Blog

Kako ukloniti dokumente i podatke s iPhonea i iPada

"Dokumenti i podaci" pomalo su zbunjujući dio vašeg iPhone prostora za pohranu koji se pretvara kad vam ponestane prostora. Zauzima značajno mjesto za pohranu, a možda ni sami ne znate čemu služi! Dakle, u ovom postu saznajmo više o tome i vidjet ćemo kako izbrisati dokumente i podatke na iPhoneu i iPadu.

 • Koji su dokumenti i podaci na iPhoneu?
 • Zašto aplikacije trebaju pohraniti predmemoriju?
 • Kako provjeriti iPhone dokumente i pohranu podataka
 • Kako izbrisati dokumente i podatke na iPhoneu, iPadu

Koji su dokumenti i podaci na iPhoneu?

Da se razumijemo, vaše su aplikacije nagomilale povijest preglednika, kolačiće, zapisnike, predmemorije fotografija i videozapisa, datoteke baza podataka i još mnogo toga. A ako ih redovito ne iskorijenite, oni mogu postati problematični za vaš uređaj. Osim toga, ukupna veličina datoteke Dokumenti i podaci čak može nadjačati stvarnu veličinu pridružene aplikacije!

Zašto aplikacije trebaju pohraniti predmemoriju?

Spremaju predmemoriju kako bi poboljšali vaše korisničko iskustvo. Na primjer, kada pretražujete bilo što u Safariju, web preglednik to evidentira kako bi vam omogućio trenutni pristup sljedećem puta. Isto tako, YouTube vodi evidenciju vaše povijesti gledanja kako bi preporučio vrstu videozapisa koji volite gledati.

Sad kad znate što su dokumenti i podaci, možda biste željeli znati o 'Ostalo'Koji zauzima prilično puno prostora za pohranu. Prema Appleu, Ostali podaci su neizmjenjiva mobilna imovina. Uključuje Siri glasove, fontove, rječnike, Keychain i CloudKit bazu podataka, Spotlight indeks, sistemske podatke i druge nepomične zapisnike i predmemorije.

Već imamo izvrstan post koji vam pokazuje kako ukloniti ostale podatke s iPhonea. Obavezno provjerite.

Kako provjeriti iPhone dokumente i pohranu podataka

Svoju pohranu na iPhoneu možete vidjeti tako da otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Pohrana za iPhone.

Međutim, za stvarne dokumente i podatke morate povezati iPhone s Macom ili računalom. Sljedeće pokretanje Finder (na macOS Catalina i novijim verzijama) ili iTunes (drugi Mac i Windows PC). Vjerujte računalu ako zatraži. Na dnu ćete vidjeti traku koja prikazuje iPhoneov prostor za pohranu. Postavite pokazivač miša na različite boje kako biste otkrili ime i prostor koji zauzima ta kategorija. Ovdje možete vidjeti koliko su prostora zauzeli dokumenti i podaci na vašem iPhoneu.

Kako izbrisati dokumente i podatke na iPhoneu, iPadu

Pogledajmo sada neke načine uklanjanja dokumenata i podataka kako biste oslobodili prostor na iPhoneu i iPadu.

  • Izbrišite dokumente i podatke pojedinačne aplikacije
  • Izbrišite dokumente i podatke iz aplikacije Files
  • Izbrišite dokumente i podatke određenih aplikacija s iClouda
  • Obrišite Safari dokumente i podatke na iPhoneu
  • Očistite dokumente i podatke iz poruka
  • Izbrišite neiskorištene dokumente i podatke iz aplikacije Mail
  • Obriši podatke govorne pošte
  • Uklonite reproducirane i preuzete podkastove
  • Obrišite više podataka i slijedite Appleove preporuke

Brisanje dokumenata i podataka Pojedinačna aplikacija

Najjednostavniji i najučinkovitiji način brisanja dokumenata i podataka za aplikaciju je deinstaliranje. Kasnije ponovo pokrenite iPhone, a zatim ponovo instalirajte aplikaciju.

Međutim, to znači da će se izbrisati stvari za koje aplikacija nije napravila sigurnosnu kopiju na iCloudu ili nije u svom oblaku. Na primjer, ako deinstalirate WhatsApp bez sigurnosne kopije, svi chatovi i mediji bit će izbrisani.

Bilješka: Kada deinstalirate i ponovo instalirate aplikaciju, automatski dobivate najnoviju verziju.

Da biste deinstalirali aplikaciju: Otvorite aplikaciju Postavke → Općenito → Pohrana iPhonea → dodirnite aplikaciju → dodirnite Izbriši aplikaciju i potvrdite.

