Blog

Kako resetirati svoj stari Mac prije nego što ga planirate prodati

Prodaja vašeg starog Maca je jednostavna nakon što sva preprodajna vrijednost Apple uređaja nadmaši sve njegove konkurente. Međutim, dio koji resetirate Mac prije nego što ga prodate je pomalo težak.

Iako naporan, važno je posvetiti punu pažnju procesu. Napokon ne želite izgubiti dragocjene podatke ili ih još gore prenijeti nekome drugome. Ovaj vodič pomoći će vam da pripremite svoj Mac za prodaju; pokrivanje svih glavnih koraka kao što su izrada sigurnosnih kopija, onemogućavanje usluga i značajki, vraćanje tvorničkih postavki, brisanje tvrdog diska i ponovna instalacija macOS-a.

Kako vratiti Mac na tvorničke postavke prije nego što ga prodate

Na papiru postupak možemo podijeliti u tri široke faze - fazu pripreme, brisanje tvrdog diska i ponovnu instalaciju macOS-a. U posljednja dva, veći dio posla učinit će vaš Mac; samo trebate postaviti upute i pijuckati kavu ili dvije, dok su procesi gotovi.

Iako faza pripreme zahtijeva vašu punu pažnju, na primjer, ako sigurnosna kopija nije izvedena pravilno, možete izgubiti ključne dokumente. Dakle, duboko udahnite prije nego što počnete brisati svoj stari Mac i pažljivo slijedite dolje navedene korake.

Što učiniti prije nego što prodate ili zamijenite Mac

Izrada sigurnosne kopije

Ovaj vam ništa ne pada na pamet, izrada sigurnosnih kopija poseban je i neophodan korak prije nego što obrišete Mac. Nije vrlo složen postupak, već smo podijelili korake za stvaranje sigurnosne kopije pomoću Time Machine-a na Macu.

Drugi način da zaštitite svoje dragocjene podatke je izravni prijenos podataka sa starog Maca na novi. Imajte na umu da izrada sigurnosne kopije može potrajati puno vremena, iako možete upotrijebiti naš hak za ubrzavanje sigurnosne kopije stroja putem naredbi terminala kako biste ubrzali postupak.

Iako je sigurnosna kopija neizbježna tijekom potpunog resetiranja, svi bi trebali redovito ugraditi tu naviku. Izrada sigurnosnih kopija uređaja sprema vaše podatke od svih nepredviđenih nesreća. Na primjer, vaš je Mac izgubljen, a dok ga pokušavate oporaviti putem Appleove značajke Find My Mac, možete daljinski izbrisati svoj Mac kako biste ga zaštitili jer već imate ažuriranu sigurnosnu kopiju.

Otpustite autorizaciju svih svojih Appleovih usluga

Svojim Apple ID-om stvarate ekosustav; pri čemu su svi vaši Apple uređaji međusobno povezani. To može predstavljati prijetnju vašoj i privatnosti novog vlasnika, stoga se odjavite s iTunes, iCloud, iMessage i svih aplikacija trećih strana, čije ste licence kupili, kao što je Photoshop.

Nadalje, ne zaboravite ukloniti Mac sa svojih pouzdanih uređaja. Pogledajte naš cjeloviti vodič za uklanjanje ovlaštenja za vaš Mac za detaljne vodiče. Iako neobavezno, bit će pametnije ako također odvojite sve Bluetooth uređaje poput tipkovnice, miša, zvučnika ili slušalica.

Da biste prekinuli uparivanje Bluetooth uređaja, idite na Simbol logotipa Apple () i odaberite Postavke sustava. Kliknite na Bluetooth, dok lebdite iznad uređaja, a križ (x) pojavit će se pored naziva uređaja. Kliknite na križ za Ukloniti, jer se u dijaloškom prozoru traži potvrda.

Ne samo za vaš Mac, slične korake treba poduzeti za sve Apple uređaje. Pogledajte naš ekskluzivni vodič za stvari koje biste sigurno trebali učiniti prije prodaje iPhonea.

