Blog

Kako resetirati PRAM i SMC na vašem Macu

Tijekom određenog vremenskog razdoblja obično primijetite da se vaš Mac počinje čudno ponašati. Tu se neobičnost možda neće riješiti slijedeći osnovno rješavanje problema poput ponovnog pokretanja Mac računala. Da biste to riješili, možda ćete trebati prijeći na dublju razinu.

PRAM ili parametarska RAM (memorija s slučajnim pristupom) pohranjuje neke od osnovnih vrijednosti vašeg Mac hardvera. Te se vrijednosti redovito ažuriraju kada napravite bilo kakve promjene u Postavkama. Ponekad bi se te vrijednosti mogle oštetiti ili loše napisati, a to uzrokuje čudno ponašanje vašeg Maca.

S druge strane, SMC (System Management Controller) namijenjen je Macu koji se temelji na Intelu. SMC kontrolira različite stvari od PRAM-a. Na primjer, brine se za vaš CPU ventilator, svjetla na vašem Macu i tipkovnici, napajanje i performanse sustava. Resetiranje PRAM-a i SMC-a posljednji su koraci rješavanja problema. Stoga to nemojte raditi redovito kao osnovno rješavanje problema.

Iako ne postoji rizik za resetiranje ove dvije verzije, čak i tada imate sigurnosnu kopiju važnih stvari na vanjskom pogonu. Uklonite zvučnike i ostali otmjeni hardver s Mac računala prije nego što nastavite s vodičem. Slijedite smjernice u slijedu, a ne skačite izravno za resetiranje SMC-a.

Kako resetirati PRAM (parametarska memorija slučajnog pristupa) na Macu

Korak 1. U potpunosti isključite svoj Mac. To znači skroz dolje, a ne samo spavanje ili odjava. Ako je moguće, ISKLJUČITE prekidač napajanja, a zatim ga ponovno uključite.

Korak 2. Pritisnite Vlast gumb na vašem Macu zajedno s Command + Option + P + R. Svakako pritisnite sve tipke na tipkovnici prije nego što se pojavi sivi zaslon jer to inače neće raditi.

Korak # 3. Držite ga pritisnutim dok se vaš Mac ne pokrene do kraja.

Korak # 4. Nakon što pustite tipke, ponovno ponovno normalno pokrenite Mac.

To je to; vaš je Mac resetirao svoj PRAM. Nakon što se ponovno prijavite, morat ćete izvršiti nekoliko postavki poput podešavanja brzine miša, vremena, glasnoće i nekoliko drugih stvari. Svi će vaši podaci biti sigurni i ispravni.

Kako resetirati SMC (kontroler upravljanja sistemom) na Macu

Postupak resetiranja SMC-a nadalje je podijeljen u tri dijela: Mac računala s izmjenjivom baterijom, Mac računala s neizmjenjivom baterijom i Mac računala ili poslužitelje.

Resetiranje SMC-a na Macu s prijenosnom baterijom

Korak 1. Kao i obično, isključiti svoj Mac u potpunosti.

Korak 2. Uklonite vlastkabel a također i baterija

Korak # 3. Sada pritisnite vlastdugme 5 sekundi.

Korak # 4. Stavite bateriju i kabel za napajanje.

Korak # 5. Skretanje NA vaš Mac.

Kako resetirati SMC na Macu s neizmjenjivom baterijom

Korak 1. U potpunosti ISKLJUČITE svoj Mac.

Korak 2. Ovaj put nemojte uklanjati kabel za napajanje.

Korak # 3. Sada na tipkovnici Mac pritisnite Shift + Option + Control + Power u isto vrijeme.

Korak # 4. Pusti sve ključeve.

Korak # 5. Sada ponovno pritisnite Mac pritiskom na Vlast dugme. SMC je uspješno resetiran.

Kako resetirati SMC na Mac računalu ili poslužiteljima

Korak 1. Šutidolje svoj Mac PC u potpunosti.

Korak 2. Isključite the vlastkabel iz stroja.

Korak # 3. pritisnite i držite Vlast tipku 5 sekundi.

Korak # 4. Otpustite gumb za napajanje i ponovno priključite kabel za napajanje u svoj Mac.

Korak # 5. Skretanje NA vaš Mac normalno.

To je sve. Vaš je Mac uspješno resetirao PRAM i SMC. Ova dva postupka nisu namijenjena redovnom održavanju. Vodič treba slijediti kao vrhunsko oružje nakon osnovnog rješavanja problema.

Je li se vaš Mac ikad ponašao čudno? Što ste učinili da se to vrati u normalu? Podijelite ga s nama komentarom u nastavku.