Blog

Ne puni li se vaš MacBook? Evo kako to popraviti

Prijenosnost je primarni razlog zašto ljudi kupuju prijenosna računala poput MacBooka. Ali često ispražnjena baterija na vašem MacBook-u ostavlja je poput cigle. To je najfrustriranija situacija za svakog korisnika kada se MacBook ne puni.

Kupnja novog Appleovog originalnog MagSafe adaptera za napajanje nije šala jer dolazi po visokoj cijeni. MagSafe ispravljači napajanja koriste magnete za uspostavljanje veze između MacBooka i AC punjača. Ovaj je mehanizam besprijekoran i teško kvari, ali kad se dogodi, u nevolji ste. U ovom vodiču za rješavanje problema razgovarat ćemo o nekoliko rješenja za rješavanje problema s MacBook baterijom koja se ne puni.

Savjeti za popravljanje MacBooka koji se neće puniti

Počet ćemo s nekim ključnim rješenjima koja biste mogli previdjeti u svom rutinskom životu.

Priključak za struju

MagSafe adapter napajanja koristi magnetske točke kako bi se povezao s vašim MacBook-om za punjenje prijenosnog računala. Ako ste slučajno povezali MagSafe, veza se može ukloniti ili jednostavno nije pravilno pričvršćena u utor.

Provjerite vezu vašeg MacBook adaptera

Apple vam šalje adapter u dva dijela: jedan koji povežete sa zidom (uklonjivi utikač), a drugi je četvrtasti adapter. Odspojite dva, a zatim ponovno povežite kako biste osigurali ispravnu vezu.

Zidne utičnice

Koristite li zidne utičnice? Ako je odgovor da, provjerite je li utičnica uključena. Utaknite utikač u drugu zidnu utičnicu u vašem domu ili uredu.

Je li adapter u dobrom stanju?

Stalnom uporabom neki adapteri gube na kvaliteti i više nisu u netaknutom stanju. Je li žica pocepana? U tom slučaju trebate zamijeniti adapter. Prvo zamolite svog prijatelja ili kolegu da posudi adapter; dalje, također možete posjetiti Apple Store da biste dobili nove.

MagSafe veza

MagSafe veza na vašem MacBook-u može skupljati prašinu ili smeće, pa stoga može biti loša veza. Ovo morate održavati čistim za učinkovito punjenje Mac računala. Kada se otpad počne nakupljati u lukama ili oko njih, to ometa vezu i uzrokuje probleme s punjenjem. Održavajte priključke za punjenje vašeg MacBooka i glavu adaptera MagSafe čistima. Preporučljivo je da mekom četkom obrišete ostatke s priključaka za punjenje MacBooka i MagSafe adaptera.

Servisna baterija

Kad se MacBook baterija ne napuni, sustav vas upozorava da promijenite bateriju. Da biste vidjeli ovo upozorenje, kliknite ikona baterije s trake izbornika. Pojavi se nekoliko opcija i ako ih pronađete ‘Servisna baterija’ poruku, morate zamijeniti bateriju MacBook. Imajte na umu da vaš MacBook i dalje radi na slaboj bateriji, ali onda se odmah isprazni jer baterija dugo ne uspijeva zadržati napajanje.

Nakon što provjerite sve gore navedene osnove, možete ići dalje kako biste testirali druga rješenja kako biste riješili problem s MacBook-om koji se ne puni.

Označite Pregrijavanje

Pregrijavanje je najčešći problem koji bismo mogli previdjeti kad se MacBook baterija ne napuni. Tijekom tipkanja možete osjetiti vrućinu na svojem MacBook-u. U ovoj situaciji možete odspojiti punjač i pustiti da se Mac na neko vrijeme ohladi. Pazite da vaš Mac nije izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti; sjednite pod hlad ako radite na otvorenom.

Postavke sustava

Isprazni li se još uvijek vaša baterija za MacBook? Na Mac računalu morate provjeriti postavke štednje energije.

Kliknite na ()Appleov logotip s gornjeg izbornika. → Sada kliknite na Postavke sustava.

Zatim kliknite na Opcija uštede energije s prozora.

Ovdje morate odabrati Kartica baterije; zadani odabir je Power Adapter.

Provjerite ta dva klizača:Spavanje računala i Prikaz spavanja. Oba klizača trebaju biti s lijeve strane; ako su postavljeni na Nikad, povucite klizače ulijevo.

Appleova rješenja

Ako se MacBook baterija ne puni, Apple preporučuje nekoliko savjeta:

  • Izvadite bateriju i ponovno umetnite: Ranije su neka Apple prijenosna računala imala izmjenjive baterije. Ako ste vlasnik jednog takvog prijenosnog računala, možete ukloniti bateriju i ponovo je umetnuti kako biste provjerili je li baterija ispravno instalirana
  • Resetiranje kontrolera upravljanja sustavom (SMC): Neke probleme povezane s baterijom možete riješiti resetiranjem SMC-a
  • Zamjena baterije: U krajnjem slučaju, morate kupiti novu bateriju i instalirati je. Možete posjetiti obližnji Apple Store ili kontaktirati AppleCare. Ako Apple jamstvo pokriva vaš Mac, dobro je; u suprotnom zamijenite bateriju

Resetiranje SMC (Controller za upravljanje sustavom) na stolnim računalima Mac

To je moguće kada imate MacBook s baterijom koja se ne može ukloniti.

Ako imate iMac, Mac mini, Mac Pro i Xserve, možete slijediti korake za resetiranje SMC-a.

Korak 1. Prvo isključite svoj MacBook: () Appleov logotip → Isključi.

Korak 2. Nakon što se vaš Mac isključi, odspojite Kabel za napajanje.

Korak # 3. Čekaj do 15 sekundi a zatim spojite kabel za napajanje natrag.

Ponovno pričekajte pet sekundi, a zatim pritisnite gumb za napajanje da biste uključili Mac.

Korisnici računala Xserve sa sjedištem na Intelu, koja ne reagiraju, mogu se lokalno isključiti ili koristiti daljinske naredbe. Također možete pritisnuti i držati tipku za napajanje pet sekundi.

Za detaljne informacije možete provjeriti stranicu podrške tvrtke Apple o resetiranju kontrolera upravljanja sistemom. U slučaju da gornja metoda ne uspije donijeti nikakvu promjenu, posjetite Apple Store radi servisiranja vašeg MacBooka.

To su svi prijatelji!

Odjava ...

Slijedite najbolje prakse za zaštitu baterije vašeg MacBooka. Kad se Mac baterija napuni 100%, iskopčajte punjač i pokrenite Mac na bateriji. Nakon što se baterija istroši, možete je ponovno napuniti.

Ne propustite:

  • Kako riješiti problem s programom Finder koji ne radi na Macu
  • Ne radi li vaš Mac USB priključak? Isprobajte ove popravke da biste uspjeli
  • 17 Mac postavki koje biste trebali odmah promijeniti! [Praktični video]
  • Najbolje plaćene igre za Mac: pružite priliku nevjerojatnom igranju

Što mislite koja od rješenja rade za MacBook koji se ne puni? Podijelite svoje povratne informacije s nama u okviru za komentare.