Blog

Appleova strategija plasmana proizvoda

Plasman proizvoda jedan je od pametnih načina na koji marke odobravaju svoje proizvode. Nitko, student marketinga ili krajnji korisnik, ne bi smio ograničiti ovu marketinšku strategiju na popularne TV emisije i filmske studije te primatelja franšize. Ovaj marketinški plan može raditi bilo gdje na zemlji gdje ima ljudi (čitaj gomila.)

Marke vole plasirati svoje proizvode na velika događanja, bilo da se radi o sportskim događajima poput Svjetskog nogometnog kupa i Olimpijskih igara ili javnih proslava. Ali ti događaji nisu redoviti. Multinacionalke žele osvojiti „prostor uma“ svojih potrošača i u tu svrhu traže sadržaje s kojima se njihovi potencijalni kupci često ili svakodnevno bave.

Appleova strategija plasmana proizvoda: migracija s filmova na TV emisije / web serije

Za bilo kojeg marketinškog stručnjaka Apple je najbolji primjer za slijediti jer je ovaj tehnološki div uspješno odradio plasman proizvoda s oskudnim budžetom, a ponekad i besplatno.

Od sredine 1990-ih, Appleovi se proizvodi pojavljuju u mnogim filmovima, a zatim i u popularnim TV emisijama. Integracija Appleovih proizvoda postiže se takvom finoćom da pomaže Appleu da skoči i preskoči vrijednost svoje marke. Zahvaljujući naporima Jona Holtzmana, koji je imenovan direktorom marketinga svjetskih marki u tvrtki Apple, tvrtka je izvela sjajne performanse u vezi s plasmanom proizvoda.

Polako i postupno, sa srebrnog zaslona, ​​Apple je usmjerio pozornost na mali zaslon. Ovaj strateški pomak pokrenuo je pitanja u svijesti mnogih ljudi. Zašto je Apple sve otvoreniji prema plasmanu proizvoda u TV emisijama? U ovom uvodniku iskreno sam se potrudio razumjeti Appleov strateški pomak u plasmanu proizvoda.

Jeftinije od TV reklama

Nije to ništa novo. Apple zna da filmske zvijezde naplaćuju ogromne naknade da bi se razmetale iPhoneom, iPadom, iPodom i Macom u rukama ili u krugu. Za Appleov marketinški tim daleko je lakše uvjeriti kreativni tim da ubaci Apple uređaje.

Cijene oglašavanja ovdje imaju veliku razliku. Prema Varietyju, promotivni plasmani u TV emisijama "znatno su jeftiniji" od TV reklama.

Iako se svaki TV dodatak ili spomen ne dopunjuju, „oni su znatno jeftiniji od tradicionalnih TV reklama. A to oslobađa Apple da puno troši na očiglednije načine. Među TV programima iz 2016. i 2017. godine, Apple je najviše potrošio na NBC-jev "Sunday Night Football", prema Kantar Mediau, tragaču za trošenjem oglasa. Prošle sezone prosječni trošak oglasa od 30 sekundi u toj emisiji iznosio je 728.434 USD, prema Varietyjevom godišnjem istraživanju osnovnih cijena oglasa. "

Doseg je još jedan važan čimbenik za odabir TV i web serija za plasiranje proizvoda. Studiji objavljuju svoje filmove na određenim zemljopisnim lokacijama. Sveprisutnost TV-a omogućuje Appleu da svoje proizvode promovira u svakom kutku svijeta.

U posljednjih pet godina digitalna je distribucija zabilježila strašan porast. To je nadahnulo tvorce sadržaja da pređu s tradicionalnih televizora na digitalne medijske playere kako bi isporučili ili strujili svoj sadržaj.

Pogledajte brzinu razvoja mrežnih kanala distribucije (Netflix, Amazon Prime, Hulu, YouTube i drugi) u posljednjih pet godina. Ovaj novi val promijenio je način na koji korisnici konzumiraju sadržaj, posebno mladu generaciju. Istodobno je stvorio mogućnosti za marke kao što je Apple da se povežu sa svojim potrošačima.

