Blog

Zašto Apple još nije uklonio urez s iPhonea?

Lansiranjem iPhonea X 2017. godine, Apple je predstavio zloglasni usjek. Tri ponavljanja kasnije, usjek je i dalje dio najnovijih iPhonea 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Unatoč svoj svojoj funkcionalnoj vrijednosti, usjek ometa potrošačevo iskustvo gledanja.

Dakle, očekivalo se da će Apple ili smanjiti veličinu ili ukloniti usjek u svojoj iPhone 11 seriji iz 2019. Međutim, to se nije dogodilo i pitao sam se zašto je Apple i dalje spustio slušalicu? Pogotovo kad su Appleovi konkurenti skloni pronalaženju održivog rješenja za zaslon zasjenjenja zaslona prije pionira.

U svojim odgovarajućim pokušajima Samsung, OnePlus, Huawei i Oppo eksperimentiraju s urezima u stilu bušenja rupa, iskačućim lećama ili kliznim kamerama. Ali gdje tehnološki div stoji na ovoj utrci ili je Apple uopće spreman biti dio spomenute utrke? Idemo provjeriti.

Zašto je Apple još uvijek prekinut na iPhoneu?

Priča o usjeku

Apple je implementirao Notch kako bi se prilagodio brojnim značajkama poput prednje kamere, stereo zvučnika, mikrofona, bljeskalice i mnogih senzora za Face ID. Te su značajke ranije bile dio debelog okvira koji je obično pokrivao velik dio vašeg zaslona.

Izvorni iPhone imao je omjer zaslona i tijela od 52%, a 6S je na 64%. Jednostavnije rečeno, rubovi zaslona postajali su tanji sa svakom iteracijom. IPhone X i noviji modeli uspjeli su postići 85% omjera zaslona i tijela. Ovo poboljšanje bilo je moguće zbog dvije značajne promjene - uklanjanjem gumba za početni zaslon i ureza.

Notch omogućuje dizajnerima da ponude zaslon od ruba do ruba uz zadržavanje svih značajki. Međutim, kao i kod gotovo svih Appleovih značajki, i ova je promjena naišla na oštre kritike.

Koji usjek!

Nakon lansiranja, mala crna traka morala se suočiti s puno podsmijeha i memova. Iako je, kao i uvijek, natjecatelj usvojio inovaciju. Tijekom 2017. i 2018. godine Appleovi konkurenti lansirali su ostatke pametnih telefona s varijantnim verzijama ‘usjeka’.

Huawei Mate 20 Pro došao je s kraćim, izduženijim urezom koji je sadržavao široku lepezu senzora. OnePlus 6T odabrao je usjek u obliku suze, a Google Pixel 3 ugradio je veliku, zakrivljenu kutiju za usjek.

Samsung se neko vrijeme odupirao, ali je u konačnici smanjio okvir u svom 2019. vodećem modelu, Galaxyju S10, u korist Infinity-O zaslona. Uključio je urez za "probijanje rupa" za prednju kameru, u kojoj se nalaze i senzori za prepoznavanje lica. Stereo zvučnici postavljeni su na gornji rub uređaja. Imamo čak nekoliko primjera kada je Samsung na kraju slijedio Appleove izume.

Svi pametni telefoni imali su urez, bilo promjenom veličine, promjenom oblika ili samo preimenovanjem.

Izreži taj usjek

Kao i kod većine dizajnera i tehnoloških entuzijasta, usjek je privremena stanica prije nego što se razvije zaslon bez upada. Mnogi proizvođači pametnih telefona uvode tehnike za zaobilaženje usjeka.

Nekoliko vodećih programera osmislilo je neke inovativne planove, od skočnih kamera do motoriziranih kamera. Na primjer, prednja kamera OnePlus 7 Pro iskače sa stražnje strane telefona. Oppo Find X i Vivo Nex sakrili su prednju kameru putem električnog mehanizma, a kad aktivirate kameru za selfie, ona će se pojaviti.

Čak je i Asus ZenFone 6 ugradio kameru koja se okreće sa stražnje strane. Što se tiče Xiaomi Mi Mix 3, on je koristio klizni mehanizam. Kineski proizvođač pametnih telefona Nubia X zapošljava još jedan izvrstan hack. Telefon ima drugi zaslon za korištenje značajki prednje kamere, kao što je selfie sa same stražnje kamere.

Dakle, ako svaki drugi pametni telefon dobiva zaslon bez zareza, zašto onda ne i iPhone?

Zašto Apple nije uklonio urez s iPhonea?

U teoriji se čini da su ove ideje briljantne, ali u smislu praktičnosti nisu slične dječjem školskom projektu. Programeri su se potrudili istrebiti jednostavan urez, ali zauzvrat su razvili mehanizme koji su pomalo krhki i manjkavi.

Na primjer, ne čini li skočni prozor telefon ranjivim na prašinu, krhotine i vodu. Biste li mogli napraviti selfie s ovim telefonima pod vodom? Ili što ako vam telefon isklizne iz ruke kad iskoči kamera? Onda motorizirani !! Ne postoji li rizik od kvara čestom uporabom u samo nekoliko mjeseci? Nadalje, bez obzira na brz mehanizam, ne može biti brz kao vaša pouzdana prednja kamera.

Zašto Apple nije smanjio veličinu usjeka?

Iako odabir vanjskog mehanizma ne dolazi u obzir iz očitog razloga; zašto tehnološki div nije pokušao smanjiti veličinu zareza u iPhoneu 11 serije. Iskreno, svi su se uspjeli svesti na oblik suze.

