. Pokrenite Mac pomoću internog pogona i pokrenite funkciju "Verify Disk" (Disk uslužni program) da biste provjerili ima li FireWire pogona pogrešaka. Ako radi prema očekivanjima, prijeđite na sljedeći korak.

Korak # 4. Pokrenite se s unutarnjeg tvrdog diska i upotrijebite besplatni program za kloniranje koji ste preuzeli za kloniranje particije "B" u particiju "A". Možete se pokrenuti s ove particije i provjeriti radi li dobro. Ovo treba biti na sigurnoj strani i osigurati da imate radnu kopiju OS X.

Korak # 5. Zatim pokrenite Mac pomoću particije "A" i uvezite sve korisne informacije i programe s unutarnjeg tvrdog diska Mac na ovu particiju. To se lako može postići putem pomoćnika za migraciju. Pogon FireWire prikazat će dva korisnika kao administratore. Možete koristiti korisnički ID koji je bio na unutarnjem pogonu. Pomoćnik za migraciju može prijaviti neke pogreške i navesti da neke programe treba ponovo instalirati. Zasad ih možete preskočiti i kasnije izvršiti ove radnje. Kad je Migration Assistant završio s uvozom, sve migrirane programe pronaći ćete u mapi na vašoj radnoj površini. Bolje je premjestiti sve ove programe u mapu Applications stvorenu instalacijom OS X, jer nekoliko aplikacija može stvoriti pogreške kada se pokrene s mjesta koje nije mapa Applications.

Korak # 6. Prije nego što nastavite dalje, morate provjeriti rade li svi programi koje ste migrirali pomoću Migration Assistant-a. Da biste to učinili, morat ćete uložiti neko vrijeme pokrećući te programe jedan po jedan i provjeravajući ne naiđu li na pogreške. Možda će vam trebati instaliranje ažuriranja nekih aplikacija. Istodobno, mogu se pojaviti pogreške u kojima se navodi da ne možete instalirati ažuriranja na vanjski disk. Da biste to uklonili, jednostavno pokrećete ažuriranja OS X tijekom noćnih sati.

Korak # 7. Dalje, trebali biste osigurati da imate sve sigurnosne kopije na pogonu FireWire. Sada se pokrenite s particije "A" i obrišite svoj unutarnji tvrdi disk pomoću Disk Utility-a. To bi izbrisalo sve podatke na vašem unutarnjem tvrdom disku izvan opsega oporavka. Radi praktičnosti podijelite unutarnji tvrdi disk prema vašim potrebama prostora.

Korak # 8. Ponovo pokrenite svoj Mac pomoću particije "B" i upotrijebite alat za kloniranje da biste klonirali particiju "A" na veću particiju na vašem unutarnjem tvrdom disku.

Sad ste pripremili interni tvrdi disk sa svim prethodno instaliranim podacima i programima. Možete se pokrenuti s ovog pogona i provjeriti nastavljaju li problemi. U slučaju da ponovno naiđete na pogreške, upotrijebite komercijalne alate za oporavak podataka na Macu.