Blog

Kako odabrati tekst u iPhoneu koristeći tipkovnicu kao trackpad

Unatoč jakoj konkurenciji najboljih klavijatura treće strane, Appleova tipkovnica QuickType ostaje mi iz svih razloga najdraža. Među nekoliko urednih značajki, ona koju smatram izuzetno jednostavnom za upotrebu je sposobnost pretvaranja iPhone tipkovnice u izuzetno zgodnu trackpad za odabir teksta ili pomicanje kursora za unos teksta s najvećom lakoćom.

Kad napišem brzu e-poštu ili malo duži iMessage, koristim virtualnu dodirnu podlogu na iPhoneu za ugodnije uređivanje teksta. Ova skrivena značajka nevjerojatno je lako postaviti umetak na određenu točku, pa čak i istaknuti frazu ili rečenicu.

Kako bi pružio malo pozadine, ovaj dobro osmišljeni alat za uređivanje prvi je put stigao u iOS 9 za iPad i iPhone 6s podržani 3D Touchom 2015. godine. Budući da je toliko impresivan, ubrzo je postao zavist na nekompatibilnim iOS uređajima. Nakon dugog čekanja, ova je značajka konačno probila ograničenu granicu.

Pretvorite iPhone tipkovnicu u trackpad za odabir teksta

Uz iOS 12, Apple je način rada trackpad-a učinio dostupnim na iOS uređajima. Pa, kako započeti s ovim?

Jednostavno je jednostavno aktivirati trackpad na tipkovnici QuickType. Ako koristite uređaj koji nije kompatibilan s 3D Touch, poput iPhonea 5s, SE ili iPhone 6 serije, iPhone XR, i iPhone 11 serije jednostavno otvorite bilo koju aplikaciju za dionice poput iMessagea, stranica ili Bilješki.

Zatim dugo pritisnite tipku razmaknica za ulazak u način dodirne pločice. Kad je uključena, virtualna je tipkovnica zasivljena, a sve su tipke skrivene.

Kada koristite Uređaj kompatibilan s 3D Touch, kao što su iPhone 6s / 6s Plus, 7/7 Plus, 8/8 Plus, iPhone X / Xs i Xs Max, možete dodirnuti i zadržati bilo gdje na tipkovnici da biste pokrenuli način rada trackpad-a.

Bočna napomena: Na tvoj iPad, način aktiviranja trackpad-a možete aktivirati samo postavljanjem vašeg dva prsta na virtualnoj tipkovnici.

Pomicanje kursora u način trackpad

Kao što je gore spomenuto, vrlo je jednostavno pomicanje kursora kada ste u načinu dodirne pločice. Samo prijeđite prstom po zasivljenoj tipkovnici da biste postavili kursor za unos teksta na željeno mjesto.

Odaberite Text u načinu Trackpad

Nešto je jednostavnije odabrati tekst na Uređaji podržani 3D-Touchom. Podignite softversku tipkovnicu u željenoj aplikaciji, a zatim dodirnite i držite tipkovnicu da biste aktivirali način rada dodirne pločice. Zatim povucite prst na dodirnoj podlozi da biste prešli na tekst koji želite istaknuti. Zatim pritisnite jače na zaslon, a zatim upotrijebite pokazivač za odabir teksta.

Postupak isticanja teksta malo se razlikuje na uređaji koji nisu podržani 3D Touchom. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju u kojoj možete koristiti Apple QuickType tipkovnicu. Zatim dugo pritisnite na razmaknicu da biste ušli u način dodirne pločice.

Dok još uvijek pritiskate razmaknicu, drugim prstom tapkajte sivo tipkovnica za ulazak u način odabira teksta. Dalje, povucite prst na dodirnoj podlozi da biste pomoću kursora odabrali tekst.

Nakon što je tekst istaknut, podignite prst, a zatim dodirnite odabrani tekst da biste otvorili skočni prozor s više mogućnosti uređivanja poput izrezivanja, kopiranja, zamjene i još mnogo toga.

Bočna napomena: Na tvoj iPad, možete koristiti dva prsta za isticanje teksta pomoću kursora u načinu trackpad.

To je poprilično to!

Preko vas:

Tipkovnica Quicktype možda neće biti tako kričava kao neke tipkovnice treće strane. Međutim, kada govorite o iskustvu glatkog tipkanja, ono opravdano ispunjava zadatak. Značajke poput prijedloga emojija, predviđanje funkcionalnosti čine ga vrlo praktičnim za razmjenu poruka.

Možda biste htjeli uputiti i ove postove:

  • Svi novi tipkovni prečaci u iPadOS-u 13
  • Savjet za rješavanje zaostajanja tipkovnice na iPhoneu ili iPadu
  • Kako premjestiti iPad tipkovnicu na zaslon
  • Kako koristiti Apple Smart tipkovne prečace na iPad Pro

Kakav je vaš stav o osnovnoj aplikaciji tipkovnice za iOS? Podijelite svoje povratne informacije s nama u okviru za komentare.