Blog

Evo pet razloga zašto Apple Pay nije dostupan u Indiji?

Trenutno je Indija jedna od najskupljih zemalja koja je kupila iPhone, a to je uglavnom zbog vladine agresivne kampanje Make In India, koja je dovela do povećanja uvoznih carina. Ali danas ne razgovaramo o cijeni ili prodaji iPhonea u Indiji; radije ćemo razgovarati o najperspektivnijoj značajci, Apple Payu. Mnogi korisnici se pitaju i nakon što potroše tako ogroman iznos Zašto Apple Pay nije dostupan u Indiji?

Nakon analize različitih čimbenika poput pravnih, potrošačke psihologije, tržišnog udjela, cijena i mnogih drugih stvari, zaključili smo da je sljedeći razlog možda glavni uzrok zašto Apple Pay nije debitirao u Indiji.

Zašto Apple Pay nije dostupan u Indiji: 5 mogućih razloga

# 1. Nedostatak tržišnog udjela

Prvi i najvažniji razlog koji pretpostavljamo je tržišni udio. Apple ima tek posto tržišnog udjela na pametnim telefonima u Indiji. S tim malim brojem, Apple Pay može koristiti samo nekolicina ljudi u zemlji. Za tvrtku poput Applea ovo možda nije dobra financijska odluka koju mogu donijeti kad ne vide dobre brojeve.

# 2. Usvajanje trgovaca i bankarska podrška

Pretpostavimo da Apple pokreće Apple Pay u Indiji čak i uz malu potražnju. Da bi udovoljio slaboj potražnji, Apple treba da trgovci prihvate Apple Pay kao način plaćanja, a banke ih trebaju obraditi. Trenutna Apple Pay infrastruktura radi na Face ID-u i Touch ID-u, dok indijske banke zahtijevaju od korisnika da unese PIN za potvrdu kako bi odobrio transakciju.

Indijske banke neće prihvatiti biometriju kao autorizaciju, a to može staviti Apple Pay na čekanje. Osim toga, banke i trgovci također traže količinu da prihvate Apple Pay kao način plaćanja.

# 3. Regulatorni izazovi

Indijski propisi zahtijevaju da sve tvrtke za obradu plaćanja drže sve podatke u Indiji. Da bi to učinio, Apple mora postaviti skladište u zemlji ili povezano s lokalnim partnerom. Za obje stvari trebaju vrijeme i ulaganje.

Osim toga, NCPI (Nacionalna korporacija za plaćanja u Indiji) ne prihvaća biometriju kao autorizaciju. Osim ako ne dolazi od vladinog tijela, poput UIDAI. Budući da se otisak prsta na iPhoneu pohranjuje na uređaju, on se ne prihvaća kao autorizacija.

Ove dvije pravne prepreke omogućile su Apple Payu da ostane u Indiji.

# 4. Jaka konkurencija

Indija već ima davatelje internetskih novčanika poput PayTM-a, Googleova Teza, BHIM UPI aplikacije vlade, Amazon Pay-a i mnogih drugih. S obzirom na raznolikost dostupnih opcija, čini se da je dio ovog tržišta za Apple Pay nemoguć. Također, to je ekskluzivna iOS značajka, dok se druge aplikacije mogu koristiti na iPhoneu kao i na bilo kojem drugom pametnom telefonu.

Korisnici ne mijenjaju često način plaćanja, posebno kada su zadovoljni onim što koriste.

# 5. Faktori troškova za trgovca

Iako su indijski trgovci već opremljeni NFC strojevima za prodajno mjesto, većina ih i dalje koristi tradicionalne strojeve za provlačenje. Navesti ih na brodu da koriste uređaje s omogućenim NFC-om pravi je izazov. Kako ovi strojevi imaju trošak, a indijski trgovci zapravo ne vide potrebu za nadogradnjom jer njihovi strojevi zadovoljavaju potrebe svojih potrošača.

Apple se zasigurno može ukrcati na istaknute trgovce poput Flipkarta i Amazona, ali dospjevši na tlo, Apple još uvijek mora prijeći dug put.

To je sve!

Završna riječ

Osim Apple Paya, tvrtka nije učinila Apple News previše dostupnim u Indiji. Čudno je to vidjeti jer News gotovo da nema regulatornih ili bilo kakvih tehničkih izazova. Možda će trebati neko vrijeme da se sazna što Apple točno planira za Indiju.

Što mislite, zašto Apple Pay nije dostupan u Indiji? Osim gore navedenih razloga, imate li još nešto za doprinijeti? Podijelite to u komentarima ispod.