Blog

Kako se koristi podijeljeni zaslon na Macu (Ultimate Guide)

Podijeljeni prikaz omogućuje vam istovremeno korištenje dvije aplikacije na Mac zaslonu. Oba prozora zauzimaju dvije strane zaslona i olakšavaju multitask. Koraci za to malo se razlikuju u MacOS-u Catalina i novijim u odnosu na stare verzije. U ovom cjelovitom vodiču, dopustiću vam da vam pokažem kako ući u način podijeljenog zaslona, ​​kako ga koristiti, kako izaći iz njega i još mnogo toga.

Bilješka: Sljedeći koraci za omogućavanje i korištenje funkcije Split View funkcioniraju na svim MacBook Pro, Air, iMac, iMac Pro, Mac Mini, Mac Pro i drugim Mac računalima koji pokreću OS X El Capitan ili noviji.

 • Kako uključiti podijeljeni zaslon na Macu u MacOS-u Catalina i Big Sur
 • Kako omogućiti podijeljeni zaslon na macOS Mojave ili starijim verzijama
 • Kako uključiti podijeljeni zaslon pomoću kontrole misije
 • Kako raditi u Split Viewu na Macu
 • Kako izaći iz podijeljenog zaslona
 • Kako koristiti snapping prozora na Macu

Kako uključiti podijeljeni zaslon na Macu u MacOS-u Catalina i Big Sur

 1. Provjerite jesu li otvorene najmanje dvije podržane aplikacije ili dva prozora iste aplikacije (poput dva prozora Chrome).
 2. Postavite pokazivač miša / dodirne pločice na zeleni gumb na cijelom zaslonu u gornjem lijevom kutu prozora aplikacije.
 3. Kliknite na Prozor pločice lijevo od zaslona ili Prozor pločice s desne strane zaslona. Trenutna će aplikacija zauzimati jednu stranu zaslona Mac.
 4. Kliknite aplikaciju s druge strane. Zauzet će preostali prostor. Sada imate dvije aplikacije jednu uz drugu u Split Viewu, uzimajući cijeli Mac zaslon.

Bilješke

 • Ne možete ući u Split prikaz pomoću koraka prikazanih u ovom članku? Kliknite Appleov logotip → Postavke sustava → Kontrola misije → Potvrdite okvir ‘Zasloni imaju odvojene razmake’.
 • Neke se aplikacije poput VLC-a ne mogu koristiti u načinu podijeljenog zaslona.

Kako omogućiti podijeljeni zaslon na macOS Mojave ili starijim verzijama

 1. Otvorite dvije aplikacije ili prozore na Macu.
 2. Mjesto pokazivač na zelenom gumbu preko cijelog zaslona i držite na sekundu ili dvije. Prozor će se smanjiti i zauzeti lijevi dio zaslona. Ostavite zadržavanje.
 3. Odaberite drugi prozor s desne strane da biste otvorili obje aplikacije u Split Viewu.

Kako uključiti podijeljeni zaslon pomoću kontrole misije

U Split View možete ući pomoću kontrole misije. Evo kako.

 1. Klikni na zeleni gumb da bi je aplikacija pokrenula u cijelom zaslonu.
 2. Otvoren Kontrola misije. Postoji nekoliko načina za to.
  • Pritisnite tipku za kontrolu misije s tipkovnice ili dodirne trake.
  • Prijeđite s tri ili četiri prsta prema dodirnoj podlozi.
  • Pokrenite Mission Control iz mape Launchpad ili Applications.
  • Dvaput dodirnite površinu svog čarobnog miša s dva prsta.
 3. Povucite jedan od prozora aplikacije na minijaturi aplikacije na cijelom zaslonu. Obje će se aplikacije otvoriti jedna uz drugu u načinu podijeljenog zaslona. Kliknite sličicu Split View da biste ih koristili zajedno.

Pro savjet: Imate dvije aplikacije, obje u načinu cijelog zaslona? Pokrenite Mission Control i vodoravno povucite jednu preko druge da biste ušli u Split Screen.

Kako raditi u Split Viewu na Macu

Nakon što aplikacije zajedno otvorite na Split Viewu, evo kako ih učinkovito koristiti u skladu s vašim potrebama.

  • Kako koristiti dvije Mac aplikacije jednu do druge u podijeljenom prikazu
  • Kako promijeniti veličinu sustava Windows u podijeljenom prikazu
  • Kako zamijeniti položaje prozora u podijeljenom prikazu
  • Kako prikazati traku izbornika u podijeljenom prikazu
  • Kako prikazati pristanište u prikazu Split
  • Kako se prebaciti na druge aplikacije ili radnu površinu dok ste na podijeljenom zaslonu

Kako koristiti dvije Mac aplikacije jednu do druge u podijeljenom prikazu

Kliknite bilo gdje na jednoj aplikaciji da biste je koristili. Kliknite drugu stranu da biste koristili tu aplikaciju. Možete se pomicati po stranici / sadržaju bilo kojeg prozora tako da pređete pokazivačem preko njih; bez potrebe za klikom.

