Blog

Najbolje aplikacije za brzo čitanje za iPhone i iPad u 2021. godini

U našem modernom životu većina nas uvijek se bori s preopterećenošću informacijama. Svakog dana moramo pročitati mnogo stvari, bilo da se radi o e-porukama, web stranicama, društvenim mrežama ili tradicionalnim knjigama i časopisima. Aplikacije za brzo čitanje na iPhoneu ili iPadu mogu vam pomoći da to bolje učinite trenirajući um da brzo prepoznaje i upija fraze bez potrebe za identificiranjem svake pojedine riječi. Prema više web stranica, prosječna brzina čitanja većine odraslih iznosi oko 200 do 250 riječi u minuti. Nekoliko digitalnih alata obećava vam da će vam to pomoći da brže obradite informacije. Isprobajte sami s ovim najboljim aplikacijama za brzo čitanje za iPhone i iPad.

Djeluju li aplikacije za brzo čitanje?

Ovo je diskutabilno i subjektivno u skladu sa stilom učenja i individualnim snagama osobe. Iako biste mogli naučiti brže čitati, možda nećete u potpunosti razumjeti ono što čitate. Prema Live Scienceu, čitanje je složena aktivnost koja uključuje koordinaciju između više mentalnih sustava. Dakle, znanstvenici su sumnjičavi prema učinkovitosti brzog čitanja.

Unatoč tome, zabavno je izazvati svoj mozak i vidjeti koliko brzo možete ići, čineći aplikacije za brzo čitanje vrijednima pokušaja. Testirao sam nekoliko iz App Storea i odabrao sam pet, za koje smatram da su najkorisniji i najzanimljiviji. Dakle, samo naprijed i razradite svoj mozak.

Koje su najbolje aplikacije za brzo čitanje za iOS?

  1. Outread
  2. Readlax
  3. Brzo čitanje
  4. Spreader
  5. Brzo čitanje IQ

1. Outread: Trener za brzo čitanje

Ova vam aplikacija pomaže usredotočiti se na čitanje malih dijelova teksta odjednom, postupno povećavajući brzinu. Brzo mi je postao omiljeni način za poboljšanje vještina čitanja. Možete birati između dva načina rada, a to su Bljeskanje i Isticanje.

U trepćućem načinu pojedine riječi trepere na zaslonu i možete podesiti brzinu kako biste testirali svoje vještine čitanja. U načinu isticanja morate slijediti označene dijelove teksta i opet možete prilagoditi brzinu prema svojim potrebama.

Sviđa mi se kako možete prilagoditi mnoge aspekte kao što su stil fonta, veličina fonta, kontrast za isticanje itd. Nadalje, dobivate još više mogućnosti kada nadogradite na pretplatu Outread +. Na svoj popis za čitanje možete dodati gotovo sve, poput e-knjiga, kopiranog teksta, internetskih članaka itd. Uz Outread + možete čak sinkronizirati s vanjskim uslugama kao što su Pocket i Instapaper.

I na kraju, možete izgraditi rutinu čitanja postavljanjem podsjetnika unutar aplikacije. Holistički pristup ovog sustava čini ga mojim najboljim izborom za tu idealnu kombinaciju funkcionalnosti, jednostavnosti i učinkovitosti.

Što sam volio: Raznolikost opcija predstavljenih u čistom i jednostavnom sučelju.

Što može biti bolje: Sposobnost sinkronizacije na više uređaja bila bi korisna.

Cijena: Besplatno (4,99 USD za mjesečnu pretplatu)

preuzimanje datoteka

2. Readlax

Ova je mnogo više od aplikacije za brzo čitanje - nudi složeni trening mozga i pamćenja. Koristi test čitanja i razumijevanja za mjerenje napretka vašeg treninga, koji pruža koristan uvid.

Čitanje je složena kognitivna funkcija koja aktivno koristi radnu memoriju, fokus, periferni vid te kodiranje i dekodiranje. Kako se ove vještine razvijaju i postaju oštrije, brzina čitanja raste. Što su ove kognitivne vještine razvijenije, to je veća brzina čitanja i razumijevanja.

Kada otvorite aplikaciju, možete odabrati treniranje pamćenja, brzo čitanje ili složeni trening mozga. Vizualne zagonetke bile su mi zabavne i izazovne. Natjeralo me je što ću svaki dan otvoriti aplikaciju kako bih odradio mentalni trening.

Nadalje, aplikacija je dostupna na engleskom, španjolskom, portugalskom, ukrajinskom, ruskom, japanskom i kineskom jeziku. Jezik možete promijeniti iz izbornika Postavke. Uključuje i kalendar za praćenje vaših moždanih treninga i mapiranje vašeg napretka.

Ono što sam voljela: Višestruke mogućnosti treninga mozga s uređajem za praćenje napretka.

Što može biti bolje: Mogao bih se više usredotočiti na brzinu čitanja.

Cijena: Besplatno (5,99 USD za mjesečnu pretplatu)

preuzimanje datoteka

3. Brzo čitanje - čitajte brže

Pogledajte ovu aplikaciju za brzo čitanje koja je ujedno i trener za pamćenje i pažnju. Cilj mu je pomoći vam da brzo zapamtite brojeve i riječi, poveća sposobnost koncentracije, proširi vidno polje i značajno poveća brzinu čitanja.

Sveobuhvatne značajke ovu aplikaciju čine posebno izvanrednom. Uključuje punopravni tečaj čitanja zajedno s treningom i motivacijom. Uz brzinsko čitanje, postoji nekoliko načina treninga kao što su neuronski akcelerator, Schulteova tablica, parovi riječi, vidokrug, zadržavanje broja i još mnogo toga.