Kako izbrisati svoj stari Mac prije nego što ga prodate

Najbolji način da obrišete Mac prije nego što ga prodate je brisanje tvrdog diska i ponovna instalacija macOS-a. Iako su na vašem Macu Apple Store dostupne aplikacije nezavisnih proizvođača, Mac nudi prilično jednostavan način za vraćanje tvorničkih postavki.

Prije nego što krenete naprijed, pobrinite se da su poduzeti svi gore navedeni koraci.

Korak 1. Ponovo pokrenite Mac i držite Naredba (⌘) + R, dok se startni disk budi dok ne vidite Appleov logotip.

Korak 2. Mac će se sada pokrenuti macOS oporavak, odaberite svoj željeni Jezik iz danih opcija.

Korak # 3. Izaberi Uslužni program za disk iz opcija i kliknite na Nastaviti.

Korak # 4. Kliknite na Pogled na traci izbornika i odaberite Prikaži sve uređaje.

Korak # 5. Odaberite disk za brisanje s bočne trake; zadani naziv diska za pokretanje je Macintosh HD.

Korak # 6. Klikni na Izbriši na traci izbornika

Korak # 7. Ići Format odjeljak dijaloškog prozora i odaberite APFS ili Mac OS Extended (u časopisu) ovisno o formatu vašeg pogona.

Korak # 8. Ako je Shema opcija je dostupna, odaberite GUID karta particija. Zatim kliknite na Izbriši početi brisati.

Korak # 9. Proces će potrajati, nakon što završite, kliknite na Uslužni program za disk u gornjem lijevom kutu zaslona i odaberite Zatvorite uslužni program za disk s padajućeg izbornika.

Kako ponovno instalirati operativni sustav Mac

Nakon prestanka rada bit ćete preusmjereni natrag u prozor uslužnog programa, ako ne i ponovo pokrenite Mac. Obavezno instalirajte macOS putem načina oporavka jer za ovu metodu nećete trebati unijeti svoj Apple ID.

Imajte na umu da će vam za instalaciju biti potrebna stabilna internetska veza. Ako je veza dostupna, odaberite Wi-Fi na traci izbornika.

Korak 1. Ako ponovno pokrećete Mac, pritisnite bilo koju od dolje spomenutih kombinacija dok se Appleov logotip ne pojavi za željeni rezultat.

  • Naredba (⌘) + R: Ovo će instalirati najnoviju verziju macOS-a koja je instalirana na vašem Macu
  • Opcija + naredba (⌘) + R: Ovo će se nadograditi na najnoviji macOS koji je kompatibilan s vašim Macom
  • Shift + Option + Command (⌘) + R: Ovim ćete instalirati izvorni macOS koji ste dobili s uređajem ili najbližu verziju koja je još uvijek dostupna

Korak 2. Kada uslužni prozor prikazuje se, odaberite Ponovo instalirajte macOS ili Ponovo instalirajte OS Xi kliknite na Nastaviti.

Korak # 3. Slijedite upute na zaslonu i odaberite disk želite kada se to zatraži.

Korak # 4. Kliknite na Instalirati i pričekajte da se instalacija završi. Tijekom instalacije, Mac će se nekoliko puta ponovo pokrenuti.

Može vam prikazati traku napretka ili će zaslon ostati prazan nekoliko minuta. Ne zatvarajte poklopac i ne uspavajte svoj Mac.

Korak # 5. Po dovršetku vaš se Mac ponovo pokreće u pomoćniku za postavljanje. Nemojte dovršiti postavljanje da biste novom vlasniku omogućili da dovrši instalaciju vlastitim podacima. Pritisnite Naredba (⌘) + Q da biste napustili pomoćnika i kliknuli Ugasiti.

To svi ljudi !!

Odjava ...

Bilo da prodajete, poklanjate ili trgujete na Macu, presudno je zaštititi svoje podatke i osobne podatke od odlaska u tuđe ruke.

Možda biste voljeli i pročitati:

  • Kako vratiti vaš Mac iz sigurnosne kopije
  • Najkorisnije naredbe macOS terminala koje bi svaki korisnik Maca trebao isprobati
  • Kako promijeniti postavke fonta i boje u aplikaciji Mac Mail

U slučaju da se prilikom resetiranja Mac računara suočite s bilo kojim problemom, slobodno nas kontaktirajte za pomoć bilo u odjeljku za komentare.