Blog

10 najboljih savjeta o pristupačnosti za iPhone i iPad

Ako se savršeno koristi, "Pristupačnost" može stvarno poboljšati iskustvo vašeg iOS uređaja. Nije ni čudo, smatra se jednom od najcjenjenijih značajki koje su ikad krasile iOS.

Oduvijek sam ljubitelj ove značajke koja je prvenstveno dizajnirana za osobe s različitim sposobnostima kako bi im pomogla da udobnije koriste iPhone i iPad. Od poboljšanja iskustva gledanja do omogućavanja ugodnog upravljanja uređajem, u njega se uvrštavaju mnogi trikovi.

Evo 10 najboljih savjeta i trikova za pristupačnost iOS-a koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite iPhone ili iPad. Zajedno sa mnom prođite kroz sastav i počnite koristiti one koji se čine da se odmah uklapaju u vaše potrebe!

10 super praktičnih iOS savjeta i trikova za pristupačnost

# 1: Iskoristite AssistiveTouch

"AssistiveTouch" odavno je jedna od najcjenjenijih značajki pristupačnosti za iOS. Može biti izuzetno user-friendly za ljude koji imaju poteškoća s pritiskom fizičkih tipki iOS uređaja.

Pomoću AssistiveToucha možete ugodnije provesti brojne stvari. Na primjer, moći ćete prilagoditi glasnoću, zaključati zaslon, otići na početni zaslon, snimiti snimku zaslona, ​​zakrenuti zaslon, pa čak i ponovo pokrenuti uređaj bez pritiskanja bilo kakvih fizičkih gumba.

Da biste započeli, otvorite Postavke → Općenito → Pristupačnost → AssistiveTouch. Zatim uključite prekidač. Sada će se na zaslonu pojaviti izbornik AssistiveTouch.

Na temelju vaših potreba možete fino podesiti izbornik najviše razine, prilagođene radnje za jednokratno, dvostruko i čak dugotrajno pritiskanje. Također postoji mogućnost podešavanja neprozirnosti praznog hoda. Dakle, prilagodite sve u skladu sa svojim zahtjevima.

# 2. Brzo Povećajte bilo što

Povećalo može biti vrlo praktično na mnogo načina. Spremite ga za trenutke kada vaše oči ne mogu uočiti mali tekst ili bilo koju sitnicu, a potrebna vam je pomoć alata za jednostavan pregled.

Da biste omogućili ovu značajku, idite na Postavke na vašem iOS uređaju → Općenito → Pristupačnost → Povećalo → Sada, uključite prekidač. Od sada nadalje, možete triput kliknuti gumb Početna / sa strane da biste ga aktivirali, a zatim pomoću iPhone kamere povećati okolinu.

# 3. Iskoristite maksimalno dostupnost

Nikad nije lako rukovati iPhoneima s velikim ekranom jednom rukom, osim ako niste blagoslovljeni nevjerojatno velikim rukama. Pa, ako često primijetite da palac ne doseže vrh zaslona ili želite s jednom rukom malo prikladno koristiti svoj phablet, upotrijebite Dohvatljivost kako biste vrh zaslona približili vašem dosegu.

Pokrenite aplikaciju Postavke na uređaju → Općenito → Pristupačnost → Sada, provjerite je li prekidač za Dostupnost uključen NA. Nakon toga možete jednostavno dvaput dodirnuti gumb Početna ili prijeći prstom prema dolje prema početnoj traci na dnu da biste brzo pristupili stavkama na vrhu zaslona.

# 4. Neka vaš iPhone bude zaključan u jednoj aplikaciji

Pogotovo kad crtam lijepu sliku ili uređujem slike, ne želim da se netko petlja s mojim uređajem. I to je vrijeme kada uglavnom koristim ovu malo poznatu značajku - Vođeni pristup.

Štoviše, to također postaje moj spasitelj kada moje malo dijete želi koristiti moj iPhone za igranje igre. Kako bih osigurao da ostaje samo u svojoj omiljenoj aplikaciji, koristim ovu značajku kako bih pametno zadržao iPhone samo u toj aplikaciji. Otvorite aplikaciju Postavke → Pristupačnost → Vođeni pristup → Uključite prekidač.

Ubuduće možete triput kliknuti gumb Početna / bočno da biste aktivirali ovu značajku i zadržali uređaj zaključanim u aplikaciji. Da biste saznali više o tome, pogledajte ovaj cjeloviti vodič.

# 5: utipkajte Siri

Kad god želite upotrijebiti Siri za bilo kakav posao, samo izgovorite popularnu frazu "Hej Siri" i zamolite je da učini uslugu. Prilično jednostavno.

Ali što ako se ne osjećate ugodno kad izgovorite naredbu; postoji li način da se virtualni asistent koristi bez korištenja glasovne naredbe?

Da! Možete omogućiti značajku "Type to Siri" (također dostupna na Macu) da zapišete naredbu umjesto da je izgovorite. Kad god želite da vaša interakcija s osobnim asistentom bude manje ometajuća, trebali biste je koristiti. Da biste ga pokrenuli u akciju, idite na aplikaciju Postavke → Općenito → Pristupačnost → dodirnite Siri → UKLJUČITE prekidač za Type to Siri.

Od sada nadalje, možete aktivirati Siri, a zatim otkucati naredbu i zatražiti od virtualnog pomoćnika da završi vaš posao.