Da biste ponovo instalirali aplikaciju: Dugo pritisnite ikonu App Store i dodirnite Search. Zatim unesite naziv aplikacije. Na kraju dodirnite ikonu za preuzimanje. Nakon preuzimanja aplikacije, dovršite postupak postavljanja.

U slučaju da podatke ne želite ukloniti iz aplikacije, ali ipak želite osloboditi malo prostora, pogledajte kako ih pretovariti.

Izbrišite dokumente i podatke iz aplikacije Files

 1. Otvori Datoteke aplikaciju i dodirnite pretraživati
 2. Dodirnite Nedavno izbrisano i dodirnite tri točke unutar kruga.
 3. Sada dodirnite Izaberi onda odaberite Izbrisati sve a zatim dodirnite gotovo. Ovo će isprazniti "Smeće" aplikacije Datoteke.
 4. Zatim dodirnite Na Mojem iPhoneu pod Lokacije. Pritisnite datoteke koje vam nisu potrebne i odaberite Izbrisati. Nakon što izbrišete nekoliko nepotrebnih datoteka, obavezno ih ponovno uklonite iz Nedavno izbrisanih.

Izbrišite dokumente i podatke određenih aplikacija s iClouda

Što kažete na uklanjanje spremljenih podataka iz određenih aplikacija s iClouda? Možete spriječiti da vaša dragocjena iCloud pohrana bude pretrpana prostorom tako što ćete se riješiti suvišnih datoteka. Imati na umu; izbrisat će sve podatke iz oblaka i povezanih uređaja. I, to se ne može poništiti.

 1. Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite svoj Natpis Apple ID od vrha
 2. Dodirnite iCloud
 3. Dodirnite Upravljanje pohranom.
 4. Dodirnite aplikaciju, a zatim dodirnite Izbriši podatke. Potvrdite svoj postupak. Postupak možete ponoviti s drugim aplikacijama.

Na taj način možete iskorijeniti podatke pojedinih aplikacija sa svih svojih uređaja sinkroniziranih s istim iCloud računom.

Savjet: Omogućite samo odabranim aplikacijama pohranjivanje podataka u iCloud. Pomoći će vam na bolji način da upravljate svojom pohranom.

Obrišite Safari dokumente i podatke na iPhoneu

Safari troši značajan prostor, a time brisanje podataka web stranice, povijesti, popisa za čitanje itd. Oslobađa značajan prostor. Dopustite mi da vam pokažem kako:

Izbriši povijest, podatke o web mjestu, podatke o kolačićima: Otvori Postavke aplikaciju i dodirnite Safari. Pomaknite se prema dolje i dodirnite Obrišite povijest i podatke o web mjestu. Napokon, dodirnite Obriši povijest i podatke.

Popis za čitanje: Ako nekoliko web stranica obično spremate izvan mreže na Popis za čitanje, možda će vam trebati znatan prostor. Da biste izbrisali popis za čitanje Safarija, otvorite aplikaciju i dodirnite ikona otvorene knjige. Zatim dodirnite ikona naočala. Napokon, dodirnite Uredi, odaberite stavke i dodirnite Izbrisati.

Preuzimanja: Prije uklanjanja preuzetih datoteka neophodno je znati gdje su spremljene. Za to otvorite Postavke aplikaciju i dodirnite Safari. Zatim dodirnite Preuzimanja. Ovdje ćete vidjeti mjesto preuzetih datoteka.

U većini slučajeva to će biti iCloud Drive ili On My iPhone.

 1. Sada otvorite Datoteke aplikaciju i dodirnite pretraživati
 2. Ovisno o mjestu, dodirnite iCloud Drive ili Na Mojem iPhoneu
 3. Dodirnite Preuzimanja.
 4. Pritisnite datoteku i odaberite Izbrisati.
 5. Da biste izbrisali nekoliko stavki odjednom, dodirnite Izaberi, odaberite datoteke i dodirnite Ikona za brisanje.
 6. Obavezno ispraznite Nedavno izbrisano mapa (gore objašnjeni koraci)

Očistite dokumente i podatke iz poruka

Ako često upotrebljavate iMessage, velika je vjerojatnost da je aplikacija zauzela puno prostora za pohranu. Bilo bi vam drago kada biste saznali da iOS nevjerojatno jednostavno prikazuje koliko su fotografija, videozapisa i GIF-ova pohranili. Stoga možete odabrati zadržavanje i brisanje podataka na temelju vaših potreba. Učiniti tako,

 1. Otvoren Postavke aplikacija → Dodirnite Općenito
 2. Dodirnite Pohrana za iPhone / iPad → Dodirnite Poruke.
 3. U odjeljku Dokumenti i podaci idite na odgovarajući odjeljak, a zatim dodirnite Uredi.
 4. Odaberite stvari koje želite izbrisati, a zatim dodirnite ikonu otpada da biste uklonili ono što više ne želite zadržati

Izbrišite neiskorištene dokumente i podatke iz aplikacije Mail

Ako upotrebljavate stock mail aplikaciju, oko toga se gradi puno predmemorija. Sva sinkronizirana e-pošta kojoj pristupate putem aplikacije pohranjuje se na vaš iPhone za brzi pristup. A s vremenom dolazi do nakupljanja podataka. Ovome dodajte sve privitke koje otvorite na iPhoneu.