Ostali čelnici u industriji rezervirali su pozamašan dizajn za svoje telefone srednjeg ili niskog dometa, na primjer, Xiaomi Mi 9 ili Moto G7. Pa zašto baš Apple? Zašto? Pa, pokušao sam pronaći razlog iza toga i nisam iznenađujuće pronašao nekoliko uputa u korist crne trake.

Značajke bez premca

Većina ovih ostalih pametnih telefona nema niz značajki koje ima iPhone. Uzmimo za primjer prepoznavanje lica; dok su se gotovo svi pridružili utrci, nije se puno android uređaja uspjelo približiti preciznosti Applea.

iPhoneov Face ID hardver sastoji se od tromodulnog senzora - točkanog projektora, iluminatora poplave i infracrvene kamere. Osim ovih senzora, usjek ima izvrsnu selfie kameru, zvučnik, mikrofon i neke druge senzore koji su zaslužni za prekrasno korisničko iskustvo. Dakle, po meni dok Apple ne pronađe savršeno rješenje da ih beskompromisno sakrije; zalijepit će se za usjek.

To je već savršen dizajn

Pogledajte bliže gornjoj slici za jedan plus-dizajn dizajna kapljica i Samsungov zaslon s rupama, oni imaju zvučnike na gornjoj maski. U osnovi, kako bi smanjili veličinu ureza, odvojili su određene značajke i integrirali određene značajke zajedno.

Međutim, mali je usjek jednako uznemirujući kao i veliki; zašto onda ne držati sve na okupu. Nadalje, trebali bismo cijeniti Appleovu viziju pozicioniranja usjeka izvan izravnog vida. Nakon pokretanja, mnogi su ljudi prozvali tehnološku tvrtku zbog prekida njihova pogleda.

No kako su počeli koristiti uređaj, većina je shvatila da im urez ne ometa iskustvo gledanja. Uz to, Apple je zadužen i za svoj softver i hardver; pa promjenu u bilo kome može dobro prilagoditi drugi.

Što se tiče aplikacija, programeri već razvijaju zasebnu iOS aplikaciju i morali su izvršiti samo nekoliko ažuriranja kako bi se neprimjetno prilagodili usjeku. Suprotno tome, proizvođači Android pametnih telefona nemaju takvu slobodu. Bez obzira drže li usjek velikim, malim, centraliziranim ili sporednim, operativni sustav i sljedeće aplikacije slijede univerzalni kôd. Koji bi mogli ili ne bi odgovarali njihovom ‘notch stilu’.

Patentirana tehnologija

Proizvođači pametnih telefona koriste nekoliko patentiranih tehnologija kako bi pronašli idealno rješenje. Apple ima dosta patenata na tom području, od skrivanja kamere iza zaslona do zaslona zaslona. Zapravo je tehnološki div također patentirao dizajn zaslona s rupama nevidljivim golim očima koje će sakriti senzore, zvučnike i kamere.

Međutim, usavršavanje ovih tehnika potrajat će neko vrijeme, a za razliku od svojih konkurenata, Apple ne uvodi značajke u početnoj fazi. To je važno jer svaki uređaj mora biti gotovo savršen. Na primjer, kako bi spasio rupe za zvučnike za uši, Xiaomijev Mi Mix iz 2016. smjestio je zvučnike u telefon.

Iako je bila sjajna ideja, ovo je uzrokovalo da telefon vibrira izgubljeno i potaklo zabrinutost zbog privatnosti. Mislite li da bi Apple lansirao model s tako velikom greškom?

Ograničene ponavljanja modela

Također je napomenuti da Apple ne izda više od 3 uređaja u godini. Iako konkurenti poput Samsunga, Oppo, Xiaomi tijekom godine lansira više uređaja. To im daje slobodu za eksperimentiranje (kao što je gore navedeno) i razvoj uređaja u kojem korisnici možda neće uživati.

Takvi eksperimentalni telefoni imaju mali vijek trajanja, a Apple ne podržava tu ideologiju.

To je ikonično

Kao marka, Apple je uvijek predstavljao ikonski dizajn koji je bio odmah prepoznatljiv čak i nakon vjekova; sjetite se ikonskog prvog iMac dizajna. U prethodnim modelima gumb Home izvršio je spomenuti utjecaj.

I iPhone X nadalje, odgovornost je na ramenu usjeka. Ideja je da bi potrošači mogli odmah prepoznati Appleove proizvode, bez obzira koriste li ih. Kako i kada se Apple odmakne od usjeka, to bi bio još jedan ikonski dizajn; čineći ga malim ili u nekom drugom obliku ne bi ga rezalo.

Zarezati ili Ne zarezati !!

Iskreno, usjek me nimalo ne smeta. Ne zato što volim sve stvari Apple, već jednostavno zato što to ni na koji način nije utjecalo na moju upotrebu. Naprotiv, dobio sam veći, bolji zaslon za poigravanje.

Gledajući dosadašnje rezultate tvrtke, povjeravam da će, kad Apple pronađe održivo rješenje, ubiti. Ali samo i samo kad se pronađe bolje, pametnije i inovativno rješenje.

Ja držim svoje brojke prekriženima, a ti?

Kakvi su vaši osjećaji prema usjeku?

Mislite li da vam to ometa upotrebu ili iskustvo gledanja?

Podijelite svoje stavove s nama u odjeljku za komentare u nastavku.