Blog

16 savjeta kako učiniti vaš iPhone sigurnim i sigurnim 2021. godine

Iako su mnogi tehnološki giganti pakleno usredotočeni na prikupljanje podataka korisnika, Apple je postao neumoljiviji kada je u pitanju zaštita privatnosti i sigurnosti korisnika. Za one koji sigurnost osobnih podataka stavljaju iznad svega ostalog, nikad prije nije bilo bolje vrijeme za prelazak na iOS.

Nizom zapaženih mjera Apple je poboljšao sigurnost i privatnost iPhonea. Dakle, podaci za praćenje podataka više nemaju slobodno pokretanje. Štoviše, moraju im biti kristalno jasno zašto prate i kakve su informacije pokupili.

Bez obzira jeste li novi u iOS / iPadOS ili ste godinama upravljali Appleovim ekosustavom, ovo su najbolji savjeti da vaš iPhone i iPad budu sigurniji i sigurniji 2021. Naravno, možda već znate neke trikove, ali kladim se da ih ima nekoliko značajki na koje još možda niste naišli. Rekavši to, krenimo sa savjetima!

16 savjeta kako vaš iPhone učiniti sigurnim i sigurnim

Brze poveznice:

 • Dopustite aplikacijama da samo jednom prate vašu lokaciju
 • Uklonite podatke o lokaciji iz fotografija i videozapisa
 • Dohvatite upozorenja o lokaciji
 • Kako koristiti Prijava s Appleom
 • Stvorite alfanumeričku šifru
 • Onemogućite obavijesti, kontrolni centar i Siri na zaključanom zaslonu
 • Onemogućite prijedloge Siri na zaključanom zaslonu
 • Dvofaktorska autentifikacija / provjera u 2 koraka
 • Očistite svoju povijest
 • Upravljanje uslugama lokacije
 • Upravljajte svojim lozinkama
 • Omogući Find My iPhone
 • Upotrijebite VPN za pregledavanje weba s poboljšanom zaštitom
 • Koristite aplikacije Trezora da biste skrivali sadržaj
 • Prilagodite svoj sadržaj i ograničenja privatnosti
 • Automatski izbrišite podatke nakon 10 neuspjelih pokušaja

Dopustite aplikacijama da samo jednom prate vašu lokaciju

Nema više kontinuiranog praćenja lokacije u pozadini. Za razliku od prije, aplikacijama možete dopustiti pristup lokaciji samo jednom. Dakle, sljedeći put kad im trebaju vaši podaci o lokaciji, moraju zatražiti vaše dopuštenje. To nije sve, aplikacije moraju razjasniti razlog zašto im trebaju vaši podaci o lokaciji.

Kad god aplikacija dobije pristup vašoj lokaciji, na zaslonu će se pojaviti skočni prozor s tri mogućnosti: Dopusti tijekom upotrebe aplikacije, Samo jednom i Ne dopusti. Izaberi Samo jednom u skočnom prozoru.

Uklonite podatke o lokaciji iz fotografija i videozapisa

Za sve ljubitelje društvenih mreža ili one koji vole dijeliti svoje fotografije i videozapise po cijelom webu, ova je značajka koju moraju imati. Nudi unaprijed način uklanjanja geooznaka sa slika kako nitko ne bi mogao shvatiti gdje su snimljeni. Tijekom dijeljenja slika, dodirnite Opcije na listu za dijeljenje i onemogućite preklopnik Location. Da biste pročitali više o ovoj značajci privatnosti, pogledajte ovaj praktični vodič.

Dohvatite upozorenja o lokaciji

Značajke poput "Upozorenja o lokaciji" drže vas potpuno svjesnima što se događa s vašim podacima. Dakle, imate više zapovijedi nad svojom privatnošću. Kada aplikaciji dopustite da prati vašu lokaciju, Apple vas drži u toku putem upozorenja koja pokazuju kartu podataka o lokaciji koje je aplikacija pokupila. I oh, to također daje razlog tome.

Da biste iskoristili prednost ove značajke, pokrenite Postavke → Privatnost → Usluge lokacije → Upozorenja o lokaciji. Zatim uključite prekidač ako nije već omogućen.

Koristite prijavu s Appleom

Kada govorimo o iOS-u 13 i, naravno, nedavno predstavljenom iPadOS-u, nikada ne smijemo previdjeti "Prijavi se Appleom". Može uvelike zaštititi vaše podatke od pada u pogrešne ruke. Iako se može činiti prilično sličnim drugim ponudama poput "Prijavi se putem Facebooka", na mnogim se frontovima ističe od ostalih.

Prvo i najvažnije, Apple ne prikuplja podatke o korisnicima niti ih tvrtka prodaje drugima. Štoviše, tehnološki div vam prosljeđuje jedinstvenu e-poštu kako bi vaš stvarni identitet ostao zaštićen. Da ne spominjem, pruža vam mogućnost da sakrijete i svoj ID e-pošte.

