Blog

Postavke iPhonea koje biste trebali odmah promijeniti! [Praktični video]

Upravo ste stigli na iOS i tražite način da savršeno prilagodite postavke na svom iPhoneu? Opustiti. Ovdje sam da vas vodim 22 osnovne postavke iPhonea, koju trebate promijeniti. Čak i ako već dugo koristite iOS, možda niste otkrili neke od najzapaženijih značajki. Od sprečavanja neovlaštenog pristupa osjetljivim podacima, poboljšanja vašeg iskustva gledanja do dodavanja dodatnog sloja zaštite na vaš iPhone, operativni sustav ima više nego što možda mislite.

Dakle, ili pogledajte praktični videozapis ili bacite pogled na svaku točku kako biste konfigurirali sve što je najvažnije za vaš pametni telefon i korisničko iskustvo!

22 iPhone postavke o kojima trebate znati

# 1. Ograničite praćenje oglasa

Na temelju vaše upotrebe, Apple prikazuje oglase koji bi vas mogli zanimati. Međutim, praćenje oglasa možete ograničiti da biste primali ciljane oglase. Da biste to učinili, otvorite Aplikacija PostavkePrivatnostPomaknite se prema dolje i dodirnite Oglašavanjeupaliti prekidač za ograničeno praćenje oglasa.

Pročitajte ovdje: Kako isključiti praćenje oglasa na iPhoneu i iPadu.

# 2. Isključite iPhone Analytics i sistemske usluge da biste zaustavili dijeljenje podataka s Appleom

Apple mora imati dijagnostičke podatke i podatke o upotrebi vašeg iPhonea da bi poboljšao vaše cjelokupno iskustvo. Međutim, dobivate potpunu slobodu odbijanja od tih stvari pod vlastitim uvjetima.

Da preuzmu kontrolu nad tim stvarima. Otvorite aplikaciju Postavke → Privatnost → Usluge lokacije → pomaknite se prema dolje i dodirnite Usluge sustava. Na ovom zaslonu možete onemogućiti pristup mnoštvu stvari poput Appleovih oglasa temeljenih na lokaciji, prijedloga, iPhone analitike i još mnogo toga. Dakle, fino podesite sve prema svojim potrebama.

Postavke iTunes i App Stores za promjenu na iPhoneu

# 3. Onemogućite ocjene i recenzije u aplikaciji

Ponekad se čini da ocjene i recenzije u aplikacijama previše ometaju, pogotovo kad se počnu pojavljivati ​​iznova i iznova. Srećom, postoji brz način za isključivanje takvih skočnih prozora.

Da biste to učinili, pokrenite aplikaciju Postavke i idite na odjeljak iTunes & App Store. Zatim isključite prekidač Ocjene i recenzije u aplikaciji.

# 4. Onemogući automatsku reprodukciju videozapisa

Kratki pregledi aplikacija i igara korisni su jer vam omogućuju brzi uvid u ono što nude. Međutim, mogu isprazniti bateriju iPhonea, a također jesti puno mobilnih podataka.

Ali ne brinite jer možete jednostavno onemogućiti automatsku reprodukciju videozapisa za pregledavanje App Storea s potpunim mirnim svijetom.

Da biste to učinili, prijeđite u aplikaciju Postavke → iTunes & App Store → dodirnite Video Automatska reprodukcija. Sada možete odabrati Isključeno da biste potpuno onemogućili ovu značajku ili omogućili reprodukciju videozapisa samo na Wi-Fi mreži.

Pooštrite sigurnosne postavke iPhonea

# 5. Promijenite lozinku u alfanumeričku

Četveroznamenkasta lozinka se ne preporučuje iz nekoliko razloga. Prvo, malo je lakše pogoditi. A drugo, znate koliko to može biti pogubno za vaše osjetljive informacije.

Da biste lozinku promijenili u alfanumeričku, otvorite aplikaciju Postavke → Face / Touch ID → pritisnite Change Passcode. Zatim unesite svoju staru lozinku → dodirnite Opcije lozinke → Odaberite prilagođenu alfanumeričku. A zatim, postavite snažnu lozinku kao i obično.

# 6. Onemogućite pristup Siri, kontroli kuće, upravljačkom centru kad je zaključan

Iako je korisno brzo pristupiti nekim od najčešće korištenih stvari kao što su Siri, Control Center, Novčanik i još mnogo toga, izravno sa zaključanog zaslona, ​​to također otkriva vašu privatnost. Stoga je bolje onemogućiti pristup takvim bitnim značajkama.