Jednostavan način brisanja sve predmemorije i podataka pošte je:

 1. Otvoren Postavke aplikacija → Dodirnite Lozinke i računi.
 2. Dodirnite Račun e-pošte.
 3. Dodirnite Izbriši račun i potvrdi.

Kada završite, ponovo pokrenite iPhone. Nakon toga slijedite gore navedene korake i dodirnite Dodaj račun da ga ponovno dodate.

Obriši podatke govorne pošte

Ispada da sva vaša govorna pošta doprinosi dijelu "Dokumenti i podaci" aplikacije Telefon. Stoga redovito brišite neželjenu govornu poštu kako biste osigurali da vaš uređaj ne zatrpa prostorom.

Aplikacija za telefon → Govorna pošta → Odaberite govornu poštu → Sada je morate dodirnuti ili prijeći prstom udesno ulijevo da biste otkrili gumb Izbriši → dodirnite gumb Izbriši.

Da biste izbrisali više govornih poruka, otvorite aplikaciju Telefon → Govorna pošta → dodirnite Uredi → odaberite govornu poštu → dodirnite Izbriši.

Uklonite reproducirane i preuzete podkastove

Čak i ako nedavno niste koristili aplikaciju Podcasts, ali ste se pretplatili na emisije i omogućili automatsko preuzimanje novih epizoda, ona možda zauzima puno prostora bez vašeg znanja. Obavezno ih izbrišite.

Obrišite više podataka i slijedite Appleove preporuke

Otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite Općenito. Zatim dodirnite iPhone Storage. Ako vidite nešto pod PREPORUKE, obavezno pročitajte. Ako je prikladno za vas, dodirnite Omogući.

Zatim se pomaknite prema dolje i dodirnite Na mom iPhoneu. Ako zauzima znatan prostor, dodirnite Na mom iPhoneu. Sljedeće dodirnite Uredi, a zatim crvene ikone minus. Napokon, dodirnite Delete.

Završavati…

Na ovaj način možete očistiti dokumente i podatke na iPhoneu i iPadu. Apple kaže da ne trebate puno brinuti o predmemoriji na iOS uređajima. Upravlja njima automatski. Međutim, ne radi to agresivno. U takvim situacijama ručno slijeđenje gornjih koraka pomaže vam u oporavku slobodnog prostora.

Neke aplikacije nezavisnih proizvođača daju vam mogućnost brisanja predmemorije (ili preuzimanja) unutar njihovih postavki. Na primjer, na:

  • Što ima: Molimo pogledajte ovaj detaljan post
  • Spotify: Dodirnite ikonu postavki → Pohrana → IZBRIŠI PREDMET
  • Snapchat: Ikona profila u gornjem lijevom dijelu → Ikona postavki → Obriši predmemoriju → Obriši sve → Očisti
  • Facebook: Ikona Hamburgera → Postavke i privatnost → Postavke → Preglednik → Očisti pored podataka o pregledavanju
  • Cvrkut: Ikona hamburgera gore lijevo → Postavke i privatnost → Korištenje podataka → Pohrana medija, a zatim Očisti pohranu medija. Vratite se i dodirnite Web pohranu, a zatim Izbriši svu web pohranu
  • Netflix: Više → Postavke aplikacije → Izbriši sva preuzimanja

Uz to, ponovno pokretanje uređaja i prisilno ponovno pokretanje (da, obje su različite stvari) također mogu očistiti predmemoriju iPhonea, pa čak i smanjiti veličinu dokumenata i podataka. Steknite naviku ponovnog pokretanja iPhonea barem jednom svaka tri dana ili tjedno.

Napokon, možda ćete htjeti pogledati i ove izvrsne korisne postove u vezi kako biste maksimalno iskoristili svoju pohranu na iPhoneu.

 • Kako izbrisati sigurnosnu kopiju iCloud da biste oslobodili prostor za pohranu
 • Najbolje aplikacije za pohranu u oblaku za iPhone i iPad
 • Najbolje aplikacije za čišćenje iPhonea

Dodatne informacije: Možete se i zapitati što Sustav pod iPhone Storage je. Pa, to je prostor koji zauzima stvarni operativni sustav. Razlikuje se ovisno o uređaju i verziji iOS-a. Ne možete ga promijeniti ni na koji način.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found