Blog

Zašto ne propustim svoj MacBook Pro nakon prelaska na iPad Pro 12.9 "

Otprilike mjesec dana unazad, dok sam bilježio svoje misli na iPadu 12,9 ″ za praktični vodič o multitaskingu za naš YouTube kanal, smatrao sam da bih trebao više potrošiti na istraživanje iOS-a. I nakon malo razmišljanja, shvatio sam da bi iPad mogao igrati vitalnu ulogu pomažući mi da ostanem sinkroniziran sa svakom suptilnom promjenom koju Apple nastavlja dodavati u operativni sustav.

Kao stalni bloger, moram intenzivno pretraživati ​​web i bilježiti ideje koje potiču na razmišljanje kad god se pojave. Povremeno potraga ide i izvan redovnog radnog vremena i završava duboko u noć. Činilo se da me ovo opsežno istraživanje potaknulo da prihvatim prijenosniji i interaktivniji uređaj.

Da bih postigao svoj cilj, odlučio sam dati više vremena iPadu - čak i tijekom tijesnih rasporeda. Međutim, nisam uspio održati obećanje, jer bi moj MacBook Pro s dodirnom trakom proždirao gotovo cijelo vrijeme koje sam imao. A tablet nije uspio privući puno pažnje unatoč tome što je sjedio za istim stolom - u punoj pripravnosti.

Kako prva opcija nije dala rezultat kakav sam očekivao, pala mi je na pamet misao da koristim iPad kao svakodnevni vozač. Taman kad sam se poigravao s ovom idejom, moje unutarnje ja pitalo se: "Može li iPad Pro zamijeniti moj MacBook?" Govoreći istinu; činilo se da je ulog jako naslonjen na tabletu. Međutim, odlučio sam pokušati - bez obzira na sve.

A nakon što sam mjesec dana koristio novi iPad Pro, željan bih podijeliti svoj račun s vama. Evo što sam doživio - i dobro i loše!

Zašto je novi iPad Pro 12.9 ″ zamijenio moj MacBook Pro

Interaktivnije i pristupačnije

Jedini odjel u kojem se iPad Pro čini puno boljim od MacBooka je interaktivnost. Zahvaljujući velikom zaslonu osjetljivom na dodir od ruba do ruba, iPad se osjeća pristupačnijim i interaktivnijim.

Zadržavajući rastresenost, iPad čini čitanje fokusiranijim. Dok volim istraživati ​​članke i pregledavati vitalne točke vlastitim tempom - od udobnosti kauča do duge šetnje dvorištem - tablet se prilično dobro uklopio u moje potrebe.

Kad god poželim započeti akciju, čini se da je čitav zaslon, kao i sav sadržaj, udaljen samo jedan dodir. I mogu se poigrati sa svime s više slobode.

Iako bi mnogi željeli imati podršku za miš, pa čak i trackpad za navigaciju, osobno mi ih uopće ne nedostaju. Kada pomoću prsta mogu glatko komunicirati sa svime, zašto trebam koristiti nešto drugo?

Osim toga, ako ikad poželim biti kreativniji ili dodavati komentare u PDF-ove, Apple Pencil 2 je uvijek dostupan kako bi mi omogućio da skiciram ne samo slike već i ideje. Tablet se doista osjeća intuitivnije.

Potpuno multitasking

Iskreno govoreći; Nikad prije nisam izvukao maksimum iz multitaskinga. Ali nakon prelaska na novi iPad Pro, volim svaki djelić njega.

Budući da se spremaju Split View, Slide Over i PiP Mode, mogu pokrenuti četiri aplikacije odjednom. Tijekom pregledavanja weba svoju omiljenu aplikaciju za bilješke volim zadržati samo jednim pogledom, tako da mogu brzo zabilježiti nešto vrlo važno. Tada Split View ulazi u igru ​​jako dobro jer mi omogućuje besprijekorno skakanje s jedne aplikacije na drugu.

Često moram gledati videozapise i istodobno bilježiti ključne točke. Zahvaljujući PiP načinu rada, obje stvari mogu odjednom učiniti ugodnije - bez potrebe za skakanjem s jednog kraja na drugi. Te sitnice štede mi puno dragocjenog vremena, a također povećavaju produktivnost.

Da ne govorim o super jedinstvenim gestama prevlačenja koje dodaju potpuno novu dimenziju načinu na koji radim svoj posao na iPadu.

Korištenjem poteza prevlačenjem prstiju mogu se odmah prebacivati ​​između otvorenih aplikacija, zaviriti u susjedne aplikacije, a da ne moram zaranjati u njih, držati grupirane aplikacije na okupu sve dok želim i što ne.

Iako sam oduvijek volio koristiti Drag-and-Drop na Macu, uživam ga više koristiti na iPadu. Opet su maslacev glatke geste prevlačenjem povlačenje i ispuštanje stvari s jednog mjesta na drugo nevjerojatno jednostavno i jednostavno. I to je ono što iPad čini produktivnijim od MacBooka.

