Blog

Kako obavljati više zadataka na iPadu: Vrhunski vodič [2021]

iPads su moćni strojevi s velikim impresivnim zaslonom što ih čini idealnima za multitasking. Ako imate kompatibilni iPad model, možete istovremeno koristiti dvije aplikacije i povećati produktivnost. To štedi vrijeme, omogućuje vam povlačenje i ispuštanje, otvaranje dvije e-pošte ili razgovora s porukama, FaceTime u PiP načinu i još mnogo toga. Zainteresiran? Dopustite mi da vam pokažem kako obavljati više zadataka na iPadu sa sustavom iPadOS 14 ili 13.

 • iPads koji podržavaju višezadaćnost
 • Kako uključiti ili isključiti značajke višezadaćnosti na iPadu
 • Dodajte aplikacije na iPad Dock radi boljeg multitaskinga
 • Upotrijebite dvije aplikacije istovremeno na iPadu
 • Kako koristiti Slide Over na iPadu
 • Kako koristiti podijeljeni prikaz na iPadu
 • Otvorite dva Windows Safari u Split Viewu na iPadu
 • Kako koristiti sliku u načinu slike na iPadu
 • Upotrijebite geste za multitask na iPadu
 • Koristite povlačenje i ispuštanje između aplikacija na iPadu

iPads koji podržavaju višezadaćnost

Višezadaćnost na iPadu sadrži tri glavne opcije - Slika u slici, Prevlačenje i Podijeljeni prikaz. Novi iPad podržavaju sve ove značajke. Međutim, stari iPad uređaji ne podržavaju Split View.

iPad uređaji koji podržavaju Slide Over i PiP način:

 • iPad mini 2 (objavljen 2013.) i noviji, iPad Air (objavljen 2013.) i noviji, iPad (5. generacija i noviji), svi modeli iPad Pro.

iPad uređaji koji podržavaju Split View, Slide Over i PiP Mode:

 • iPad mini 4 (objavljen 2015.) i noviji, iPad Air 2 (izdan 2014.) i noviji, iPad (5. generacija i noviji), svi modeli iPad Pro

Sažetak: Ako ste nedavno kupili, gotovo je sigurno da vaš uređaj podržava potpuno multitasking. Ipak, ako trebate pomoć, evo kako prepoznati koji iPad model imate.

Kako uključiti ili isključiti multitasking na iPadu

 1. Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite Početni zaslon i priključna stanica.
 2. Obavezno uključite prekidač za Prikaži predložene i nedavne aplikacije na Docku je omogućen. Ovo će prikazati nedavno korištene aplikacije na desnoj strani doka. Korisno je za većinu ljudi.
 3. Zatim dodirnite Višezadaćnost.
 4. Budi siguran Dopusti više aplikacija i Geste su omogućeni. Ako isključite prethodni, ne možete koristiti Slide Over i Split View.

Dodajte aplikacije na iPad Dock radi boljeg multitaskinga

Dock na iPadu ima dva elementa - lijeva strana koja prikazuje vaše omiljene aplikacije, a desna prikazuje nedavno korištene aplikacije plus aplikacije koje su otvorene na vašem iPadu (ali nisu već dodate u favorite s lijeve strane).

Lijevu stranu možete jednostavno prilagoditi aplikacijama koje najčešće koristite. To će vam olakšati multitask.

 • Dodajte aplikaciju na Dock: Dodirnite i zadržite željenu ikonu aplikacije na iPad početnom zaslonu i odmah je povucite na lijevu stranu doka. Na mojem iPad Pro 12,9 inču čini se da mogu imati najviše 15 omiljenih aplikacija. Na iPad Pro 10,5 inča ovaj broj pada na 13 aplikacija.Savjet: Mape aplikacija možete izrađivati ​​čak i na Docku.
 • Da biste uklonili aplikaciju s doka, slijedite istu metodu i povucite ikonu aplikacije s doka na početni zaslon iPada.
 • Kako vidjeti pristanište: Na početnom je zaslonu uvijek vidljivo. Ali kada ste u aplikaciji ili u višezadaćnom radu, lagano kliznite prema gore jednim prstom dok ne vidite podnožje.

Kako istovremeno koristiti dvije aplikacije na iPadu

IPad vam omogućuje da izvršite sljedeće tri multitasking radnje, što vam omogućuje istodobnu upotrebu više aplikacija na istom zaslonu.