# 6. Prilagodite brzinu klika na početni / bočni gumb

Mislim da mnogi od vas ne bi bili svjesni da iOS nudi način za precizno podešavanje brzine klika gumba Početna i bočni. Ako vam ikad fizički gumb padne brzo ili presporo, upotrijebite ovu skrivenu značajku za idealno podešavanje brzine klika.

Da biste prilagodili intenzitet brzine klika fizičkog gumba, na uređaju pokrenite aplikaciju Postavke → Općenito → Pristupačnost → Gumb za početnu stranicu / bok → Sada odaberite jednu od tri dostupne opcije: Zadana, Spora, Najsporija.

# 7. Poboljšajte svoje iskustvo gledanja

"Tamni način" jedna je od najočekivanijih značajki u iOS-u. Iako ne postoji punopravni mračni način, iOS ima pristojnu alternativu nazvanu Smart Invert.

Ako noću upotrebljavate svoj uređaj za čitanje spremljenih članaka ili razgovor s prijateljima, svakako omogućite ovu značajku. Zaštitit će vaše oči od naprezanja, a također će produžiti trajanje baterije vašeg iPhonea.

Da biste ga omogućili, otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Pristupačnost → Prikaži smještaj → Obrni boje → sada, uključite prekidač za Pametne boje. Odmah će pretvoriti cijelo sučelje vašeg uređaja u crno, čineći ga puno ugodnijim za gledanje sadržaja na zaslonu.

# 8. Omogućite titlove i titlove za medije

Tijekom gledanja videozapisa radije bih se poslužio titlovima i naslovima kako bih razumio neke teške riječi i fraze. Kad god uši ne uspiju izgovoriti izgovorene riječi, napisani tekst osigurava da nema zabune.

Ako također želite gledati videozapise na svom iOS uređaju, predlažem da omogućite ovu vrlo jednostavnu značajku pristupačnosti. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Pristupačnost → U odjeljku medija, dodirnite Titlovi i titlovi → Sada, uključite prekidač za Zatvoreni titlovi + SDH.

Za malo personaliziranije iskustvo dodirnite Stil →, a zatim imate na raspolaganju više opcija: Prozirna pozadina, Veliki tekst, Klasičan, Obrisni tekst ili čak odaberite prilagođeni stil. Da biste saznali više o ovoj značajci, slijedite ovaj unaprijed vodič.

# 9. Pročitajte e-poštu, članke i web stranice pomoću Sirija

Ponekad želim pročitati sve svoje omiljene priče, ali oči se ne osjećaju ugodno kad prođu kroz brušenje. I tada ne zaboravim upotrijebiti ovaj dragulj nazvan "Govori zaslon" da natjeram Siri da mi čita članke.

Najbolji dio u vezi s tim je mogućnost prilagodbe brzine čitanja te prilagodba istaknutog sadržaja kao i povratne informacije o tipkanju.

Ako želite imati uvijek spremnog asistenta koji će i za vas pročitati bilo koju priču, isprobajte ovu značajku. Aplikacija Postavke → Općenito → Pristupačnost → Govor →, a zatim uključite prekidač za Odabir govora kako bi se gumb za govor pojavio na zaslonu kad odaberete tekst.

Osim toga, uključite prekidač za Zvučni zaslon. Sada, kad dva prsta prijeđete prema dolje s vrha zaslona vašeg iPhonea, Siri će početi čitati sadržaj na zaslonu. Na temelju vaših želja fino podesite ostale postavke i također prilagodite brzinu govora.

Da biste saznali više o Zaslonu za govor, prijeđite na ovaj cjeloviti vodič.

# 10: Prečac za pristupačnost

Svaki put kada želite pozvati svoju omiljenu značajku Pristupačnost; ne trebate prolaziti dugačke korake. Pomoću prečaca za pristupačnost možete jednostavno triput kliknuti gumb Početna ili bočno da biste aktivirali nekoliko značajki poput AssistiveTouch, Classic Invert Colors, Filteri u boji, VoiceOver, Zoom i još mnogo toga.

Ako ste posvećeni korisnik Pristupačnosti, svakako u potpunosti iskoristite prečac jer zadatak aktiviranja ili deaktiviranja značajki čini prilično brzim i jednostavnim.

Da biste to učinili, idite na Postavke → Općenito → Pristupačnost → Pristupačni prečac → Na sljedećem zaslonu trebate odabrati nekoliko opcija i odabrati onu koju želite koristiti.

Izvoli!

Recite svoje…

To su samo vrh ledenog brijega jer Pristupačnost nudi puno toga. Dakle, istražite ovu lijepu značajku da biste poboljšali svoje cjelokupno iOS iskustvo. I naravno, ako naiđete na nešto neobično, ne zaboravite nas i o tome obavijestiti.

Pogledajte i sljedeće priče:

  • 20 savjeta za upotrebu aplikacije Notes na iPhoneu i iPadu poput profesionalaca
  • Izvrsni praktični savjeti za tipkovnicu za iPhone i iPad: Vrijeme je za ubrzanje tipkanja
  • Najbolji iOS Safari savjeti i trikovi

Inače, koja je vaša omiljena značajka pristupačnosti i zašto? Podijelite s nama povratne informacije u komentaru u nastavku.