Da biste započeli s ovom značajkom, provjerite jeste li omogućili dvofaktorsku provjeru autentičnosti. Zatim na stranici za prijavu bilo koje podržane web stranice ili aplikacije (na platformama poput iOS-a, MacOS-a, Android-a i Windows-a) jednostavno pritisnite Prijavi se pomoću Applea. Nakon toga imate mogućnost uređivanja podataka, pa čak i sakrivanje e-pošte. Na kraju, potvrdite autentičnost pomoću Touch ID-a ili Face ID-a i spremni ste za početak!

Stvorite alfanumeričku šifru

Jedan od prvih slojeva zaštite koji može uvelike zaštititi vaš uređaj je „Alfanumerička šifra“. Kombinacija abeceda i brojeva čini je zaista robusnom. Osim toga, maksimalno iskoristite Face / Touch ID kako biste spriječili neovlašteni pristup vašim podacima.

Appleov Face ID nesumnjivo je najnapredniji i najsigurniji. Omogućen kamerom TrueDepth, omogućuje vam autentifikaciju pomoću željenog štita. Štoviše, Apple kaže da je superiorniji od Touch ID-a što se tiče sigurnosti.

Onemogućite obavijesti, kontrolni centar i Siri na zaključanom zaslonu

Ako mislite da bi stvaranje alfanumeričke šifre osiguralo vaš iPhone, razmislite ponovno. Vaš zaključani iPhone i dalje je dostupan bilo kojem pro-iPhone korisniku koji se lako može ušuljati u vaš uređaj iz kontrolnog centra ili centra za obavijesti.

Na zaključanom zaslonu vašeg iPhonea svatko može prijeći prstom prema Control Center-u i dobiti pristup bljeskalici, kameri, načinu rada u zrakoplovu, Bluetoothu itd. A Centar za obavijesti omogućuje jednostavan pristup porukama i ažuriranjima.

Štoviše, ako ste Siri omogućili na zaključanom zaslonu, krivci mogu postavljati pitanja i davati naredbe Siriju da dobije neke informacije. Da biste izbjegli ovu situaciju, trebali biste onemogućiti Centar za obavijesti i kontrolu i Siri sa zaključanog zaslona vašeg iPhonea.

Onemogućite prijedloge Siri na zaključanom zaslonu

Uz iOS 12, Siri nudi prijedlog na zaključanom zaslonu. To čini kako bi vas upozoravao na stvari koje radite svaki dan. Na primjer, ako svakodnevno koristite aplikaciju za učenje crtanja, osobni asistent nudi vam prijedloge otprilike u isto vrijeme kako ne biste zaboravili crtati.

To je nesumnjivo vrlo korisno. Ali također može otkriti vašu privatnost o onome što radite. Stoga bi isključivanje prijedloga Siri na zaključanom zaslonu bila pametna ideja.

Dvofaktorska autentifikacija / provjera u 2 koraka

Dvofaktorska provjera autentičnosti može biti od velike pomoći u pružanju potrebnog štita vašem računu. Jednom omogućen, omogućuje vam pristup računu samo na pouzdanim uređajima. Najveća i najočitija prednost ove značajke je u tome što će čak i ako netko ima pristup vašim lozinkama vaš račun i dalje biti zaštićen.

Danas vam većina aplikacija omogućuje omogućavanje potvrde u dva koraka kako biste dodali dodatni nivo sigurnosti na svoj račun. Nakon što uključite ovu značajku, svaki put kad se prijavite na svoj račun, morat ćete se ovjeriti pomoću sigurnosnog koda.

 • Kako omogućiti dvofaktorsku autentifikaciju za Apple ID
 • Kako omogućiti potvrdu u dva koraka za Google račun
 • Kako omogućiti potvrdu u dva koraka za Facebook

Očistite svoju povijest

Još jedna važna stvar koja može biti presudna u nuđenju dodatnog štita za vaše osobne podatke je održavanje čišćenja povijesti pregledavanja. Iako je stvarno korisno kada brzo pristupite već posjećenim web mjestima putem trenutnih prijedloga, to može otkriti vašu privatnost o onome što tražite i čitate. Ako ne želite da itko ikad pronađe ono što radite na webu, izbrišite povijest nakon što pregledate web.

Također možete iskoristiti anonimni način za privatno pregledavanje weba. Danas vam većina web preglednika, uključujući Safari, omogućuje omogućavanje privatnog načina rada. Dakle, nećete imati problema s održavanjem svojih osobnih podataka.

Upravljanje uslugama lokacije

Naučite reći „Ne“ bilo kojoj aplikaciji koja traži pristup lokaciji na vašem iOS uređaju. Ova značajka ne samo da uživa u vašim privatnim podacima, već također troši bateriju i procesor na vašim iOS uređajima.

Najnovije verzije iOS-a omogućuju vam bolje upravljanje uslugama lokacije. Na primjer, imate mogućnost dopustiti aplikaciji da pristupi vašoj lokaciji samo kada je koristite. Dakle, ako aplikaciji morate omogućiti pristup vašem mjestu, iskoristite ovu urednu značajku. Postavke ⟶ Privatnost ⟶ Usluge lokacije.

