Blog

Kako pronaći i promijeniti MAC adresu u Mac OS X-u

Računalo se identificira jedinstvenom adresom za kontrolu pristupa medijima (MAC) koja je ugrađena u mrežnu karticu računala. Ovu MAC adresu možete izvorno promijeniti u OS X.

Vrlo je jednostavno promijeniti MAC adresu ako koristite Windows ili Linux; ovo je prilično stručno za promjenu takvih virtualnih adresa na vašim Mac ili Windows sustavima.

Prvo ćemo razgovarati o tome kako možete pronaći svoju MAC adresu.

Pronađite MAC adresu vašeg Maca

MAC adresu možete brzo pronaći na vašem OS X s trake izbornika. Samo pritisnite i držite tipku Option i kliknite ikonu Wi-Fi koja se vidi na traci izbornika. Pojavit će se padajući izbornik s nekim opcijama, među kojima možete vidjeti prve dvije opcije kao Naziv sučelja i Adresa.

Adresa je vrsta mješavine abeceda i brojeva odvojenih dvotočkom; ovo je fizička MAC adresa računala. Ova se adresa može promijeniti; u ovom trenutku možete napisati naredbu u terminal i provjeriti adresu koju vaše računalo koristi za komunikaciju.

ifconfig en1 | grep eter

Ovo će pružiti vašu MAC adresu za hardversko sučelje en1; ovo se sučelje koristi za Wi-Fi u većini Maca.

Ako želite provjeriti koje se sučelje koristi za Wi-Fi, pritisnite i držite tipku Option i kliknite ikonu Wi-Fi na traci izbornika. Ova će vam radnja pokazati koji uređaj upotrebljavate za pristup internetu.

Promijenite MAC adresu

MAC adresu možete promijeniti postavljanjem nove

sudo ifconfig en1 eter aa: bb: cc: dd: ee: ff

Unesite lozinku sustava kada se to zatraži.

Ova naredba će postaviti MAC adresu za en1.

Nabavite slučajnu MAC adresu

Ako vas zanima privatnost, trebali biste slučajno odrediti svoju MAC adresu. Upišite naredbu kako je spomenuto u nastavku:

openssl rand -hex 6 | sed 's / \ (.. \) / \ 1: / g; s /.$// '| xargs sudo ifconfig en1 eter

Unesite lozinku sustava kada se to zatraži.

Svaki put kada pokrenete ovu naredbu dobit ćete novu MAC adresu za en1. Imajte na umu da ovo nije trajna stvar jer će se promjene izvršene u obje naredbe vratiti u prvobitno stanje kada ponovo pokrenete Mac. Imajte na umu da nakon promjene MAC adrese mogu nastati problemi s mrežom. Uvijek je poželjno ponovno pokrenuti Wi-Fi nakon uređivanja MAC adrese.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found