Blog

Zašto je iPhone tako skup? Znajte moguće razloge!

Appleovi iPhoni vjerojatno su najpopularniji pametni telefoni na planeti od njihovog predstavljanja prije nekoliko godina. Brojni su komentari na pozitivne i negativne strane iPhonea, a svaka strana grozničavo zagovara svoj stav.

Iako se o prednostima i nedostacima ovog uređaja može beskrajno raspravljati, činjenica da je iPhone najprodavanija marka pametnih telefona na svijetu nije upitna. Pa, što iPhone čini tako skupim? Razlozi su jednostavni, ali skriveni od očiju.

iPhone uređaji nisu izgrađeni ni za kunu

Kada je Apple lansirao iPhone, krenuo je u stvaranje vrhunskog pametnog telefona koji nije kompromitirao u kvaliteti. Pozicionirajući proizvod na ovaj način, Apple si ne može priuštiti da ne koristi premium komponente unutar iPhonea. Ako izostavimo ogromne Appleove profitne marže, komponente unutar iPhonea i dalje koštaju puno više od većine Androidovih konkurenata.

Analitička tvrtka IHS iSuppli detaljno je izračunala cijenu komponenata koje se koriste u pametnim telefonima. Da razmotrimo jednostavan primjer, ako se uspoređuju Moto G i iPhone, osim baterije, gotovo svaka druga komponenta prve košta manje od one koja je prisutna u drugoj. To uključuje NAND bljeskalicu, zaslon, memoriju, sučelje i senzore. Zapravo neke Moto G komponente koštaju otprilike polovicu iPhonea. Sadržaj kutije isporučen s Moto G također košta puno manje od one isporučene s iPhoneom. Grube procjene iSupplija procjenjuju da su troškovi komponenti i montaže Moto G-a oko 110 USD, dok iPhonea koštaju oko 200 USD. To pokazuje da Apple ima visoke proizvodne troškove za iPhone, ali zasigurno ne objašnjava konačni maloprodajni trošak koji premašuje 600 USD.

Ekološki sustav Apple

Kada kupite iPhone, zapravo kupujete Appleov ekosustav koji omogućuje pristup više od milijun aplikacija i značajki poput iMessage, FaceTime i iCloud usluga koje se isporučuju besplatno. Iznad svega, tu je vlasnička iOS platforma i uz nju uključena povremena ažuriranja i nadogradnje. Troškovi razvoja svih ovih elemenata ekosustava, posebno za iOS, utkani su u maloprodajnu cijenu uređaja. Takav ujednačeni ekosustav pomaže u izbjegavanju sukoba kompatibilnosti u iPhone i iOS svemiru. Do stvarnog izračuna cijena za ovaj vrhunski ekosustav teško je doći, ali sigurno je reći da plaće Appleovih programera, dizajnera i drugog tehničkog osoblja definitivno ulaze u cijenu svakog iPhonea.

Apple-nomics faktor

Još jedan važan čimbenik koji dodaje cijenu iPhonea je jedinstvena ekonomičnost u usporedbi s Android pametnim telefonima. Kao što je gore spomenuto, Apple plaća više od konkurencije za izradu iPhonea. Zbog ovog visokog osnovnog troška, ​​ponuda iPhonea je relativno manja od premium Android konkurenata. Budući da iPhoni uživaju nevjerojatnu popularnost, potražnja je izuzetno velika s obzirom na količinu opskrbe. Kao što bi svaki ekonomski novak razumio, mala ponuda i velika potražnja jednake su premium cijenama. To je točno slučaj s iPhoneima jer je potreba za tim uređajima u usporedbi s njihovom dostupnošću prilično velika, što dovodi do napuhane cijene pod utjecajem ove ekonomije.

IBuzzov val

Apple troši tonu tijesta na oglašavanje i stvaranje gotovo trajnog zujanja oko svojih proizvoda. Nigdje ovo nije istaknutije od njegovih iOS uređaja. Gotovo uvijek potroši godišnju konkurenciju. Apple je sjajno uspješno stvorio bijesne sljedbenike za svoje proizvode i to je stalno podložno njegovom iBuzzu. Tvrtka je bila izuzetno učinkovita u privlačenju svojih već postojećih kupaca da kupe bilo koji od njezinih novih proizvoda. To rezultira masovnim rasprodajama čim novi proizvod stigne u trgovine. Primarna privlačnost koja uzrokuje ovu vrstu požara jest da je riječ o proizvodu jedne marke, pa svake godine postoji samo jedno izdanje nove iteracije. Troškovi potrebni za stvaranje ovog gotovo stalnog zujanja kako bi se "održavalo stado", da se tako izrazimo, dodaju u maloprodajne troškove iPhonea.

Da se sve zbroji, Appleovo poslovanje temelji se na modelu povećane profitne marže koji je u izravnoj suprotnosti s većinom njegovih Android konkurenata koji rade na velikom poslovnom modelu. Apple može održati tako visoke cijene za iPhone zahvaljujući ekonomiji potražnje i njegovoj zavidnoj marki. Ti razlozi daju jasnu predodžbu o tome kako su i zašto iPhonei skupi. Međutim, o tome opravdava li uređaj povišenu cijenu, posve je druga rasprava.

Copyright calisportfest.com 2023