Apple je izvukao maksimum iz ove revolucije. Web serije mogu se emitirati bilo gdje u svijetu; to proizvođačima daje veću masu, a tvrtke poput Apple-a kapitaliziraju tu činjenicu.

Dugi vijek trajanja

S obzirom na to da filmovi danas teško da traju 120 minuta. Producenti znaju da je stvaranje velikog filma povezano s velikim produkcijskim troškovima. Štoviše, žele zaraditi više za manje vremena; možda je to razlog što angažiraju više ekrana i vode emisije četiri do pet puta dnevno.

Za razliku od filmova, TV emisije i web serije imaju dulje prikazivanje. Pojedinačna epizoda bilo koje emisije ili serije traje gotovo 30 do 45 minuta. Za svaku sezonu producenti pripremaju najmanje deset epizoda. Dakle, ako izbrojite ukupnu duljinu jedne emisije ili serije, dolazi do 350 do 450 minuta.

Dno crta je da imate priliku staviti svoj proizvod na vidno mjesto u ruke vodeće glumačke ekipe. Film se obično prikazuje mjesec dana; ako je super-duper hit, to traje dva ili više mjeseci. Uspješna web serija ili TV emisija izvode se svaki tjedan, a za takve popularne emisije dodijeljeno je najmanje 10 ili više tjedana.

Ljubaznost slike: YouTube.com

Primjerice, slavni 9-1-1 na televizore će se pojaviti u rujnu 2018., a ovaj će put serija možda imati više od deset epizoda. Zanimljivo je da je ova emisija prvi put emitirana od siječnja do ožujka, a sada će se prikazivati ​​u zadnjem tromjesečju godine. Morao je primijetiti da likovi 9-1-1 kontinuirano koriste Appleove pametne telefone kako bi ostali u kontaktu jedni s drugima.

Međutim, za 9-1-1 Apple je uplatio određeni iznos producentima ili kreativnom timu jer možete vidjeti zatvaranje kredita uz upozorenje "Promotivna promocija koju sponzorira Apple."

Može smjestiti najnovije proizvode

Web serije i TV emisije imaju fiksni datum izlaska. Iako su filmski studiji pokazali vrhunsku razinu profesionalnosti, teško im je objaviti svoje filmove na određeni datum. Među mnogim razlozima zbog kojih nije zadržan postavljeni datum, primarni je dostupnost zaslona u multipleksima.

Za web serije ili TV emisije producenti rade po strogom rasporedu jer epizodu moraju emitirati svaki tjedan. Budući da se emisije na malim ekranima prikazuju u različito doba godine, Apple u emisiju može umetnuti svoje najnovije proizvode ili usluge.

Ljubaznost slike: YouTube.com

Prije gotovo dva desetljeća, Appleov Jon Holtzman, uspješno je smjestio Appleov Powerbook u prvi dio filmske franšize Nemoguća misija. Nažalost, Holtzman je u filmu trebao koristiti šest mjeseci star proizvod koji je trebao izaći 12-18 mjeseci kasnije.

Iako je moviedom drastično smanjio ovaj dugački jaz između produkcije i objavljivanja filma, datum izlaska Appleovog proizvoda i izlaska filma možda se neće podudarati cijelo vrijeme.

Prirodna integracija

Kao što je ranije spomenuto, nijednoj marki nije lako uvjeriti popularne filmske glumce da proizvode pokažu u svojim rukama. Filmovi nude ograničene mogućnosti prirodnog integriranja proizvoda. Plaćeni plasmani proizvoda uvijek bi zvučali neprirodno ili umjetno. To Appleu neće koristiti ni na koji način.

