Blog

Kako oporaviti prethodne verzije datoteka na Macu

Jeste li se ikad suočili sa situacijom kada ste radili na podužem dokumentu i shvaćate li da ste promijenili toliko stvari? A sada vam treba određena stvar natrag u ono što je bila. Poništavanje je definitivno opcija, ali ne želite poništiti cijeli dokument samo da biste vratili jednu malu promjenu koju ste napravili. Zahvaljujući Mac datotečnom sustavu možete se vratiti na prethodnu verziju i vratiti je; također možete kopirati određene podatke iz prethodnih verzija datoteke.

Značajka je ograničena na Appleove izvorne aplikacije, ali većina nezavisnih aplikacija također ima ovu značajku. Za sada ćemo se usredotočiti na macOS aplikacije i krenuti dalje s koracima kako ga koristiti.

Kako oporaviti prethodnu verziju datoteka na Macu

Bilješka: Bez obzira na macOS aplikaciju koju koristite za uređivanje dokumenata, koraci u nastavku ostat će gotovo identični. Radi lakšeg razumijevanja koristili smo aplikaciju Numbers.

Korak 1. Otvoren Aplikacija Brojevi na vašem Macu, a zatim otvorite dokument za koji želite imati prethodnu verziju.

Korak 2. Nakon otvaranja datoteke kliknite na Datoteka i zadržite pokazivač na Vrati se na a zatim kliknite na Pregledaj sve verzije ...

Korak # 3. Primijetit ćete da je pogled promijenjen i imat ćete dva prozora rame uz rame. Ona s lijeve strane je Trenutna verzija datoteke, dok onaj s desne strane ima prethodne verzije iste datoteke.

Korak # 4. Slično karticama aplikacija na iPhoneu, možete se pomicati po prozorima s desne strane do pronaći različite verzije datoteke.

Korak # 5. Nakon što nabavite verziju koju ste tražili, možete je u potpunosti koristiti klikom na Opcija vraćanjaili kopirajte bilo koje određene podatke odatle u trenutnu verziju datoteke.

Kao što je ranije rečeno, ove korake možete koristiti u gotovo svim izvornim aplikacijama macOS-a koje podržavaju stvaranje ili uređivanje bilo kojih dokumenata (ne u aplikaciji Notes). Neke nezavisne aplikacije poput MS-Word također imaju ovu značajku.

To je sve za sada!

Odjava ...

Pritiskanje Command + S gotovo je stvar prošlosti jer dizajneri softvera razumiju potrebu za spremanjem dokumenta, u slučaju da ga netko zaboravi. S inačicama verzija trebate samo prvi put spremiti dokument, a za ostalo se brine aplikacija.

Čak i tada, preporučuje se pritiskanje Command + S prije nego što napravite bilo kakvu značajnu promjenu. To stvara novu verziju vaše datoteke, tako da možete biti sigurni da ćete vratiti stare stvari, umjesto da nekoliko puta pritisnete opciju poništavanja.

Možda ćete voljeti istražiti i: Kako dvostrano ispisati dokumente na Macu

Imate li još neku korisnu značajku za aplikaciju Numbers? Podijelite ga s nama u okviru za komentare.