Kako promijeniti veličinu sustava Windows u podijeljenom prikazu

Postavite pokazivač bilo gdje na okomitu crtu između dva prozora. Povucite lijevo ili desno da biste prilagodili veličinu prozora. Neke aplikacije poput Stranice možda vam neće dopustiti smanjenje njihove veličine u načinu podijeljenog zaslona. Možete ga, međutim, povećati.

Kako zamijeniti položaje prozora u podijeljenom prikazu

Povucite jedan prozor na drugu stranu da biste ga prebacili slijeva udesno ili obrnuto. Za to postavite pokazivač bilo gdje u najgornje područje prozora aplikacije i povucite ga vodoravno na drugu stranu.

Kako prikazati traku izbornika u podijeljenom prikazu

Pomaknite pokazivač miša na vrh zaslona da biste vidjeli izbornike za tu aplikaciju. Kliknite drugu aplikaciju u Split Viewu i postavite pokazivač na vrh zaslona da biste vidjeli njegove izbornike.

Kako prikazati pristanište u prikazu Split

Postavite pokazivač miša na dno (ili lijevo ili desno, ako je to mjesto na kojem se obično nalazi vaša Dock). Kliknite aplikaciju s doka da biste je otvorili u novom prostoru (radna površina).

Kako se prebaciti na druge aplikacije ili radnu površinu dok ste na podijeljenom zaslonu

Podijeljeni način rada uvijek se otvara u novom prostoru (radnoj površini). Ostale aplikacije ili izvornu radnu površinu možete vidjeti povlačenjem ulijevo ili udesno pomoću tri ili četiri prsta na dodirnoj podlozi. Možete i pritisnuti Kontrola + tipka sa strelicom ulijevo ili udesno. Ili upotrijebite Mission Control.

Kako izaći iz podijeljenog zaslona

 1. Postavite pokazivač u gornji lijevi dio prozora da biste vidjeli tri gumba (zatvori, umanji, cijeli zaslon).
 2. Kliknite zeleni gumb na cijelom zaslonu. Taj će prozor aplikacije izaći iz Split Viewa i otvoriti se u zasebnom prostoru u svojoj normalnoj veličini. Drugi prozor aplikacije, koji je bio dio Split Viewa, ući će u način cijelog zaslona.
 3. Ili kliknite crveni gumb. Ovo će zatvoriti taj prozor aplikacije. Druga će aplikacija ući u način cijelog zaslona.

Kako koristiti snapping prozora na Macu

Snapping Window omogućuje vam postavljanje aplikacija jednu pored druge bez ulaska u Split View. Kao rezultat toga, gornja traka izbornika i priključna stanica ostaju vidljivi.

Da biste koristili snimanje prozora bez napora, pobrinite se da vaš Mac pokreće macOS Catalina ili noviju verziju. Postavite pokazivač na zeleni gumb na cijelom zaslonu. Zatim pritisnite opcija ključ. Napokon, odaberite Pomaknite prozor na lijevu stranu zaslona ili Pomaknite prozor na desnu stranu zaslona.

Ponovite ovo za drugi prozor aplikacije. Sada oba prozora zauzimaju pola zaslona. Pristanište i traka izbornika također su vidljivi.

Na ranijim Mac računalima to možete učiniti ručno postavljanjem pokazivača na rub prozora i promjenom veličine.

Ako želite još bolje kontrole od onoga što macOS nudi, isprobajte alate nezavisnih proizvođača kao što je Magnet.

Završavati…

To je gotovo sve što trebate znati da biste započeli sa Split Viewom na Macu. U nekoliko situacija, poput izrade izvještaja, pisanja članaka ili kopiranja medija s jednog pogona na drugi, upotreba dviju Mac aplikacija jedna pored druge postaje korisna.

Također možete uživati ​​u podijeljenom zaslonu na iPad Air 2 i novijim verzijama. Budući da su i veličine zaslona iPhonea veće sa svakom verzijom, bilo bi zanimljivo koristiti dvije ili više aplikacija odjednom (poput Android telefona)! Od sada ste ograničeni na način Slika u slici na iPhoneu sa sustavom iOS 14!

Voljeli biste pročitati i ove postove:

 • Kako snimiti Mac zaslon
 • Kako obrisati Mac na daljinu
 • Kako napraviti snimku zaslona na Macu
 • Kako koristiti Control Center na Macu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found