Da biste to učinili, pokrenite aplikaciju Postavke → Face / Touch ID & Passcode → malo prijeđite prstom prema dolje do odjeljka Omogući pristup zaključanom.

Sada imate mogućnost onemogućavanja pristupa mnogim stvarima kao što su Control Center, Notification Center, Siri i još mnogo toga. Isključite prekidače za svaku značajku koju želite zaštititi.

# 7. Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju za veću sigurnost

Appleova dvofaktorska provjera autentičnosti dodaje još jedan nivo zaštite na vaš uređaj. Pomaže u pružanju snažnog štita ne samo vašem osobnom uređaju već i zaštiti vaših podataka od pada u pogrešne ruke. Pazite da to ostane omogućeno.

Da biste započeli, otvorite aplikaciju Postavke → Vaš profil → Lozinka i sigurnost → unesite lozinku za Apple ID → Uključi dvofaktorsku provjeru autentičnosti → Dodirnite Nastavi. A zatim ga postavite slijedeći upute.

# 8. Onemogućite USB dodatke

Ograničeni način rada USB dobro je osmišljena sigurnosna značajka koja štiti vaš iPhone od hakiranja. Sprječava vaš uređaj da se poveže s dodatkom ako nije otključan dulje od sat vremena.

Da biste bili sigurni da je ova zaštita UKLJUČENA, idite na aplikaciju Postavke → Face / Touch ID i lozinka. Zatim provjerite je li prekidač za USB dodatke ISKLJUČEN.

Nemojte se zbuniti jer kad je prekidač UKLJUČEN, dodatna oprema moći će se povezivati ​​s vašim uređajem bez ikakvih ograničenja.

# 9. Ograničite pristup mikrofonu i kameri određenim aplikacijama

Možda ste mnogim aplikacijama dopustili pristup mikrofonu i kameri na iPhoneu. Ali jeste li znali da te aplikacije možete u potpunosti spriječiti da koriste mikrofon ili kameru? Prilično je jednostavno staviti čep na njih.

Otvorite aplikaciju Postavke → Privatnost → Sada dodirnite Mikrofon i isključite prekidač pored aplikacije za koju više ne želite koristiti svoj mikrofon.

Slično tome, možete dodirnuti Kamera, a zatim onemogućiti prekidač za aplikacije za koje želite da se drže podalje od kamere uređaja.

# 10. Omogućite SIM PIN

Što ako vam netko ukrade iPhone i počne koristiti SIM za ucjenu drugih? Oh ... to će biti katastrofa - u najmanju ruku!

Zašto nekome pružiti priliku da ugrozi vaš život kad možete omogućiti SIM PIN i spriječiti ga da ga koristi. Da krenete, otvorite aplikaciju Postavke → Mobilni / mobilni podaci → SIM PIN → uključite prekidač za SIM PIN → unesite PIN i gotovi ste!

# 11. Prilagodite privatnost i sigurnost u Safariju

"Safari" čini pregledavanje weba sigurnijim. Možete ga dodatno prilagoditi kako biste zaštitili neželjenu poštu ili tragače za podacima.

Da biste to učinili, idite u aplikaciju Postavke → Safari → U odjeljku Privatnost i sigurnost imate više mogućnosti kao što su sprječavanje praćenja više web lokacija, blokiranje svih kolačića, dobivanje lažnog upozorenja na web mjestu i još mnogo toga.

Dakle, prilagodite sve za navigaciju kroz web s više zaštitnih mjera!

Prilagodite zaslon i svjetlinu za poboljšano gledanje

# 12. Podesite automatsko zaključavanje

iOS automatski zaključava vaš iPhone nakon unaprijed određenog vremena kada ne otkrije nikakvu ljudsku interakciju. Ne samo da sprječava nepotrebnu potrošnju energije, već i sprječava druge da gledaju vaš sadržaj.

Bolje je zadržati automatsko zaključavanje na minimalnoj razini. Kako se zaslon automatski zatamnjuje prije 10 sekundi, opcija od 30 sekundi bila bi malo prekratka. Dakle, odaberite jednu ili dvominutnu opciju jer se može uklopiti u većinu vaših potreba.

Da biste ovo fino podesili; otvorite aplikaciju Postavke → Zaslon i svjetlina → Automatsko zaključavanje. Sada biste trebali vidjeti više opcija poput 30 sekundi, 1 minute itd. Odaberite željenu opciju imajući na umu sigurnost svog uređaja.