TV emisija ili web serija ima ansambl glumaca, pa stoga zvuči sasvim prirodno da dva ili tri vodeća lika posjeduju Appleove proizvode u emisiji. U filmovima postoji samo jedna središnja figura. Dakle, ako Apple pokaže svoje proizvode u rukama tog središnjeg lika, čini se da je to plaćeni trud za plasman proizvoda, što uopće nije uvjerljivo.

Međutim, postoji nedostatak stavljanja vašeg proizvoda u web seriju ili TV emisiju. Postoje šanse da drugi likovi u programu koriste proizvode natjecanja. Ali tada se Apple pobrine da se njegovi proizvodi ne prikažu u rukama zlih figura u programu.

Može integrirati svoje proizvode i usluge u cijelu emisiju / epizodu

Appleov početni uspjeh u plasmanu robnih marki započeo je obiteljskom sitcomom Modern Family, koja je premijerno prikazana na ABC-u 2009. Godinu dana kasnije, 2010. godine, Appleov iPad lijepo je utkan u priču o Modernoj obitelji, u kojoj je Phil Dunphy držao iPad u ključne scene tijekom epizode. Pet godina kasnije, Apple je postigao još jedan uspjeh plasirajući svoj proizvod u istu situacijsku komediju. Ovaj je put serija imala epizodu s radnjom koja je u potpunosti prikazana na zaslonima Apple uređaja.

Ljubaznost slike: YouTube.com

Najbolja stvar kod plasmana Appleovih proizvoda u Modernoj obitelji je što se cijela epizoda odvijala na mreži, uz uzbuđenje podijeljeno putem trenutnih poruka, mobilnih aplikacija i Appleove usluge video chatova - FaceTime.

Cijela epizoda (osim nekih postprodukcijskih prikaza) sezone Moderna obitelj 2015. snimljena je na iPadu i tada objavljenom iPhoneu 6.

U oba navedena slučaja Apple nije platio niti lipe emiterima ili producentima ove popularne serije.

Apple ovu čaroliju može učiniti u drugim popularnim emisijama i serijama, koje mogu biti prepune Appleovih proizvoda i usluga.

Osim TV-a i filma ...

U zanimljivom zapažanju Quartz je primijetio da je Apple pobjednik FIFA-inog svjetskog kupa 2018. Apple je uspješno plasirao svoj proizvod jer su se mnogi igrači razmetali Appleovim AirPods i Beats slušalicama dok su se ukrcavali ili silazili iz autobusa ili dok su ulazili u svoje svlačionice u paviljon ili iskrcajni zrakoplovi.

Ljubaznost slike: QZ.com

Tijekom ove nogometne ekstravagancije, Apple je pametno integrirao svoje proizvode i dao najbolji primjer marketinga u zasjedi.

Sumirati…

Porast plasmana proizvoda u tradicionalnim televizijama i web serijama iz novog doba proizlazi iz činjenice da milenijalci ne gledaju TV na tradicionalan način. Holtzman je s pravom primijetio, “Koriste tehnologiju, bilo da je to streaming ili DVR. U oba slučaja ne gledaju i ne obraćaju pažnju na reklame. Ako su prisiljeni gledati ih, utišavaju zvuk. "

O plaćenom plasmanu proizvoda Holtzman je dodao, „Što se tiče prijemčivosti za plasman proizvoda, zapravo bih rekao da oni nisu prihvatljivi za očigledan plaćeni plasman proizvoda koji sam prethodno opisao. Upravo suprotno. Ali oni vole gledati ono što glumci rade i govore, i podsvjesno se ugledaju na to. Koji telefon koristi njihov omiljeni glumac u emisiji, što nose, što voze, što ih čini cool? Dakle, ako su proizvodi uključeni na prirodan način koji ima smisla za scenarij i njegove likove, plasman proizvoda dobro funkcionira. "

Možda biste željeli uputiti zanimljivije postove:

  • Android telefoni jednako su beživotni poput nadgrobnih spomenika: Iz dnevnika igrača
  • SWOT analiza iCloud pohrane i zašto je bolja od ostalih usluga u oblaku