Blog

Kako podijeliti tvrdi disk na Macu

Bez obzira jeste li Mac ili Windows, uvijek se preporučuje više particija tvrdog diska. To je zato što, ako ikad upadnete u macOS, vaše važne datoteke možete spremiti na drugu particiju. MacOS možete brzo vratiti bez gubitka podataka. Stvaranje particije tvrdog diska na Macu teško da traje nekoliko minuta.

Na Macu postoji ugrađena aplikacija koja se naziva "Disk Utility", ali postoje i neke aplikacije upravitelja particija trećih strana koje zadatak znatno olakšavaju. Osim toga, ako ste omogućili sigurnosnu kopiju Time Machine-a, morate je čuvati. Možete priključiti vanjski tvrdi disk i stvoriti ekskluzivnu particiju za sigurnosne kopije Time Machine. Čak i ako na kraju oštetite Mac, možete ga vratiti kao novi, a zatim pomoću sigurnosne kopije Time Machine vratiti stvari.

U svakom slučaju, ako ste novi u ovoj particiji, slijedite ovaj vodič za particioniranje tvrdog diska na Mac-u.

Kako stvoriti particiju tvrdog diska u MacOS-u

Bilješka: Ako stvarate particiju primarnog tvrdog diska na Macu, obavezno zatvorite sve ostale programe. Nije obvezno, ali se preporučuje iz sigurnosnih razloga.

Korak 1. Otvoren Aplikacija Disk Utility na vašem Macu. Da biste ga pronašli, možete upotrijebiti Launchpad s Docka ili Spotlight pretragu.

Korak 2. Sada kliknite na Tvrdi disk s lijevog izbornika, a zatim kliknite na Pregrada na vrhu.

Imajte na umu da morate kliknuti na tvrdi disk, a ne na particije ako ih imate.

Korak # 3. Vaš će se pogon prikazati kao tortni grafikon s lijeve strane. Odmah ispod tortnog grafikona nalazi se znak “+” Kliknite na njega.

Korak # 4. Na sljedećem zaslonu, imenovati particiju ako želite i onda, unesite veličinu pregrade. Pazite da imate dovoljno prostora za macOS i da ga ne smanjujete premalo. Sada kliknite na "Prijavite se" dolje desno.

Korak # 5. U skočnom prozoru kliknite na "Pregrada." Dobit ćete još jedan skočni prozor, kliknite na "Nastaviti."

To je to. Proces podjele započet će odmah. Kao što je ranije rečeno, provjerite jeste li zatvorili sve svoje aplikacije kako biste bili sigurni da nema problema s gubitkom podataka ili korupcijom.

Proces particioniranja može potrajati neko vrijeme, ovisno o veličini particije. Također, vaš Mac može prestati reagirati, nemojte paničariti. Nakon završetka postupka možete kliknuti "Gotovo" i krenite u aplikaciju Finder da provjerite novostvorenu particiju.

Završavati

Pregrade su izvrstan način za održavanje podataka. Ali ovdje treba napomenuti da bi particija za pokretanje trebala imati najmanje 100 GB prostora za pohranu datoteka predmemorije. Iako Mac ne koristi toliko prostora, ali to sigurno utječe na performanse vašeg računala.

Ne propustite:

  • Kako defragmentirati Mac tvrdi disk
  • 17 Mac postavki koje biste trebali odmah promijeniti!
  • Kako zaštititi mape lozinkom na Macu

Koju ste particijsku strukturu postavili na Macu? I zašto? Podijelite svoje preporuke za druge korisnike komentirajući dolje.