# 13. Omogućite True Tone i Night Shift

True Tone i Night Shift dizajnirani su da poboljšaju doživljaj gledanja. Iako True Tone automatski prilagođava vaš iPhone zaslon prema uvjetima osvjetljenja okoline, Night Shift idealno pomiče boje zaslona tako da vašim očima bude ugodnije gledati sadržaj.

Da biste omogućili ove značajke, idite na Postavke → Zaslon i svjetlina.

aktivirajte True Tone, uključite prekidač za njega.

Da biste aktivirali noćnu smjenu, dodirnite je, a zatim prilagodite prema svojoj potrebi.

Još nekoliko osnovnih postavki iPhonea koje biste trebali prebaciti

# 14. Omogućite Find My iPhone za praćenje izgubljenog uređaja

Poznato je da je "Pronađi moj iPhone" napredna značajka praćenja uređaja. A može vam biti od velike pomoći pri pronalaženju izgubljenog uređaja. Dakle, budite sigurni da je omogućeno. Otvorite aplikaciju Postavke → Vaš profil → iCloud → dodirnite Find My iPhone. I osigurajte da je prekidač UKLJUČEN.

# 15. Omogućite Wi-Fi Assist

Zamislite situaciju u kojoj gledate svoje omiljene emisije na Netflixu, odjednom vaša Wi-Fi veza postaje traljava i zaustavlja vaše progonstvo.

Ne bi li bilo bolje da se vaš uređaj automatski poveže s mobilnim podacima kada je Wi-Fi veza slaba? Tu u igru ​​ulazi Wi-Fi Assist. Da biste ga uključili, pokrenite aplikaciju Postavke → Mobilni / mobilni podaci → pomaknite se prema dolje i provjerite je li uključen prekidač za pomoć Wi-Fi.

# 16. Optimizirajte pohranu s visokom učinkovitošću

Iskoristivši u potpunosti prednosti formata visoke učinkovitosti, možete smanjiti veličinu datoteke svojih fotografija i videozapisa do 50%. Za mene je to najbolji način upravljanja pohranom i sprječavanje da uređaj bude pretrpan prostorom. Dakle, nikad ne propustite.

Za početak pokrenite aplikaciju Postavke → pomaknite se prema dolje i dodirnite Kamera → Formati → provjerite je li odabrana Visoka učinkovitost.

# 17. Uključite dostupnost

Iako su iPhonei s velikim ekranom izvrsni za gledanje medija, pregledavanje weba i igranje igara, nisu prikladni za upotrebu jednom rukom. Ako vam je pomalo neugodno koristiti uređaj jednom rukom, trebali biste iskoristiti prednost dostupnosti.

Da biste ga omogućili, otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Pristupačnost →, a zatim uključite prekidač za Dohvatljivost.

Dalje, da biste aktivirali ovu značajku na iPhone X seriji, prijeđite prstom od sredine donjeg reda aplikacija.

Kada ste unutar aplikacije, dodirnite prst na traci pokreta i prijeđite prstom prema dolje da biste pozvali Dohvatljivost.

Na klasičnim iPhoneima poput iPhonea 7/7 Plus, 8/8 Plus s Touch ID-om morate dvaput dodirnuti gumb Početna.

Kada se aktivira, sadržaj gornje polovice zaslona klizat će prema dolje, čineći ugodnim interakciju palca i prstiju s njima.

# 18. Isključite klikove na tipkovnici

Iako vam zvuk klika na tipkovnici može biti koristan pri javljanju da ste uspješno unijeli slovo, to će se možda pokazati dosadnim stvarima, posebno tijekom noći ili kada ste na sastanku. Srećom, lako ga možete isključiti.

Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Postavke → Zvukovi i haptika →, a zatim isključite prekidač za klikove na tipkovnici.

# 19. Onemogući automatsko ispravljanje na tipkovnicama

Nemojte me pogrešno shvatiti; Smatram da je automatsko ispravljanje u aplikaciji tipkovnice vrlo korisno jer vam omogućuje pravilno tipkanje. No, čini se da ponekad ne djeluje besprijekorno i čak vas može ometati da brzo tipkate. Ako je to slučaj, možda ga želite isključiti.

Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Tipkovnica, a zatim isključite prekidač za automatsko ispravljanje.