 1. Prevucite: U ovom slučaju aplikacija klizi ispred ostalih otvorenih aplikacija.
 2. Split View: U ovome možete istodobno, jednu uz drugu, otvoriti i koristiti dvije aplikacije. Neke aplikacije poput Safarija omogućuju vam čak i otvaranje dva prozora (više o tome kasnije).
 3. Slika u slici: U ovom se videozapis koji gledate ili FaceTime video poziv smanjuje u mali plutajući prozor. Ovaj mali skočni prozor ostaje na vrhu svih ostalih aplikacija.

Pro savjet: Na nekim iPadima čak možete istovremeno koristiti i Split View, Slide Over i Picture in Picture! (pogledajte donju sliku)

Kako koristiti Slide Over na iPadu

 1. Otvorite prvu aplikaciju.
 2. Otvorite iPad Dock povlačenjem prema gore od dna zaslona.
 3. Dodirnite i zadržite željenu ikonu aplikacije na docku i povucite je na zaslon. Aplikacija se otvara Prevucite pogled.

Bilješka: Neke se aplikacije poput Postavki ne mogu otvoriti u Slide Over (ili čak Split View).

Kako prilagoditi postavke prevlačenja na iPadu

 • Pomaknite klizač preko zaslona aplikacije na lijevu ili desnu stranu: Postavite prst na malu vodoravnu crtu na vrh zaslona Slide Over. Sada ga povucite na lijevu ili desnu stranu.
 • Sakrijte aplikaciju Slide Over sa zaslona: Postavite prst na istu malu vodoravnu crtu na vrhu zaslona aplikacije Slide Over i povucite plutajući prozor skroz udesno da biste sakrili aplikaciju. Ne možete to učiniti s lijeve strane. Da biste vratili aplikaciju Slide Over, prijeđite prstom zdesna ulijevo s desnog ruba zaslona.
 • Otvorite drugu aplikaciju u Slide Over: Čak i kad je jedna aplikacija već otvorena u Slide Over, možete slijediti iste korake da biste otvorili drugu aplikaciju.
 • Prebacivanje između aplikacija u Slide Over: Prijeđite prstom ulijevo ili udesno na većoj vodoravnoj crti pri dnu prozora Slide Over. Možete i prijeći prstom od ovog da biste vidjeli sve aplikacije Slide Over na način koji sliči na prikaz Prebacivača aplikacija na iPhoneu.
 • Okrenite klizač u Split View: Dodirnite gornji dio prozora Slide Over i povucite ga prema dolje na desnu ili lijevu stranu zaslona da biste otvorili ovu aplikaciju u Split Viewu.
 • Upotrijebite Slide Over u Split Viewu: Na iPad mini (5. generacija i novija verzija), iPad (6. generacija i novija verzija), iPad Air (3. generacija i novija verzija) i iPad Pro modelima možete koristiti Slide Over čak i dok ste već u Split Viewu. Koraci za to su isti.

Kako koristiti podijeljeni prikaz na iPadu

 1. Otvorite prvu aplikaciju.
 2. Otkrijte Dock povlačenjem prema gore od dna zaslona.
 3. Dodirnite i zadržite ikonu aplikacije na doku i povucite je skroz do lijevog ili desnog ruba zaslona.

Kako prilagoditi postavke podijeljenog prikaza na iPadu

 • Promijenite ili veličinu prozora: Dodirnite razdjelnik aplikacija (mala okomita crta) i povucite ga ulijevo ili udesno da biste prilagodili veličinu prozora.
 • Zatvorite Split View: Dodirnite razdjelnik aplikacija i povucite ga do kraja preko druge aplikacije koju želite zatvoriti.
 • Kako pretvoriti podijeljeni pogled u slajd: Dodirnite malu okomitu crtu na vrhu prozora aplikacije Split View i prijeđite prstom prema dolje.
 • Prebacite se na Ostale aplikacije: Možete prijeći prstom slijeva udesno na donjoj vodoravnoj liniji da biste se prebacili na druge pojedinačne aplikacije. Kada prijeđete prstom natrag, možete se vratiti na zaslon Split View.
 • Otvorite dva Windows iste aplikacije: Neke aplikacije poput Notes, Mail, Messages, Safari omogućuju vam otvaranje njihova dva prozora u Split Viewu. Koraci su isti. Otkrijte dock i povucite istu ikonu aplikacije da biste otvorili drugi prozor u Split Viewu.

