Blog

Kako zaštititi mapu lozinkom na Macu [2021 Ažurirano]

Možda imate osjetljive datoteke poput dokumenata, slika, videozapisa, glasovnih bilješki koje želite zadržati privatno od prijatelja i obitelji (ako ikada slučajno koriste vaš Mac). Srećom, bez napora je staviti lozinku u mapu kako bi je zaštitili od drugih. Dakle, bez daljnjega, idemo na korake i pokažemo vam kako šifrirati mapu na vašem Macu i zaštititi je lozinkom.

Kako zaštititi mapu lozinkom na Macu?

 1. Otvoren Uslužni program za disk. Za to otvorite Finder → Programi → Uslužni programi → Disk Utility. Ili pritisnite Command + razmaknica da biste otvorili Spotlight Search i upišite ime ove aplikacije.
 2. Na gornjoj traci izbornika kliknite na DatotekaNova slikaSlika iz mape.
 3. Sada odaberite željenu mapu koju želite zaključati i kliknite na Odaberite.
 4. Neobvezno: Za "Spremi kao:" nastavite s istim imenom, ili ga također možete promijeniti. Kliknite "Gdje:" i odaberite željeno mjesto za spremanje slike diska. Možete ga premjestiti i kasnije.
 5. Važno: Za "Šifriranje:" odaberite 128-bitna AES enkripcija (preporučeno). Druga je opcija ovdje (256-bitna) sporija. Molim unesite željenu lozinku, ponovno ga unesite za potvrdu i na kraju kliknite na Odaberite.
 6. Važno: Kliknite na „Format slike:“ i odaberite čitati / pisati.
 7. Na kraju, kliknite na Uštedjeti.

Uspješno ste stvorili sliku diska (.dmg datoteka) koja je zaštićena lozinkom. Sada ću vam pokazati kako ga koristiti.

Kako pregledati i ponovo zaključati mapu zaštićenu lozinkom na Macu

 1. Pronađite .dmg diskovna datoteka.
 2. Dvaput kliknite da biste ga otvorili.
 3. Od vas će se tražiti da unesete lozinku. Upišite istu lozinku koju ste koristili prilikom stvaranja slike diska i kliknite u redu. (Napomena: Nemojte označavati okvir za "Zapamti lozinku u mom privjesku." Ako to učinite, to može uništiti svrhu. Spremljena lozinka automatski će se ispuniti ako netko ima vaš Mac ili zna njegovu lozinku.)
 4. Nakon što unesete lozinku, vidjet ćete sliku diska na radnoj površini. Izgleda slično vanjskom pogonu olovke. Dvaput kliknite da biste ga otvorili i vidjet ćete sadržaj u njemu.
 5. Važno: Sada izbrišite izvornu mapu tako da se sadržaj u njoj ukloni s vašeg Maca i bude dostupan samo unutar ove slike diska zaštićene lozinkom.
 6. Da biste ponovo zaključali zaštićenu mapu, kliknite desnu tipku miša i odaberite Izbacite "Ime mape".
 7. Da biste ga ponovno otvorili, slijedite isti postupak iz koraka 1.

Bilješke:

 • Ova će slika diska imati gotovo jednak kapacitet kao i veličina izvorne mape. Postojeći sadržaj unutar njega možete slobodno izbrisati i zamijeniti drugim sadržajem.
 • Nemojte brisati ovu .dmg datoteku. Ako to učinite, sve će biti izgubljeno.
 • Ako želite trajno ukloniti zaključanu mapu (i njezin sadržaj), otvorite uslužni program Disk, → odaberite sliku diska na lijevoj bočnoj traci, → kliknite je desnom tipkom miša i odaberite ‘Delete APFS Volume’.

Odjava

Na ovaj način možete brzo, sigurno i slobodno zaključati mapu s lozinkom na Macu. Nadam se da je ovaj vodič bio koristan i da ste naučili nešto novo.

Također možete koristiti programe nezavisnih proizvođača poput Encrypto za šifriranje i stavljanje lozinke na pojedinačne datoteke i mape.

Želite znati više? Pogledajte kako zaštititi PDF datoteke lozinkom i zaključati bilješke na Macu.

Na kraju, evo dodatnog savjeta za vas. Ako ne želite da se mapa prikazuje u pretraživanju Spotlight, dodajte .noindex nakon naziva mape.

PROČITAJTE DALJE:

 • Kako napraviti snimku zaslona na Macu (cjelovit vodič)
 • Kako promijeniti boju sustava Accent na Macu
 • Koraci za stvaranje zajedničkih albuma na vašem Macu
 • 3 načina provjere veličine mape na Macu