# 20. Postavite SOS za hitne slučajeve

Hitni SOS spasonosna je značajka. Omogućuje vam brzo pozivanje hitnih službi klikom na bočni gumb 3 puta. Znajući koliko je značajka značajna, pobrinite se da je uvijek uključena u odjeljku Postavke → Hitni SOS.

# 21. Omogući Ne ometaj tijekom vožnje

Svi moramo korijeniti sigurnu vožnju, osiguravajući da se pažljivo pridržavamo svih pravila. iOS dolazi s vrlo zapaženom značajkom pod nazivom "Ne ometaj tijekom vožnje" koja isključuje dolazne pozive, tekstove i obavijesti kad ste u pokretu kako biste spriječili ometanje koje uzrokuje nesreće.

Možete ga uključiti ručno ili automatski kad god vaš iPhone otkrije ubrzanje automobila ili se poveže s Bluetoothom automobila.

Za početak jednostavno otvorite aplikaciju Postavke i krenite u odjeljak Ne ometaj. Zatim dodirnite Aktiviraj u odjeljku Ne ometaj tijekom vožnje. Zatim odaberite željenu opciju.

Jedna stvar vrijedna pažnje je da ovu značajku sigurne vožnje možete aktivirati i iz Kontrolnog centra. Ali prvo, morate ga dodati u CC. Da biste to učinili, idite na aplikaciju Postavke → Kontrolni centar → Prilagodi kontrole →, a zatim pritisnite tipku “+” lijevo za DNDWD. Sada će biti dostupan u CC-u.

# 22. Omogući vrijeme zaslona

Apple je u iOS 12. predstavio robusnu značajku roditeljskog nadzora nazvanu "Vrijeme zaslona". Ovaj novi dodatak možete koristiti ne samo za praćenje upotrebe iPhonea već i za rješavanje ovisnosti o pametnim telefonima. Za početak otvorite aplikaciju Postavke → Vrijeme zaslona. Sada imate više mogućnosti:

  • Zastoji: Omogućuje vam postavljanje rasporeda tijekom kojeg ne želite koristiti svoj uređaj. Na temelju svojih potreba prilagodit ćete i dane kako biste izuzeli nedjelju ili ograničili samo nekoliko sati određenog dana
  • Ograničenje aplikacije: Možete postaviti dnevna vremenska ograničenja za kategorije aplikacija. Na primjer, možete konfigurirati postavke za upotrebu aplikacija samo jedan sat
  • Uvijek dopušteno: U ovom ćete odjeljku vidjeti dopuštene aplikacije tijekom zastoja. Možete onemogućiti pristup bilo kojoj aplikaciji dodirom na gumb "+" s lijeve strane. I za svaki slučaj ako želite ukloniti aplikaciju iz odjeljka Dopušteno, dodirnite crveni gumb s lijeve strane
  • Ograničenja sadržaja i privatnosti: Pruža vam kontrolu nad tonom stvari. Na primjer, ovu opciju možete koristiti za ograničavanje kupnji iTunes-a i App Store-a, držanje eksplicitne glazbe, vijesti i podcastova dalje od uređaja. Jednostavno, krenite ovdje da prilagodite postavke ovisno o vašim zahtjevima

Još jedna vrlo važna stvar, svakako postavite šifru vremena zaslona kako biste spriječili bilo koga da izvrši promjene. Jednostavno pritisnite šifru vremena zaslona → unesite kod i potvrdite.

Da biste saznali više o vremenu zaslona, ​​slijedite ovaj cjeloviti vodič.

Izvoli!

Pratite nas više ...

Nadamo se da ste sve prilagodili svojim potrebama. Naravno, ništa nije savršeno, ali iOS nudi naprednu sigurnost kako bi vaši podaci i privatnost bili zaštićeni.

Osim toga, postoji dosta korisničkih značajki poput Kontinuiteta koji nudi besprijekorno iskustvo na iDevices.

Budući da se Apple uvijek trudi maksimalno poboljšati performanse, možemo očekivati ​​da će iOS i dalje biti bolji. Javite mi svoje misli dolje.

Možda biste htjeli na brzinu pogledati i sljedeće postove:

  • Kako primati lažne pozive na iPhone da biste se riješili neugodnih situacija
  • Najbolji VPN-ovi za Mac: Recite NE nesigurnom pregledavanju
  • Kako zaključati aplikacije na iPhoneu i iPadu zaporkom u iOS 12
  • 12 savjeta kako vaš iPhone učiniti sigurnijim i sigurnijim

Copyright calisportfest.com 2023