Blog

iPad Savjeti za tipkanje za brže tipkanje na tabletu

Kucanje po tipkovnici na pametnom telefonu ili tabletu danas se ne razlikuje toliko od fizičke tipkovnice. Zanimljivo je to što, budući da postoji nekoliko ograničenja poput broja prikazanih tipki, nedostatka sučelja nalik znakovnoj mapi odakle možete kopirati-zalijepiti posebne znakove i još nekih, za svladavanje tipkanja potrebni su neki savjeti i puno iskustva iPad.

IPadova zaslonska tipkovnica osmišljena je kako bi vam pomogla brže, bolje i jednostavnije tipkati. Međutim, korištenje nekoliko savjeta moglo bi vam uštedjeti znatno vrijeme za tipkanje (i broj poteza) - a nesumnjivo će vam pomoći da postanete profesionalac u bržem tipkanju na iPadu.

Način rada trackpad i brza tipkovnica mogu vam vrlo dobro poslužiti za povećanje vaše produktivnosti. Povrh svega, također imate mogućnost preciznog podešavanja tipkovnice QuickType u skladu s vašom praktičnošću. Saznaj više:

Praktični savjeti i trikovi za tipkovnicu za iPad za poboljšanje iskustva s tipkanjem

Prilagodite postavke tipkovnice:

Za početak upoznajmo se s postavkama tipkovnice. Razlog zašto sam spomenuo ovaj savjet pri vrhu jest taj što vam nudi uredno prilagođavanje. Dakle, na temelju vašeg osobnog ukusa, možete fino podesiti postavku.

Da biste to učinili, prijeđite na Postavke → Općenito → Tipkovnica. (Također možete dodirnuti i zadržati ikonu emojija na tipkovnici, a zatim odabrati Postavke tipkovnice.)

Na sljedećem zaslonu dobit ćete mnogo opcija kao što su Zamjena teksta, Automatsko pisanje velikih slova, Prečaci i još mnogo toga. Prilagodite cijele postavke prema svojoj udobnosti.

Osnovni tipkovni prečaci za iPad. Savjet

Počnimo s nekoliko tipkovnih prečaca koji bi vam mogli biti vrlo korisni ako puno pišete na iPadu:

# 1. Postoji prečac caps-lock na iPadu za one riječi s velikim početnim slovima (poput skraćenih imena, SAD itd.). Sve što radite je dvaput dodirnite tipku Shift. Ponovno dodirnite tipku Shift za povratak u uobičajeni način rada.

# 2. Zahvaljujući pametnoj trackpad, pomicanje kursora ili odabir teksta tijekom uređivanja teksta prilično je jednostavno. Sve što morate učiniti je samo pritisnuti i zadržati razmak da biste aktivirali razmaknicu (ili pomoću dva prsta pritisnite bilo gdje na tipkovnici da biste aktivirali trackpad). Zatim možete povući prst po dodirnoj podlozi za brzo pomicanje kursora. Da biste saznali više o tome, prijeđite na ovaj post.

Idemo malo dalje

Pritisak i držanje određenih tipki nudi puno mogućnosti. To vjerojatno već znate, ali često je teško pronaći koji ključevi nude te citate ili simbol stupnja itd.

A povremeni prelazak na numeričku tipkovnicu sigurno je isključenje. Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu olakšati tipkanje.

# 3. Automatski apostrofi: IOS rječnik je pametan. Ako je omogućeno (što je zadano stanje), ne morate brinuti hoćete li morati unijeti te pojedinačne navodnike u "Ja sam", "nemoj", "ne mogu" itd. Samo upišite "Im", "Nemoj" ili "ne mogu" i iPad tipkovnica će to automatski ispraviti.

Naravno, kada je omogućeno, automatsko ispravljanje povremeno je vrlo loš momak: mijenja određene neprepoznate riječi u nešto potpuno nepovezano što čini one grozne (ili suludo smiješno, ovisno o situaciji, automatsko ispravljanje ne uspije).

# 4. Citati za početak i kraj: Dodirnite i držite citatni ključ na numeričkoj pločici i dobit ćete navodnike za početak i kraj koje možete koristiti dok tipkate. Zbog toga poruka izgleda bolje.

