Blog

Kako šifrirati Mac HDD i vanjski USB na Macu

Koliko daleko biste željeli ići kako biste zaštitili svoj Mac od neovlaštenog pristupa? Ako je odgovor na to pitanje, koliko god je potrebno, vjerojatno bi vas zanimalo kako znati FileVault - vrlo napredni mehanizam šifriranja koji vam omogućuje primjenu dodatnog sloja sigurnosti na vaš Mac HDD kao i na Mac-u. vanjski USB-ovi. Ostanite s nama dok pokrivamo istaknute značajke File Vault-a i opisujemo postupak kojim možete zaštititi svoj unutarnji i vanjski tvrdi disk pomoću ovog uslužnog programa.

Kako šifrirati Mac HDD i vanjski USB u Mac OS X El Capitan koristeći FileVault

Što je FileVault?

Krenimo sa kratkim uvodom. FileVault je shema šifriranja na cijelom disku koja koristi XTS-AES 128 šifriranje kako bi spriječila neovlašteni pristup vašem Macu. Prvi put predstavljena 2003. godine, shema u trenutku šifrira i dešifrira Mac sveske. Kada se Mac isključi, FileVault ga šifrira i zaključava lozinkom. Da bi pristupio sustavu, korisnik mora unijeti lozinku da bi je otključao i dešifrirao.

Da biste sigurno koristili FileVault, morate stalno zapamti svoju lozinku ispravno. Možete odabrati sigurnosno kopiranje lozinke na Apple poslužitelju. Sigurnosna kopija zaštićena je s tri sigurnosna pitanja. Da biste pristupili sigurnosnoj kopiji lozinke, morat ćete odgovoriti na sigurnosna pitanja.

Trenutna verzija FileVaulta poznata je pod nazivom FileVault 2 i poboljšana je inačica izvornika ili "Legacy FileVault". FileVault 2 ne može se koristiti sa svim Mac računalima i svim konfiguracijama pogona. Može se omogućiti samo na jednom pogonu koji sadrži OS X i particije za oporavak.

Osim šifriranja Mac tvrdog diska, FileVault 2 također vam pomaže u šifriranju prijenosnih pogona. To vam omogućuje da zaštitite svoje sigurnosne pogone Time Machinea. Dodatne prednosti sheme uključuju mogućnost trenutnog brisanja svih ključeva za šifriranje i svih podataka s vašeg Maca, čineći tako sve podatke potpuno nedostupnima. Stoga je vrlo zgodan uslužni program za zaštitu vašeg Maca i ključnih podataka na njemu.

Iako je to vjerojatno najučinkovitiji način osiguravanja da su vaši podaci uvijek sigurni, FileVault 2 ima svojih nedostataka, a najvažnija je pogoršana izvedba. Primjena enkripcije i dešifriranja u hodu utječe na procesor, a sustavi sa starijim Core CPU-ima imaju značajno zaostajanje u performansama.

Aspekt o kojem biste trebali voditi računa prilikom korištenja FileVault 2 jest taj da je svima pregledan nakon što se sustav prijavi. To znači da nakon što otključate i dešifrirate Mac lozinkom ako netko dobije pristup stroju sve podaci bi se itekako mogli ukrasti. Stoga morate osigurati da svoj Mac ne ostavljate bez nadzora ako je otključan. Da biste potpuno zaključali šifrirani pogon, najbolji način je potpuno isključivanje Maca.

Kako omogućiti FileVault na Mac HDD-u

Možete omogućiti FileVault enkripciju na tvrdom disku Mac pomoću sljedećih koraka:

Korak 1. Prijavite se na OS X El Capitan s administratorskim računom.

Korak 2. Idite na Appleov izbornik (gornji lijevi kut) → Postavke sustava.

Korak # 3. Kliknite na Sigurnost i privatnost.

Korak # 4. Odaberite karticu FileVault i kliknite lokot (donji lijevi kut skočnog prozora.)

Korak # 5. Unesite ime i lozinku administratora kada se to zatraži.

Korak # 6. Kliknite gumb "Uključi FileVault".