Upravljajte svojim lozinkama

Ako vam je dosadno pohranjivati ​​sve te lozinke na različitim mjestima, trebali biste bolje preuzeti jaku aplikaciju za upravljanje lozinkom. Takve aplikacije sigurno spremaju sve vaše važne lozinke na jednom mjestu i omogućuju vam upotrebu iste s jednom glavnom lozinkom ili s vašim Touch ID-om.

iOS 12 dolazi s robusnim upraviteljem lozinki nazvanim "iCloud Keychain" koji vam omogućuje idealno upravljanje svim vašim lozinkama. Također sugerira jake ključeve kako biste osigurali da vaši podaci imaju dodatni sloj obrane.

Omogući Find My iPhone

"Pronađi moj iPhone" glavna je sigurnosna značajka. Ono što ga ističe je sposobnost da vam omogući praćenje izgubljenog uređaja, pa čak i zaštitu njegovih podataka. Kroz Activation Lock sprječava bilo koga da koristi ili prodaje vaš uređaj. Ako netko nema pristup vašim lozinkama za Apple ID, ne može ponovno aktivirati ili izbrisati vaš sadržaj.

Upotrijebite VPN za pregledavanje weba s poboljšanom zaštitom

VPN aplikacije mogu biti neizmjerno ključne u pružanju dodatnog sloja obrane vašim osjetljivim informacijama. Omogućuje vam sigurno pregledavanje weba, a također sprječava pošiljatelje neželjene pošte da prate vaše podatke. Sakriva vašu IP adresu tako da nitko ne može shvatiti što namjeravate.

Koristite aplikacije Trezora da biste skrivali sadržaj

Ne želite da itko naleti na vaše osobne fotografije ili videozapise? Aplikacije trezora mogu biti vrlo korisne ako ih držite u tajnosti. Možete stvoriti zasebne mape kako bi sve vaše stvari bile savršeno organizirane. Da biste im pristupili, upotrijebite sigurni ključ.

Prilagodite svoj sadržaj i ograničenja privatnosti

Uz iOS 12 imate veću kontrolu nad svojim sadržajem i ograničenjima privatnosti. Na temelju vaših potreba možete dopustiti / zabraniti instaliranje, brisanje, pa čak i kupnju u aplikaciji.

Dobivate razne druge opcije poput sprječavanja Siri da koristi eksplicitni jezik i zabranu promjene lozinke. Ukratko, ako želite imati besprijekornu kontrolu nad svim svojim sadržajem, ovo je put!

Postavke Time Vrijeme zaslona ⟶ Ograničenja sadržaja i privatnosti

Automatski izbrišite podatke nakon 10 neuspjelih pokušaja

Ne želite da vaš sadržaj dođe u pogrešne ruke? Možete unaprijed postaviti uređaj da automatski briše sve podatke nakon 10 neuspjelih pokušaja zaporke.

Naravno, kada je ova značajka omogućena, ne biste željeli da vaš uređaj bude blizu vašeg djeteta. Ali ako želite na sigurniju stranu toka, trebali biste imati na umu ovu značajku. Postavke ⟶ Touch / Face ID i lozinka ⟶ Uključite brisanje podataka.

Bonus:

Šifrirajte svoju sigurnosnu kopiju

iTunes ne izrađuje sigurnosne kopije nekih vaših osobnih podataka, poput naših spremljenih lozinki, Wi-Fi postavki, povijesti web stranica i zdravstvenih podataka. Međutim, možete ih šifrirati da biste ih spremili.

Nakon što omogućite šifriranu sigurnosnu kopiju zaštićenu lozinkom, iTunes će od tada automatski stvarati šifriranu sigurnosnu kopiju. To je prilično jednostavno učiniti, jednostavno spojite uređaj s računalom → pokrenite iTunes → odaberite uređaj, a zatim potvrdite okvir za Šifriranje sigurnosne kopije iPhone / iPad u odjeljku Sigurnosne kopije.

iCloud automatski šifrira cijelu vašu sigurnosnu kopiju. Dakle, ne morate ništa učiniti da biste uključili sve svoje podatke. Da biste napravili sigurnosnu kopiju uređaja putem iCloud-a, idite na Postavke → Natpis Apple ID-a → iCloud → Uključite prekidač pored iCloud Backup ⟶ dodirnite Back Up Now.

To je poprilično to!

Odjava!

Ovo su neki od najznačajnijih načina na koje možete zaštititi svoj iPhone i njegove podatke. Znate li još neke načine kako zaštititi uređaj? Javite nam to u komentarima.

Možda biste željeli istražiti:

 • Kako podijeliti originalne fotografije i videozapise pomoću AirDropa
 • Apple Kill Switch smanjio je krađu iPhonea širom svijeta
 • Blokirajte ljude da vam ne šalju poštu na iPhoneu
 • 6 savjeta za osiguranje zaključanog zaslona za iPhone i iPad