Organizirano upravljanje datotekama

Suprotno onome što je većina recenzenata rekla, smatram da je sustav za upravljanje datotekama na iPadu potpuno neuredan. I imam nekoliko valjanih razloga da dokažem svoje stajalište:

Prije svega, iOS je dizajniran da upravljanje datotekama učini manje bolnim. Nekako je automatiziran i teško da se morate brinuti kamo smjestiti svoje stvari jer je svaka aplikacija sposobna rukovati vlastitim podacima. Dakle, manje je šanse da kaos otme cijeli početni zaslon ili zabrlja cijeli uređaj.

Drugi, aplikacija Datoteke više je nego dovoljno dobra da vam omogućuje učinkovito rukovanje dokumentima i gotovo svime. Štoviše, možete postaviti iCloud, Dropbox i druge podržane usluge u oblaku za nesmetan pristup datotekama i održavanje savršeno organiziranih na svim uređajima.

Elegantno odgovara višestrukim potrebama

Iako se može činiti pomalo hiperboličnim, smatram da je iPad sposobniji za višestruke potrebe od iPhonea i Maca. Ukratko, prilično je poput svestranog koji može većinu stvari raditi vrlo dobro.

Kad bih uzeo jedan uređaj koji mi omogućuje maksimalno iskorištavanje igara, oživljavanje medijskog vremena, upravljanje pametnim kućnim uređajima, pisanje članaka i uređivanje fotografija i videozapisa za dijeljenje na društvenim mrežama, rado bih prihvatio iPad Pro To samo objašnjava svestranost iPada.

Naravno, treba vam nekoliko dana, pa čak i nekoliko tjedana da se naviknete na iPad. Ali kad savladate vreću trikova, postali biste (nekako) ovisni o tabletu.

Ali opet, na svijetu ne postoji nešto savršeno. I iPad Pro nije iznimka od ovog pravila. Iako sam tijekom svoje mjesečne uporabe doživio mnoge nedostatke, želio bih spomenuti nekoliko nedostataka.

Nedostatak web preglednika za radnu površinu

Safari za iOS radi brzo i čini pregledavanje weba sigurnijim od svojih kolega. Međutim, još uvijek je prikladniji za sofisticirano pregledavanje weba i nedostaje mu mogućnost pružanja iskustva s klasnim računalima.

Što se tiče internetskih preglednika treće strane poput Chromea i Firefoxa, ni oni nemaju stručnost da ispune profesionalne zahtjeve.

Možete tvrditi da iOS ima mogućnost zatražiti verziju web stranice za stolna računala, ali to još uvijek nije dovoljno jer nećete moći pristupiti svemu. Da budem iskren; čini se da je pomalo frustrirajuće - ponekad.

Uz čip A12X i nadograđeni RAM, iPad može lako pokretati punopravni web preglednik. Iako ima tako robustan hardver, tablet i dalje koristi mobilni web preglednik. To nije ništa drugo do paradoks za sebe.

Nema višekorisničkog sučelja

Mislim da nedostatak "načina gosta" nije velika stvar, ali vrijedi razmotriti. Često moram iPad predati kolegi ili čak članu obitelji - teška srca. I svaki put kad predam uređaj, poželio bih da postoji višekorisničko sučelje kako bih mogao dopustiti samo odabrane stvari i držati sve svoje osobnije stvari na poštenoj udaljenosti.

Pretpostavljam da nisam jedini koji traži režim gosta na iPadu. Dobra stvar je što Apple to lako može ostvariti. Dakle, pitanje je kada i ne kako.

Prije završetka, spomenuo bih još jednu stvar: ne bi li bilo bolje da postoji mogućnost priključenja tvrdog diska USB-C kako bi se datoteke mogle izravno uvesti na iPad? Da, bilo bi zgodno iz mnogih razloga. Unatoč tehničkim ograničenjima, Apple nije uspio ugraditi ovu funkcionalnost.

Govoreći istinu, nije mi to loše promaklo, ali vjerujem da bi joj trebalo dati zeleno svjetlo.

Nemojte me pogriješiti ... MacBook Pro je remek-djelo. Ali iPad Pro je jedinstven na svoj način ...

Nakon što sam iPad Pro 12,9 ″ pucao toliko dugo koliko je bio moj glavni uređaj, došao sam do zaključka da je iPad dizajniran za određenu svrhu. Živiji je, pristupačniji i elegantniji. A ako želite imati uređaj koji može odgovarati većini vaših potreba, s njim ne možete pogriješiti.

Imati na umu; iPad još ne može postati potpuna zamjena za prijenosno računalo - a kamoli za MacBook Pro. Ali opet, sve ovisi o tome koji je vaš zahtjev.

S već postojećim robusnim hardverom, očekujem da će iPad probiti većinu granica, pa čak i razviti nekoliko novih visina. I ne bih se iznenadio ako tablet u bliskoj budućnosti postane i najveći izazov za MacBook!

Kakav je vaš stav o novom Appleovom iPadu i koja su poboljšanja koja želite vidjeti na njemu? Podijelite svoja razmišljanja o tome u komentaru ispod.