# 5. Dvostruki / pojedinačni citati: Ako tražite dvostruke i pojedinačne citate, morat ćete upamtiti ovu kombinaciju:

  • Dvostruke citati: Dodirnite i držite? ključ za dvostruke navodnike

  • Citati: Dodirnite i držite! za pojedinačne citate

# 6. Brže upisivanje brojeva / interpunkcije: Mrzim što se moram prebaciti na numeričku tipkovnicu samo da bih upisao usklik. Pomalo je neugodno pogotovo kad brzo tipkate. Međutim, postoji jednostavan izlaz ako vam povremeno trebaju mnogi interpunkcijski znakovi usred puno abeceda.

Dodirnite i držite .?123 tipku i kad se tipkovnica prebaci na brojčanu, pomaknite se do broja ili tipke koju želite koristiti. Zatim, samo uklonite prst. IPad će upisati tipku koju ste odabrali, a zatim će se tipkovnica vratiti na abecedu. Tamo! Razumiješ!

# 7. Stupanj: U mnogim zemljama ljudi koriste metrički sustav koji daje znak "stupanj" za upotrebu na temperaturi i drugdje. Odakle vam simbol stupnja na iPadu? Pokopan je u 0 (nula). Držite 0 (nula) neko vrijeme i izvan mogućnosti dobivate znak stupnja.

# 8. Iskoristite tipke za ubrzavanje tipkanja

Postoji pomalo skrivena tipkovnica koja vam omogućuje unos simbola i brojeva s najvećom lakoćom. Sve što trebate učiniti da biste ga koristili je samo dodirnuti tipku i povući prema dolje kako biste lako ušli u tipku za pomicanje. Sada će sive boje zamijeniti slovo. Da biste saznali više o tome, pogledajte ovaj praktični vodič.

# 9. Više TLD-ova: Domene najviše razine poput .com, .net i .org često se koriste. Iako vam iPad omogućuje da jednim potezom upišete ".com", možda ćete često trebati posjetiti web mjesto koje ima drugačiji TLD. Recimo, nešto poput ".edu", ".org" itd.

Dodirnite i držite “?” u Safariju i imate mnogo opcija koje možete odabrati. Štedi vam četiri poteza.

# 10. ".Com" u aplikaciji Mail: Aplikacija Mail nudi jednostavan način upisivanja "@", ali zatim sve adrese pošte sadrže i ".com" i vidjet ćete da tipkovnica nema tipku ".com". Zapravo ima. Dodirnite i držite "." i ovdje ćete pronaći nekoliko TLD-ova.

# 11. Brzo prebacivanje između jezika: Tipkovnica QuickType čini prilično jednostavnim prebacivanje između jezika. Sve što trebate učiniti je dodirnuti i držati ikona globusa i prijeđite prstom do jezika tipkovnice koji želite koristiti.

Zadržite ovaj mali, ali ključni hack za vremena kada želite izraziti svoje stavove u više jezika!

Podijelite tipkovnicu za udobno jednoručno tipkanje ...

Postoje slučajevi kada želite tipkati samo jednom rukom, umjesto da zahvaćate obje ruke. I tada ova značajka ulazi u predstavu. Samo dodirnite i držite malenu ikonu tipkovnice i odaberite Split.

Sada će tipkovnica biti podijeljena, što vam omogućuje udobno tipkanje jednom rukom. A kada želite spojiti tipkovnicu, dodirnite i držite ikonu tipkovnice i odaberite Sjediniti iliPristanište i spajanje.

Više hakova za povećanje vaše produktivnosti ...

Izvrstili smo 18 pametnih savjeta i trikova za tipkovnicu kako biste na najbolji način iskoristili iOS tipkovnicu. Ako želite dobiti još takvih cool hakova, krenite ovdje.

Pratite nas za još…

Sad kad ste dobili trikove, znate kako tipkanje možete učiniti prikladnijim i bržim na svom iPadu. Naravno, proći će neko vrijeme prije nego što ih budete mogli savladati. Međutim, nakon što ih se dobro uhvatite, tipkanje će zasigurno postati bez muke.

Ne biste trebali propustiti i ove postove:

  • Kako ograničiti upotrebu podataka na iPhoneu sa sustavom iOS 12 [Savjeti za uštedu propusnosti]
  • Preko 25 iOS Safari savjeta i trikova koje biste trebali znati: Praktični vodič s videom
  • Savjeti za upotrebu Siri prečaca uz Apple News na iPhoneu i iPadu
  • Savjeti za snimanje savršenih selfieja na iPhoneu

Imate li neki pametni savjet za tipkovnicu koji biste podijelili s nama? Bilo bi nam zaista drago vidjeti ga dolje u komentarima.