Pomoći će vam da uštedite vrijeme tijekom čitanja, brzo pronađete ključne teme u tekstu, uvježbate pamćenje i proširite rječnik. Aplikacija omogućuje preuzimanje i čitanje knjiga u formatima fb2, epub i txt. To ga čini izvrsnom aplikacijom za studente, nastavnike i općenito za sve.

Ali najvažnije je da vam razvoj brzine čitanja omogućuje drugačije razmišljanje, rješavanje problema, razmišljanje izvan okvira i više vremena na poslu i kod kuće.

Što sam volio: Jednostavan za upotrebu s puno različitih izazova za isprobavanje.

Što može biti bolje: Pomalo spor i mogao bi se popraviti.

Cijena: Besplatno (3,49 USD za cijeli tečaj)

preuzimanje datoteka

4. Spreeder: E-čitač i trener za brzo čitanje

Ovo je jedna od najpoznatijih i najboljih aplikacija za brzo čitanje, čistog dizajna i intuitivnog sučelja. Također je prilično prilagodljiv u smislu fonta, veličine, brzine, broja riječi itd.

Omogućuje vam uvoz svih knjiga i dokumenata za brzo čitanje svih vaših bitnih podataka.

Aplikacija radi na principu uklanjanja svih vaših loših čitateljskih navika, poput subvokalizacije i regresije. To vam omogućuje postupno brže čitanje, i na mreži i izvan nje. Lako je dodati materijal za čitanje u svoju knjižnicu, a aplikacija zadržava vaš položaj tako da ga možete pokupiti s mjesta gdje ste stali. Štoviše, pohranjuje sve u oblak, a svi vaši uređaji automatski se sinkroniziraju.

Možete ga instalirati na neograničene uređaje i vidjeti vaše poboljšanje s vremenom, zahvaljujući detaljnim izvješćima koja vas potiču. Spreeder je razvijen u suradnji s vodećim stručnjacima kako bi čitanje bilo brže, lakše i ugodnije.

Što sam volio: To je jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih aplikacija za brzo očitavanje.

Što može biti bolje: Tamni način rada olakšao bi rad očima. Štoviše, aplikacija se već neko vrijeme nije ažurirala, pa bi mogla učiniti neke nadogradnje.

Cijena: Besplatno

preuzimanje datoteka

5. IQ brzina čitanja

Ova aplikacija nudi više od 20 vježbi za razvoj vaših vještina brzog čitanja i zadržavanja. Neke opcije podržavaju knjige u ePubu i knjige. Dakle, možete čitati što god želite dok se trenirate za brže razumijevanje.

Nadalje, aplikacija je prevedena na 36 jezika, uključujući engleski, španjolski, talijanski, portugalski, ruski, francuski, kineski, japanski, korejski, malezijski, indonezijski, turski i njemački.

Kada otvorite aplikaciju, vidjet ćete sve različite mogućnosti izazova, od brzog čitanja do pretraživanja riječi, pretraživanja brojeva, prepoznavanja simbola itd. Svaki izazov ima razine koje možete ispuniti da biste osvojili pet zvjezdica.

Dalje, postoje audio upute za olakšavanje stvari, a neke od vježbi možete koristiti i s vlastitim knjigama. Izvrsna je aplikacija za raditi nešto konstruktivno u slobodno vrijeme.

Što sam volio: Zanimljive i jedinstvene vježbe koje vježbaju mozak.

Što može biti bolje: Korisničko sučelje moglo bi se poboljšati. Pomalo je teško čitati, a početni zaslon ima ometajuće animacije.

Cijena: Besplatno (1,99 USD za otključavanje svih vježbi)

preuzimanje datoteka

Najčešća pitanja

P. Koji je trik u brzom čitanju?

Trik je u pokretanju načina skeniranja i odabira glavnih riječi i fraza, umjesto da se usredotočite na svaku pojedinu riječ. Jednom kada se naviknete shvatiti glavne pojmove u tekstu, prirodno ćete početi čitati brže. Naravno, to traje neko vrijeme i može se razlikovati od osobe do osobe.

P. Koja je prosječna brzina čitanja?

To je oko 200-400 okretaja u minuti. Očitavanje brzine obično se vrši brzinom od oko 400-700 wpm. Sve iznad 500-600 wpm znači žrtvovanje razumijevanja, iako se to razlikuje od osobe do osobe.

P. Koliko treba vremena da se nauči ubrzati čitanje?

U prosjeku između 2-6 tjedana, ovisno o individualnim mogućnostima i koliko vremena provodite svakodnevno vježbajući.

P. Je li čitanje brzinom učinkovito za učenje?

Da, može biti korisno sve dok uspostavljate ravnotežu između brzine i razumijevanja. Ovisi i o temi. Sve iznad 500-600 okretaja u minuti vjerojatno neće biti korisno kada je u pitanju zadržavanje informacija.

Čitajte brže uz najbolje aplikacije za brzo čitanje!

Pretpostavljam da je brzo čitanje jedna od stvari koja nekima djeluje kao draž, ali drugima se ne sviđa. U kojoj ste grupi? Isprobajte neke od ovih aplikacija za brzo čitanje i javite mi svoje iskustvo u komentarima u nastavku. Možda biste željeli pogledati i našu listu najboljih obrazovnih aplikacija za poboljšanje vašeg procesa učenja.

Čitaj više:

  • Najbolje vinske aplikacije za iPhone
  • 15 knjiga koje morate pročitati o Steveu Jobsu i Appleu (inspirativno)
  • Najbolje aplikacije za čitanje stripova za iPhone i iPad
  • Najbolje aplikacije za čitanje e-knjiga za iOS