Otvorite dva Windows Safari u Split Viewu na iPadu

 1. Pokreni Safari na iPadu (po mogućnosti u pejzažnom načinu).
 2. Dugo pritisnite vezu unutar web stranice i dodirnite Otvori u novom prozoru. Ili,
 3. Dugo pritisnite gumb s više prozora (dva mala kvadrata koji se preklapaju) i odaberite Otvorite novi prozor. Ili,
 4. Dodirnite jednu od kartica s vrha Safarija. Sada ga povucite na lijevu ili desnu stranu da biste ga otvorili u Split Viewu.

Kako zatvoriti pogled Safari Split: Dugo pritisnite gumb s više prozora i odaberite, ovisno o vašem izboru Spoji sve Windows.

Kako koristiti sliku u načinu slike na iPadu

Kada reproducirate videozapis na cijelom zaslonu u pregledniku ili određenim aplikacijama, vidjet ćete gumb PiP. Dodirom na ovo započinje reprodukcija videozapisa u načinu Slika u slici. Međutim, možete imati i video, a FaceTime pozivi automatski se nastavljaju u PiP načinu nakon što slijede korake u nastavku.

 1. Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite Općenito → Slika u slici.
 2. Obavezno uključite prekidač za Pokreni PiP automatski je omogućen.
 3. Sada započnite FaceTime video poziv ili reproducirajte video.
 4. Prijeđite prstom prema gore za otvaranje početnog zaslona. Videozapis će se automatski početi reproducirati u programu Slika u slici.

Možete povećati ili smanjiti veličinu prozora, sakriti ga ili se vratiti na videozapis preko cijelog zaslona. Naš zasebni vodič o tome kako koristiti YouTube u PiP-u na iPhoneu i iPadu reći će vam više o tim stvarima.

Upotrijebite geste za multitask na iPadu poput profesionalaca

Ako su vam poznate geste na iPhoneu, nećete imati problema i s navigacijom kroz iPad. Evo nekoliko važnih.

 • Idite na App Switcher: Prijeđite prstom od dna zaslona prema gore i zadržite. Sve otvorene aplikacije vidjet ćete kao male sličice.
 • Prebacivanje aplikacija: Kada koristite aplikaciju ili ste u Split Viewu, prijeđite prstom ulijevo ili udesno s četiri ili pet prstiju da biste prešli na prethodno korištenu aplikaciju. Ako upotrebljavate iPad s Face ID-om, možete i prijeći prstom ulijevo ili udesno po donjem rubu (baš kao iPhone).
 • Vratite se na početni zaslon: Uvucite prst prema unutra s pet prstiju ili prijeđite prstom od donjeg ruba iPad zaslona.

Koristite povlačenje i ispuštanje između aplikacija na iPadu

Fotografije, tekst i datoteke možete povući i ispustiti iz jedne aplikacije u drugu slijedeći korake u nastavku.

 1. Otvorite dvije aplikacije u Split Viewu. Na primjer, možete povući tekst iz Safarija u Bilješke, slike iz aplikacije Fotografije ili Datoteke u Poruke ili događaj kalendara u aplikaciju Pošta itd.
 2. Dodirnite sliku, datoteku ili odabrani tekst. Podignut će se. Sada ga povucite u tekstualno polje ili odgovarajuće polje u drugoj aplikaciji i ispustite.

 3. Da biste odabrali više slika (ili datoteka), dodirnite i malo povucite prvu. Zatim dodirnite ostale slike da biste ih odabrali. Zelena značka reći će vam o broju odabranih predmeta. Nakon toga, bacite ih u drugu aplikaciju.

Odjava

To je gotovo sve što trebate znati o istodobnom korištenju više aplikacija na iPadu. Od iPadOS-a 13 i nadalje, Apple je poboljšao svoje mogućnosti višezadaćnosti. Ovo je iPad postavilo kao jedinstveni, koristan uređaj koji se nalazi između iPhonea i Maca.

Što najviše volite na svom Apple tabletu? Za što ga prvenstveno koristite? Iznesite svoje mišljenje u komentarima dolje.

PROČITAJTE DALJE:

 • Kako koristiti Scribble na iPadu
 • Kako koristiti trackpad na iPadu
 • Svi novi tipkovni prečaci u iPadOS-u