Blog

Steve Jobs vs Tim Cook: Tko je bolji kao izvršni direktor Applea?

Apple svake godine organizira događaje kojima objavljuje svoje proizvode i softver. Događaji postaju dinamična sesija za Apple kako bi prenio svoje ideje, inovacije i strategije prema svojim proizvodima i uslugama. Ranije su događaje usidrili suosnivač, predsjednik i izvršni direktor Steve Jobs i nakon njegove smrti; Tim Cook uzeo je uzde u svoje ruke.

Svjesno ili nesvjesno, korisnici Appleovih proizvoda i industrijski stručnjaci počeli su crtati usporedbu između dvojice lidera. To je pokrenulo raspravu o tome tko je bolji direktor tvrtke. Postoji nekoliko argumenata u korist i protiv oba izvršna direktora, koji su izvrsno obavili svoj posao; zapravo, Tim Cook zauzima tu poziciju s puno zahvalnosti zaposlenika Applea.

Steve Jobs protiv Tima Cooka

Oba čelnika imaju vlastitu ideologiju za inovaciju proizvoda, marketinšku strategiju i zadovoljstvo kupaca. Kao obožavatelji Applea, uvijek smo gajili meki kutak za Stevea; međutim, ne želimo se nepošteno odnositi prema gospodinu Cooku. Pružamo detaljnu analizu rasprave o tome što tržišni lideri imaju za reći o ovoj usporedbi. Infografika je također korisna za uklanjanje sumnji.

Inovacija proizvoda

Steve Jobs vjerovao u stvaranje "Ludi sjajnih proizvoda" u Appleu. Uložio bi svoje srce i dušu u izradu bilo kojeg proizvoda. Ako je zaposlenik na božićnom odmoru, nazvao bi ga da preko noći uvede potrebne promjene. Ne bi mario za psihološku štetu zaposlenika. Tako bi zaposlenici postali puki poticaj u razvoju proizvoda jer je Steveov cilj bio stvoriti ubojiti proizvod ili uslugu za potrošače širom svijeta.

Tim Cook, s druge strane, više je zabrinut za sve u tvrtki. Razumije potrebe zaposlenika koji rade za Apple i pokazao je veću društvenu odgovornost poboljšanjem radne kulture. Ova promjena upravljanja utjecala je na Appleovu inovacijsku strategiju koja se pobunila pod vodstvom Stevea Jobsa, koji je bio lud za inovacijama i razvojem proizvoda. Cook nije uspio pokazati to ludilo; nego je njegov nježni pristup tvrtku učinio konvencionalnom. Industrijski stručnjaci primijetili su da je Apple pod vodstvom Cooka počeo nadograđivati ​​postojeću liniju proizvoda umjesto da objavljuje revolucionarne proizvode poput iPod-a, iPhone-a i iPad-a.

Kao izvršni direktor

Prema zaposleniku Applea, Steve Jobs bio "izvršni direktor rata". Kad se Jobs vratio u Apple, tvrtka je prolazila kroz lošu fazu. I možda je stoga Jobs pokazao izvanrednu hrabrost i agresiju kako bi Apple izvukao iz močvare. Tada je cijenjen njegov agresivan stav, ali sada kada je ta tvrtka postigla reputaciju svjetskog broja jedan u komunikacijskoj tehnologiji, ljudi su kritični prema istoj agresiji, koju bi sada trebalo ublažiti.

Kuhati, s druge strane, izgleda mirno i staloženo, a ovo je držanje tvrtku premjestilo na nježnije. Wakabayashi je bio kritičan kad je rekao da je Stevea zainteresiran samo za razvoj sjajnih proizvoda, a u potrazi za izvrsnošću zaobišao je interes zaposlenika jer su bili puki pomagači da ispune Steveov cilj. Dok je Cook više zabrinut zbog svega što se događa u društvu.

Marketinška pronicljivost

Prije Cooka, Apple je bio u potpunoj financijskoj i operativnoj zbrci. Iako moramo prihvatiti vizionarsko vodstvo i genijalan dizajn proizvoda Stevea Jobsa, kvaliteta je bila ugrožena, dostupnost proizvoda bila je užasna, a troškovi su izmicali kontroli. Apple je bio igrač u industriji koja je bila stabilna. Ulaskom Cooka sve se promijenilo.

Cook je postao agent promjena u marketinškim strategijama i strategijama smanjenja troškova. Sa svojim iskustvom u IBM-u, gdje je ubrzao upravljanje lancem opskrbe, Cook je uveo drastične promjene u integrirani marketing, dizajn proizvoda i proizvodnju u Appleu. Njegova je ideja bila ponuditi "jednostavna rješenja za složene probleme", a kako bi to omogućio, pokrenuo je velike marketinške kampanje, ogromne inženjerske podvige i metode uštede troškova.

Zaključak

Ako vašim razmišljanjem dominira vaše srce, zasigurno biste podržali Stevea Jobsa kao vizionarskog vođu; i ako vaš um dobro razmišlja, Tim Cook bi za vas bio idealan vođa Applea. I uvijek slušamo svoja srca - stoga je Steve Jobs naš heroj i ideal.

Možda biste voljeli pročitati:

  • Steve Jobs Citati o životu i radu
  • Tim Cook citati o uspjehu i tehnologiji
  • Zašto Apple mijenja put koji je ocjenjivao Steve Jobs
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found