Ako više računa ima račun na vašem Macu, svaki korisnik morat će unijeti lozinku da bi otključao disk. Mac će prikazati poruku za to kada aktivirate FileVault. Kliknite gumb "Omogući korisnika" i unesite lozinku korisnika. Svi korisnički računi dodani nakon omogućavanja FileVaulta automatski su omogućeni.

Bilješka: Prema zadanim postavkama FileVault koristi lozinku vašeg računa za šifriranje pogona. U slučaju da ga zaboravite, generira se ključ za oporavak koji vam omogućuje da još uvijek otključate pogon. Međutim, ovaj se ključ prikazuje samo jednom, pa ako i kada se dogodi, zabilježite ga i spremite na sigurno.

Nakon što je FileVault uspješno omogućen, vaš Mac će se ponovno pokrenuti i zatražit će od vas da se prijavite s vjerodajnicama svog računa. Kad omogućite FileVault, morat ćete unijeti lozinku svaki put kada se želite prijaviti. Kada ste prijavljeni, mehanizam za šifriranje nastavlja se u pozadini tako da možete nastaviti koristiti Mac bez ikakvih prepreka.

Kako omogućiti FileVault na Mac vanjskom USB-u

Budući da je većina USB pogona formatirana pomoću datotečnog sustava FAT, nećete ga moći izravno šifrirati. Prvo ćete morati formatirati vanjski USB u sustav datoteka Mac Extended (Journaled). Nakon toga moći ćete na njemu uključiti šifriranje. Jednom šifriran, pretvorit će se u datotečni sustav Mac OS Extended (Journaled, Encrypted).

Evo koraka za šifriranje vanjskog USB-a pomoću FileVault:

Korak 1. Otvorite Finder i odaberite vanjski USB s popisa pogona s lijeve strane.

Korak 2. Desnom tipkom miša kliknite i odaberite Šifriraj i ime flashdrive>

Korak # 3. Uključite lozinku za šifriranje, potvrdite je i također pružite savjet kada se to zatraži.

Bilješka: Proces šifriranja može potrajati, ovisno o veličini USB-a. Neće postojati indikator napretka, pa bi jedini način da se to utvrdi bio žaruljica indikatora na USB-u. Ne prekidajte vezu dok svjetlo ne nastavi treperiti.

Nakon što je pogon šifriran, od vas će se zatražiti da unesete lozinku koju ste postavili svaki put kada želite pristupiti pogonu.

Kako razbiti šifriranje na USB pogonu

Ovaj odjeljak objašnjava korake za dešifriranje vanjskog USB-a koji je šifriran pomoću FileVault 2.

Bilješka: Dešifriranje formatira pogon pa da biste izbjegli gubitak podataka, klonirajte šifrirani pogon prije nego što ga dešifrirate.

Korak 1. Prijavite se na OS X El Capitan s administratorskim računom.

Korak 2. Idite na Utilities → Application → Finder i pokrenite Terminal.

Korak # 3. Tip diskutil cs popis i pritisnite Return.

Korak # 5. U rezultirajući kôd kopirajte alfanumerički slijed uz "Logical Volume Group".

Korak # 6. Tip diskutil cs delete XXXX____YYYY___ZZZZ___XYZ i pritisnite return.

Kako isključiti šifriranje na Mac HDD-u i vanjskom pogonu

Da biste isključili šifriranje na pogonu, slijedite dolje navedene korake:

Korak 1. Prijavite se na OS X El Capitan s administratorskim računom.

Korak 2. Idite na Appleov izbornik (gornji lijevi kut) → Postavke sustava → Sigurnost i privatnost.

Korak # 3. Odaberite karticu FileVault i kliknite lokot (donji lijevi kut skočnog prozora.)

Korak # 4. Unesite ime i lozinku administratora kada se to zatraži.

Korak # 5. Kliknite gumb "Isključi FileVault".

Korak # 6. Ponovo pokrenite svoj Mac.

Zaključiti

FileVault 2 izuzetno je korisna shema za zaštitu vašeg Maca, ali može se pokazati skupom po performansama. Također, postoje mjere predostrožnosti koje biste trebali uzeti u obzir pri radu s njima, zato ga upotrijebite pametno jer biste u protivnom mogli dobiti ključne podatke koji su zauvijek zaključani na vašem tvrdom disku Mac ili vanjskom USB pogonu.