Blog

Zašto su iPhoni u Indiji skupi od drugih zemalja?

Više nije tajna da su Apple iPhone uređaji u Indiji uvijek skuplji u usporedbi s drugim dijelovima svijeta. Ne bih pogriješio ako kažem da je Indija jedno od najskupljih mjesta na svijetu za kupnju iPhonea. Nije slučaj samo s novim lansiranjem iPhonea X, povijest govori da su iPhoni uvijek bili najskuplji u Indiji.

Demonetizacijom i uvođenjem GST-a u cijeloj zemlji pretpostavljalo se da će se inflacija smanjiti. Ali to nije slučaj; pa što tjera cijene iPhonea u nebo u Indiji? Evo što smo analizirali.

Zašto je iPhone skup u Indiji: četiri stvari koje zadiru u džepove korisnika

Uvozna carina

Izvor slike: TheBlueDiamondGallery.com

Vlada Modija od prvoga je dana jasno stavila do znanja da žele da strane tvrtke proizvode u Indiji ako će uživati ​​na ogromnom indijskom tržištu. Za isto je vlada pokrenula i kampanju Make in India. Kampanja je uzela zamah, a mnoge male i velike tvrtke osnivaju svoj proizvodni pogon u zemlji.

Međutim, to nije slučaj s Appleom. Tim Cook se nekoliko puta u prošlosti susreo s premijerom Narendrom Modijem, a dogovorili su se i da u Bangaloreu uspostave pogon za proizvodnju iPhonea SE. No, jedinica još ne radi, a iPhone se uvozi kako bi se prodao Indijancima.

Da bi promovirala Make in India i također demotivirala uvoz, Vlada je povećala uvoznu carinu na telefone i njegovu dodatnu opremu. Kako Apple ne proizvodi svoje uređaje, mora platiti pozamašne uvozne naknade, što je izravno trošak kupca.

POVEZANO: Apple cijena strategije

Uvođenje GST-a čini iPhone skupim u Indiji

GST je nedavno uveden u Indiji; nije povećao poreznu stopu na mobilne telefone, ali stopa poreza na dodatnu opremu iznosi 18% ili 28%. To ne utječe izravno na cijenu iPhonea, ali korisnik će sve razmotriti prije kupnje. Ako je dodaci skuplji, potrošač će vjerojatno prenijeti ponudu za kupnju samog iPhonea.

Pozitivna stvar je što će s GST-om svaka indijska država imati približno slične cijene, što ranije nije bio slučaj.

PROČITAJTE I: Zašto Appleov App Store naplaćuje 30% naknade i kako je to opravdano?

Prenoseći gubitak na Forexu

Izvor slike: Wikipedia.org

Druge tvrtke s Android pametnim telefonima također uvoze svoje uređaje u Indiju, ali nisu toliko skuplje. Da bismo to objasnili, zaboravimo na neko vrijeme poreze na uvoz i usredotočimo se na devizne gubitke koji uglavnom djeluju kao fluktuacije tečaja.

Većina tvrtki za pametne telefone apsorbira te gubitke i ne prenosi ih na kupca. Međutim, to nije slučaj s Appleom. Div iz Cupertina ima strogu politiku održavanja marži. INR je značajno depresirao u odnosu na američki dolar i njegov je učinak jasno vidljiv na cijeni najnovijeg iPhonea X.

Agresivni marketinški troškovi

Izvor slike: PicPedia.org

Svaki proizvođač pametnih telefona, bilo da se radi o Googleu, Samsungu, Xiaomi ili bilo kojem drugom, pažljivo prati indijsko tržište. Najviše zbog stanovništva i njegove kupovne moći. Rekao je da se između tvrtki vodi agresivni marketinški rat, od kupovine pune stranice nacionalnih novina do kupnje dijela TV vremena za reklamu.

Svi se ti troškovi u konačnici prenose na glavu kupca. Apple se ne razlikuje, također je ušao u marketinški rat u Indiji za svoje vodeće uređaje, ali nije ni blizu prodiranja u srednji segment tržišta koji su zauzeli drugi proizvođači. iPhone XR, koji je trebao biti malo nizak u cijenama, ujedno je jedan od najskupljih telefona u Indiji.

Završavati

Nema jasnih naznaka kada će indijski korisnici plaćati cijene slične drugim zemljama za svoj iPhone. Appleova proizvodna jedinica u Indiji izradit će iPhone SE, a ne najnovije uređaje. Čak i ako ta tvornica radi s maksimalnim kapacitetom, indijski korisnici morat će platiti premium cijene za vodeće uređaje ili se nagoditi sa starijom verzijom, a to je iPhone SE.

To je sve narode! Podijelite svoja razmišljanja o ovome u komentarima.