Blog

Kako promijeniti raspored tipkovnice na Macu

Većina nas preferira raspored QWERTY tipkovnice, jer je popularniji. Ali to ne znači da se ovaj ulazni izvor može uklopiti u potrebe svih. Tu prilagodba postaje potreba sata.

macOS ima podršku za mnoštvo jezika i njihove prihvaćene ulazne izvore. A na temelju svojih želja možete promijeniti raspored tipkovnice na Macu kako biste brže tipkali na određenom jeziku. Dakle, bez obzira želite li ugodno pisati na nizozemskom ili kineskom jeziku, za vas postoji odgovarajući raspored. Dopustite mi da vas prođem kroz brze korake!

Brze poveznice:

  • Kako promijeniti raspored tipkovnice Mac
  • Prebacivanje između rasporeda tipkovnice na Macu
  • Uklonite raspored tipkovnice na Macu

Kako promijeniti zadani raspored tipkovnice na Macu

Korak 1. Pokreni Postavke sustava na vašem Macu.

Korak 2. Sada kliknite na Tipkovnica.

Korak # 3. Na sljedećem zaslonu kliknite "Kartica Izvori unosa ” a zatim kliknite na “+” gumb koji se nalazi dolje lijevo.

Korak # 4. Dalje odaberite željeni jezik s lijeve strane. Prikazati će odgovarajuće opcije rasporeda tipkovnice s desne strane.

Na primjer, ako odaberete Nizozemski jezik, vidjet ćete dvije mogućnosti: belgijska i nizozemska opcija unosa s desne strane. Odaberi preferirani raspored i kliknite na Dodati.

Sada ovdje možete vidjeti raspored koji ste upravo dodali.

Ljepljiva napomena: Jedna stvar koju treba napomenuti jest da možete dodati koliko god jezika želite i raspoloživih rasporeda.

Na sljedećem zaslonu možete odabrati da se raspored tipkovnice automatski prebaci na ulazni izvor dokumenta. Pogledajte opciju na dnu.

Osim toga, provjerite je li potvrđen okvir za Prikaži izbornik unosa u izborniku. Pomoći će vam da se brzo prebacujete s više opcija unosa. Sada, zatvorite prozor.

Kako se prebaciti između rasporeda tipkovnice na Macu

Korak 1. Pogledajte izbornik unosa u gornjem desnom dijelu trake izbornika. I kliknite na njega.

Korak 2. Sad bi trebao pogledajte odabrane rasporede tipkovnice. Odaberite onu koju želite koristiti i spremni ste za polazak!

Samo naprijed i tipkajte po tipkovnici. Tipke će imati drugačiju ulogu.

Što ako više ne želite koristiti određenu opciju unosa? Možete ga jednostavno ukloniti sa svog popisa.

Kako ukloniti raspored tipkovnice na Macu

Korak 1. Otvoren Postavke sustavaTipkovnicaKartica Izvori ulaznih podataka.

Korak 2. Sada odaberite ulazni izvor koju želite ukloniti, a zatim kliknite na “-“ gumb u donjem lijevom dijelu.

Izvoli!

Više mogućnosti prilagodbe?

Postoji mnogo načina na koje možete prilagoditi tipkovnicu i njezinu funkcionalnost na vašem Macu. Neki od najzgodnijih načina za unošenje nekog zabavnog elementa u predstavu su aplikacije nezavisnih proizvođača poput Ukelele i Karabiner. Dok vam prva omogućuje stvaranje rasporeda tipkovnice, druga vam omogućuje promjenu funkcija modifikacijskih tipki.

To nije sve; postoji poprilično impresivnih naljepnica i fanki tipkovnica koje vam mogu pomoći da začinite svoje iskustvo.

Odjava ...

Pod pretpostavkom da ste dobili ono što ste željeli. Sada, iskoristite ove male izvrsne trikove kako biste na najbolji način iskoristili svoju tipkovnicu. Ali ako želite ići još dalje, izradite neke prilagođene tipkovne prečace kako biste ubrzali tipkanje.

Voljeli biste pročitati i donje priče:

  • Napravite snimku zaslona na Macu s MacOS-om Mojave ili starijim verzijama
  • Kako omogućiti "Type to Siri" na Macu u macOS Mojave ili High Sierra
  • Savjeti za poboljšanje trajanja baterije na MacBook-u