Blog

Kako dopustiti i otvoriti aplikaciju od neidentificiranog programera u macOS-u

Apple je opsjednut privatnošću i sigurnošću, što je dobra stvar za nas, krajnje korisnike. Prema zadanim postavkama macOS omogućuje pokretanje samo aplikacija i softvera koji se preuzimaju iz Mac App Store-a ili identificiranih programera. Ali ako želite otvoriti aplikaciju od neidentificiranog programera u macOS-u, evo dva načina da to učinite.

Međutim, prije nego što započnemo, riječ opreza! Uobičajena je i uobičajena praksa umetanje štetnog koda i zlonamjernog softvera u aplikacije i njihova distribucija / ponovna distribucija. Dakle, sasvim je moguće da bi sumnjiva aplikacija koju ste bujica ili dobili od neprovjerenog programera mogla biti zaražena i opasna. Ako razumijete posljedice i dalje želite nastaviti, evo kako nadjačati sigurnosne postavke i svejedno otvoriti aplikaciju od neidentificiranog programera u macOS-u.

Kako dopustiti i otvoriti aplikaciju od neidentificiranog programera u macOS-u

Korak 1. Pokreni Finder na vašem Macu i pronađite aplikaciju želite otvoriti. Ovu ćete aplikaciju najvjerojatnije pronaći u mapi Preuzimanja, Desktop ili Aplikacije.

Bilješka: Nemojte koristiti Launchpad jer Launchpad ne dopušta izbornik prečaca na aplikacijama.

Korak 2. Pritisnite tipku Control (držite tipku Control i kliknite) na ikoni aplikacije.

Korak # 3. Sada kliknite na Otvoren s gornjeg popisa. Potvrdite ako se ponovo zatraži hoćete li otvoriti aplikaciju ili ne.

Vidjet ćete da se otvorila neidentificirana aplikacija. Od sada se ova aplikacija sprema kao iznimka od vaših sigurnosnih postavki. U bilo kojem trenutku u budućnosti možete ga otvoriti dvostrukim klikom baš kao što otvarate druge poznate i registrirane aplikacije. Kao što je spomenuto u prethodnom retku, ovo ne mijenja cijele relevantne sigurnosne postavke vašeg Maca, već samo stvara iznimku za ovu određenu aplikaciju. Sve ostalo je jednako sigurno kao i prije.

Dodatna metoda: Ako ne slijedite gornje korake i jednostavno dvaput kliknete neidentificiranu aplikaciju, a ona se ne otvara i prikazuje skočni prozor sličan onome u nastavku.

Ići Postavke sustavaSigurnost i privatnost i kliknite na Otvori svejedno opcija. Unesite lozinku za Mac ako se to zatraži.

Gore navedene metode bile su relativno sigurne, jednostavne i brze za otvaranje neidentificirane aplikacije. Jedva da je trebalo nekoliko klikova. Međutim, ako želite promijeniti sigurnosne postavke svog Maca (što se tiče pokretanja aplikacije), morat ćete onemogućiti Gatekeeper i uključite Dopusti aplikacije preuzete s do: Bilo gdje.

Kako dopustiti otvaranje svih nepoznatih aplikacija na Macu sa sustavom MacOS Catalina

Korak 1. Otvoren Terminal na vašem Macu ulaskom u LaunchpadOstalo. Ili možete pritisnuti zajedno Command (⌘) + razmaknica da biste otvorili Spotlight Search, upišite Terminal i pritisnite Enter.

Korak 2. Provjerite nisu li postavke sustava otvorene. Ako jest, zatvori. U terminalu upišite sljedeću naredbu i pritisnite enter.

sudo spctl ––master-disable

Korak # 3. Unesite lozinku za Mac i pritisnite Unesi. Imajte na umu da kada upišete lozinku neće biti vidljiva. Sad možete zatvoriti Terminal.

Korak # 4. Pokreni Postavke sustava s doka ili klikom na Apple Logo - System Preferences. Sada kliknite na Sigurnost i privatnost.

Korak # 5. Pod, ispod općenito na kartici ćete možda vidjeti da je u odjeljku "Omogući aplikacije preuzete s" odabrano "Bilo gdje". Ako nije, kliknite dolje lijevo dolje ikona zatvorenog lokota i unesite lozinku za Mac.

Korak # 6. Odozdo Dopusti aplikacije preuzete s: odaberite Bilo gdje. Kliknite na Dopusti s bilo kojeg mjesta potvrditi. Kliknite otvoreni lokot da biste spriječili daljnje promjene jer je postignut naš motiv.

Od sada će vaš Mac otvoriti sve aplikacije, bez obzira je li preuzet iz App Storea, App Storea i identificiranih programera ili bilo kojeg slučajnog programera. Imajte na umu da je ovo opasno za sigurnost i sigurnost vašeg Maca i vaših privatnih podataka. Dakle, učinite to samo ako znate čime se bavite. Većini običnih ljudi savjetuje se da ne idete tim putem. Umjesto toga upotrijebite prvu metodu.

Da biste ponovno uključili Gatekeeper i vratili sve u zadano stanje:

Otvoren Terminal i upišite sljedeću naredbu i pogodio Enter tipka. Unesite lozinku svog Maca za potvrdu.

sudo spctl –master-enable

Jesu li sve aplikacije neidentificiranih programera opasne?

Ne. To nije nužno slučaj. Kao što Apple kaže, možda postoje neke aplikacije napisane prije početka registracije ID-a programera. Kao rezultat toga, aplikacija možda nije pregledana, pa macOS ne može provjeriti je li aplikacija izmijenjena ili neispravna od izdavanja. Slično tome, pretpostavimo da vi ili vaš prijatelj programer ili netko koga dugo pratite i imate povjerenja, napravite jednostavnu aplikaciju iz hobija. Je li opasno? Ne! Jednostavno nije registriran kod Applea.

Najsigurniji pristup instaliranju aplikacije od neidentificiranog programera je pronalazak slične alternativne aplikacije iz Mac App Storea ili identificiranog programera. Ponekad je plaćanje slične aplikacije također pametno rješenje od korištenja besplatne nepoznate aplikacije. Ali ako vam ništa ne uspije nadjačati sigurnosne postavke i dopustiti aplikacije neidentificiranih programera u macOS-u je rješenje. U tom smislu, macOS je fleksibilniji od iOS-a.

Možda biste voljeli pročitati:

  • Najbolje iTunes alternative za Mac i Windows u 2019
  • Kako zatražiti povrat novca za kupnju u App Storeu
  • Kako postaviti vlastitu sliku kao ikonu Finder Dock na macOS-u